Holandský řízek „Míč“

Úvod » Recepty

7. 11. 2009

Fotografie

Suroviny

(cca 6 porcí)

  • 0,5 kg vepřového bůčku
  • 2 starší housky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g ementálu
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

na obalení:

  • hladká mouka
  • vejce
  • mléko
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup

Plátky rohlíků namočíme v mléce, lehce je vymačkáme a smícháme s mletým bůčkem. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, koření a sůl. Promícháme a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne. Ze ztuhlé masové směsi tvoříme koule, které je třeba důkladně prohníst, aby se nerozpadly. Obalujeme je v těstíčku z hladké mouky, vajec a mléka a pak ve strouhance. Těsně před podáváním smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaši s hruškami, která je k masovému "míči" ideální přílohou, a navíc bude dokonale ladit se "zeleným trávníčkem" z dušeného listového špenátu.

Rada:
Pokud si nejste jisti množstvím soli a koření, udělejte si v mikrovlnné troubě nebo na pánvi vzorek na ochutnání.