Šunkové rolády

Úvod » Recepty

9. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 1 ks)
na základní variantu a krém:

  • 100 g plátků šunky
  • 250 g pomazánkového másla
  • 50 g šlehačky
  • 3 g želatiny
  • bílý pepř
  • sůl

na šunkovou roládu s hráškem:

  • 100 g plátků šunky
  • základní krém
  • 150 g hrášku
  • pažitka dle chuti
  • bílý pepř

na šunkovou roládu s vejci:

  • 100 g plátků šunky
  • základní krém
  • 6 vajec
  • 100 g šunky vcelku

na šunkovou roládu s paštikou:

  • 100 g plátků šunky
  • základní krém
  • 200 g paštiky
  • 100 g šunky vcelku
  • pažitka dle chuti

na šunkovou roládu s vínem:

  • 100 g plátků šunky
  • základní krém
  • 200 g hroznů
  • 50 ml bílého vína

na šunkovou roládu s křenem:

  • 100 g plátků šunky
  • základní krém
  • 100 g křenu
  • 100 g šunky

Postup

Šunková roláda má několik variant. Bez základního krému se ale žádná neobejde: budeme potřebovat pomazánkové máslo, které smícháme s našlehanou smetanou, solí a pepřem. Poté vmícháme rozpuštěnou želatinu a můžeme začít plnit roládu. Tentokrát však místo plátků sýra použijeme šunku. Zajímavou variantou je roláda s hráškem a pažitkou, které stačí přimíchat do základního krému. Dalším druhem je roláda s vejci. Přidáme nasekaná vajíčka natvrdo a pro větší efekt na krém vyskládáme vejce nakrájená na plátky a hranolky šunky. Paštikovou variantu vytvoříme také jednoduše: paštiku našleháme se základním krémem do husté pěny, a pokud navrch přidáme hranolky šunky a pár snítek pažitky, bude na řezu skutečně nevšední. Další roládu můžeme doplnit vínem. Jak hroznovým, kterým nakonec krém ozdobíme, tak suchým bílým, které vmícháme do základu. Poslední variantou je roláda s křenem: do krému přidáme nastrouhaný křen a nadrobno nasekanou šunku, roládu zabalíme a dáme, stejně jako všechny ostatní, vychladit. Ztuhlé rolády krájíme na plátky a servírujeme.

Rada:
Bude-li šlehačka hustá a rolády necháte zaležet dostatečně dlouho, není třeba přidávat želatinu.