Kuřecí stehna na koňakových hruškách gratinovaná s balkánským sýrem

Úvod » Recepty

31. 10. 2009

Fotografie

Suroviny

(na 4 porce)

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 hrušky
  • 200 ml koňaku
  • 50 g medu
  • 100 g másla
  • sůl

na marinádu:

  • 50 ml oleje
  • 1 lžička kari
  • 1/3 lžičky skořice
  • bílý pepř

na gratinovací směs:

  • 150 g balkánského sýra
  • 2 vejce
  • 1 zelená cibulka
  • bílý pepř

Postup

Kuřecí stehna ze spodní strany prokrojíme ke kosti, jemně osolíme a naložíme, nejlépe přes noc, do marinády z oleje, kari, skořice a pepře. Do pekáče vyskládáme oloupané, na měsíčky nakrájené hrušky a na ně marinovaná stehýnka. Vše zalijeme zbytkem marinády a rozpuštěným máslem, do kterého jsme přimíchali med a koňak. Dosolíme, přiklopíme a dáme do trouby na 160 stupňů asi na třičtvrtě hodiny. Poté pokličku sundáme a než se maso dopeče, připravíme si gratinovací směs: do rozšlehaných vajec vmícháme nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou cibulku, opepříme a navrstvíme na kuřecí stehna, která se mezitím upekla do zlatova. Vložíme pod gril, krátce zapečeme a podáváme třeba se škubánkovými placičkami.

Rada:
Místo koňaku můžete použít rum.