Sacher dort

Úvod » Recepty

2. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

na korpus:

  • 180 g bílků
  • 100 g žloutků
  • 180 g cukru krystal
  • 70 g hladké mouky
  • 40 g hrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 75 g oleje

na čokoládovou polevu:

  • 180 g cukru krystal
  • 180 ml vody
  • 140 g čokolády
  • lžička másla

na dokončení:

  • cca 200 g meruňkového džemu
  • těžká pařížská šlehačka (nebo džem)
  • našlehaná smetana

Postup

Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit polevu. Vodu s cukrem rozmícháme a uvedeme k varu. Pomocí teploměru kontrolujeme teplotu. Jakmile vystoupí na 103 stupňů, stáhneme cukrový roztok ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Poté ho smícháme s čokoládou, kterou jsme si předem rozpustili s máslem, a poleva je hotová.
A můžeme začít s plněním dortu. Korpus na sacher dort rozřízneme na tři pláty, které spojíme meruňkovým džemem. Drobné nerovnosti na povrchu zarovnáme opět džemem, nebo těžkou pařížskou šlehačkou. Dort zalijeme čokoládovou polevou a případně podle vlastní fantazie ozdobíme, a pokud ho na talířku doplníme našlehanou smetanou, iluze prvorepublikové kavárny bude dokonalá.

Rady:
Místo ráfku můžete použít i dobře vymazanou dortovou formu.
Na kvalitě čokolády velmi záleží – nejlepší je hořká.

Poznámky:
První Sacher dort upekl v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher.
Recept na těžkou pařížskou šlehačku najdete u receptu Dort Fotbalový míč (díl Fotbalistův mlsný den)