Šunkové rolády
9. 1. 2010
Suroviny
(cca 1 ks)
na základní variantu a krém:
- 100 g plátků šunky
- 250 g pomazánkového másla
- 50 g šlehačky
- 3 g želatiny
- bílý pepř
- sůl
na šunkovou roládu s hráškem:
- 100 g plátků šunky
- základní krém
- 150 g hrášku
- pažitka dle chuti
- bílý pepř
na šunkovou roládu s vejci:
- 100 g plátků šunky
- základní krém
- 6 vajec
- 100 g šunky vcelku
na šunkovou roládu s paštikou:
- 100 g plátků šunky
- základní krém
- 200 g paštiky
- 100 g šunky vcelku
- pažitka dle chuti
na šunkovou roládu s vínem:
- 100 g plátků šunky
- základní krém
- 200 g hroznů
- 50 ml bílého vína
na šunkovou roládu s křenem:
- 100 g plátků šunky
- základní krém
- 100 g křenu
- 100 g šunky
Postup
Šunková roláda má několik variant. Bez základního krému se ale žádná neobejde: budeme potřebovat pomazánkové máslo, které smícháme s našlehanou smetanou, solí a pepřem. Poté vmícháme rozpuštěnou želatinu a můžeme začít plnit roládu. Tentokrát však místo plátků sýra použijeme šunku. Zajímavou variantou je roláda s hráškem a pažitkou, které stačí přimíchat do základního krému. Dalším druhem je roláda s vejci. Přidáme nasekaná vajíčka natvrdo a pro větší efekt na krém vyskládáme vejce nakrájená na plátky a hranolky šunky. Paštikovou variantu vytvoříme také jednoduše: paštiku našleháme se základním krémem do husté pěny, a pokud navrch přidáme hranolky šunky a pár snítek pažitky, bude na řezu skutečně nevšední. Další roládu můžeme doplnit vínem. Jak hroznovým, kterým nakonec krém ozdobíme, tak suchým bílým, které vmícháme do základu. Poslední variantou je roláda s křenem: do krému přidáme nastrouhaný křen a nadrobno nasekanou šunku, roládu zabalíme a dáme, stejně jako všechny ostatní, vychladit. Ztuhlé rolády krájíme na plátky a servírujeme.
Rada:
Bude-li šlehačka hustá a rolády necháte zaležet dostatečně dlouho, není třeba přidávat želatinu.