Kachna na pomerančích
2. 1. 2010
Suroviny
- 1 kachna (cca 2 kg)
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 1 lžíce hnědého cukru
- 3 pomeranče
- 500 ml drůbežího vývaru
- 300 ml bílého vína
- 4 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce pomerančového džemu
- chilli
- bílý pepř
- sůl
Postup
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do růžova, přidáme cukr, nudličky pomerančové kůry a po chvíli zalijeme vývarem, vínem a přidáme sojovou omáčku. Ochutíme trochou chilli, krátce provaříme a základ je hotov. Přidáme do něj naporcovanou kachnu a pod pokličkou dusíme v troubě na 160 stupňů asi 40 minut. Poté porce kachny obrátíme a opět asi třičtvrtě hodiny podusíme. Až maso změkne, položíme ho na plech kůží nahoru, přelijeme vypečeným tukem, který sebereme z povrchu omáčky, a dáme dopéct do křupava na 180 stupňů. Mezitím svaříme omáčku zhruba na polovinu. Přidáme pomeranče, pomerančový džem, dochutíme pepřem, chilli a podle chuti osolíme. Na závěr provaříme a omáčka je hotová. Podáváme ji s křupavou kachničkou a rýží.
Rady:
Místo vývaru můžete použít drůbeží bujón.
Kvalita vína se projeví na výsledné chuti omáčky.