Steaky v pepřové marinádě s rozmarýnovým bramborem

Úvod » Recepty

4. 10. 2008

Fotografie

Suroviny

na steaky

  • svíčková
  • sterilovaný zelený pepř
  • čerstvý mletý pepř
  • olej
  • sůl

na rozmarýnové brambory:

  • brambory
  • čerstvý rozmarýn
  • olej
  • sůl

Postup

Steaky v pepřové marinádě:
Než začneme svíčkovou porcovat, důkladně ji zbavíme šlach. Palec a špičku odřízneme – oba kousky se budou hodit například k přípravě soté. Střední část svíčkové nakrájíme na plátky silné 3 – 4 cm, nenaklepáváme je, ale dlaní rozmáčkneme.
Steaky naložíme do pepřové marinády, kterou připavíme ze zeleného sterilovaního pepře, který nadrtíme nebo rozmixujeme, přidáme olej a dochutíme čerstvě namletým černým pepřem. V žádném případě marinádu nesolíme! (Sůl váže vodu, takže by maso ztratilo svou šťavnatost.) Do marinády stačí naložit na tři hodiny, ale chceme – li, aby steaky měly pikantnější chuť, necháme je v marinádě přes noc. Maso solíme až těsně před pečením, aby zůstalo šťavnaté.
Naložené steaky nejprve zprudka opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo a vytvořila se zlatavá kůrčička. Položíme je na plech a dáme v troubě předehřáté na 100 stupňů na 15 minut dopéci. Chceme – li krvavější maso, postačí o pár minut méně.
Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý, proto je potřeba dodržet několik zásad: Základem je kvalitní čerstvé maso. Nejlepší svíčková je z býka ne staršího 19ti měsíců. Čím je maso prorostlejší, tím budou steaky křehčí.

Rozmarýnové brambory:
Brambory uvařené ve slupce do poloměkka nakrájíme na plátky. Osolíme, zasypeme čerstvým rozmarýnem, zlehka zalijeme olejem a necháme asi 15 minut zapékat na 200 stupňů.