Vánoční slepičí krém s máslovými krutony

Úvod » Recepty

19. 12. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 1 l slepičího vývaru
  • 80 g másla
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • slepičí maso z vývaru
  • muškátový oříšek nebo květ
  • bílý pepř
  • sůl
  • pažitka (zelená petrželka)

na krutony:

  • starší housky
  • máslo

Postup

Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, zaprášíme moukou, přidáme trochu muškátu a krátce prosmažíme. Zalijeme silným slepičím vývarem a asi patnáct minut necháme provařit. Poté ještě zalijeme smetanou, přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem, a na závěr přidáme obrané slepičí maso z vývaru. Podáváme s krutony z plátků housky, které jsme potřeli rozpuštěným máslem a v troubě na 200 stupňů opekli dozlatova. Polévku můžeme na talíři ozdobit pažitkou či petrželkou.

Rada:
Muškátový oříšek můžete nahradit muškátovým květem.

Poznámka:
Recept na slepičí vývar naleznete pod odkazem Polévky u receptu Slepičí vývar s játrovými nočky (díl Večeře pro faráře)