Kachna na pomerančích

Úvod » Recepty

2. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 1 kachna (cca 2 kg)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 pomeranče
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 300 ml bílého vína
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce pomerančového džemu
  • chilli
  • bílý pepř
  • sůl

Postup

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do růžova, přidáme cukr, nudličky pomerančové kůry a po chvíli zalijeme vývarem, vínem a přidáme sojovou omáčku. Ochutíme trochou chilli, krátce provaříme a základ je hotov. Přidáme do něj naporcovanou kachnu a pod pokličkou dusíme v troubě na 160 stupňů asi 40 minut. Poté porce kachny obrátíme a opět asi třičtvrtě hodiny podusíme. Až maso změkne, položíme ho na plech kůží nahoru, přelijeme vypečeným tukem, který sebereme z povrchu omáčky, a dáme dopéct do křupava na 180 stupňů. Mezitím svaříme omáčku zhruba na polovinu. Přidáme pomeranče, pomerančový džem, dochutíme pepřem, chilli a podle chuti osolíme. Na závěr provaříme a omáčka je hotová. Podáváme ji s křupavou kachničkou a rýží.

Rady:
Místo vývaru můžete použít drůbeží bujón.
Kvalita vína se projeví na výsledné chuti omáčky.