Vánoční slepičí krém s máslovými krutony
19. 12. 2009
Suroviny
- 1 l slepičího vývaru
- 80 g másla
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 40 g hladké mouky
- 250 ml smetany
- slepičí maso z vývaru
- muškátový oříšek nebo květ
- bílý pepř
- sůl
- pažitka (zelená petrželka)
na krutony:
- starší housky
- máslo
Postup
Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, zaprášíme moukou, přidáme trochu muškátu a krátce prosmažíme. Zalijeme silným slepičím vývarem a asi patnáct minut necháme provařit. Poté ještě zalijeme smetanou, přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem, a na závěr přidáme obrané slepičí maso z vývaru. Podáváme s krutony z plátků housky, které jsme potřeli rozpuštěným máslem a v troubě na 200 stupňů opekli dozlatova. Polévku můžeme na talíři ozdobit pažitkou či petrželkou.
Rada:
Muškátový oříšek můžete nahradit muškátovým květem.
Poznámka:
Recept na slepičí vývar naleznete pod odkazem Polévky u receptu Slepičí vývar s játrovými nočky (díl Večeře pro faráře)