Sýrové rolády

Úvod » Recepty

9. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 1 ks)

na základní variantu a krém:

  • 100 g plátků sýra
  • 250 g termizovaného sýra
  • 50 g majonézy
  • 3 g želatiny
  • 50 g bílého vína
  • bílý pepř
  • sůl

na sýrovou roládu s paprikou:

  • 100 g plátků sýra
  • základní krém
  • 50 g mleté papriky
  • 3 barevné papriky
  • 1 chilli paprička

na sýrovou roládu s pomerančem:

  • 100 g plátků sýra
  • základní krém
  • 2  pomeranče

na sýrovou roládu s nivou a ořechy:

  • 100 g plátků sýra
  • základní krém
  • 100 g nivy
  • 100 g vlašských ořechů (lískových ořechů)

na sýrovou roládu se špenátem:

  • 100 g plátků sýra
  • základní krém
  • 100 g čerstvého špenátu
  • česnek dle chuti

Postup

Nejprve si připravíme základní krém: rozmícháme čerstvý termizovaný sýr s majonézou, přidáme trochu pepře, soli, bílého vína a na závěr vmícháme rozpuštěnou želatinu.
Na navlhčeném stole rozvineme potravinářskou fólii, poklademe ji plátky tvrdého sýra, naneseme krém a svineme roládu, kterou necháme v chladu ztuhnout. Tento recept má spoustu variant. Záleží na vaší chuti a fantazii. Osvědčená je ale například varianta papriková: do základního krému vmícháme mletou papriku a nadrobno nakrájené čerstvé barevné papriky a chilli papričku. Dál postupujeme stejně, jako u základní varianty. A můžeme si vybrat! Buď uděláme klasického „šneka“, nebo roládu zavineme tak, aby sýr zůstal pouze po obvodu. Tento způsob je vhodný zejména, budeme-li dělat roládu s pomeranči: vrstvu základního krému poklademe měsíčky pomeranče bez kůže, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a zavineme. Dalším zajímavým typem je roláda s nivou a ořechy: Do krému vmícháme strouhanou nivu a před zavinutím krém posypeme ořechy. Poslední roláda je se špenátovými listy, které nesmíme zapomenout zbavit stonků. K nim do základního krému vmícháme ještě podle chuti prolisovaný česnek a barevná mozaika, kterou takto připravené rolády vytvoří na stole, pokud je před servírováním nakrájíme na kousky, bude opravdu dokonalá.

Rady:
Při práci se želatinou postupujte podle návodu výrobce.
Necháte-li rolády zaležet přes noc, želatina nebude potřeba.
Chilli papričky přidávejte podle své chuti.
Pomeranč zbavte nejen kůry, ale i kůže.
Nejlepší je niva dobře vyzrálá.
Ořechy můžete použít vlašské nebo lískové.
Čerstvý špenát předem důkladně properte ve studené vodě.
Hotovou roládu krájejte mokrým nožem.