Holandský řízek „Míč“
7. 11. 2009
Suroviny
(cca 6 porcí)
- 0,5 kg vepřového bůčku
- 2 starší housky
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 150 g ementálu
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
na obalení:
- hladká mouka
- vejce
- mléko
- strouhanka
- olej na smažení
Postup
Plátky rohlíků namočíme v mléce, lehce je vymačkáme a smícháme s mletým bůčkem. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, koření a sůl. Promícháme a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne. Ze ztuhlé masové směsi tvoříme koule, které je třeba důkladně prohníst, aby se nerozpadly. Obalujeme je v těstíčku z hladké mouky, vajec a mléka a pak ve strouhance. Těsně před podáváním smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaši s hruškami, která je k masovému "míči" ideální přílohou, a navíc bude dokonale ladit se "zeleným trávníčkem" z dušeného listového špenátu.
Rada:
Pokud si nejste jisti množstvím soli a koření, udělejte si v mikrovlnné troubě nebo na pánvi vzorek na ochutnání.