Kuřecí stehna na koňakových hruškách gratinovaná s balkánským sýrem
31. 10. 2009
Suroviny
(na 4 porce)
- 4 kuřecí stehna
- 2 hrušky
- 200 ml koňaku
- 50 g medu
- 100 g másla
- sůl
na marinádu:
- 50 ml oleje
- 1 lžička kari
- 1/3 lžičky skořice
- bílý pepř
na gratinovací směs:
- 150 g balkánského sýra
- 2 vejce
- 1 zelená cibulka
- bílý pepř
Postup
Kuřecí stehna ze spodní strany prokrojíme ke kosti, jemně osolíme a naložíme, nejlépe přes noc, do marinády z oleje, kari, skořice a pepře. Do pekáče vyskládáme oloupané, na měsíčky nakrájené hrušky a na ně marinovaná stehýnka. Vše zalijeme zbytkem marinády a rozpuštěným máslem, do kterého jsme přimíchali med a koňak. Dosolíme, přiklopíme a dáme do trouby na 160 stupňů asi na třičtvrtě hodiny. Poté pokličku sundáme a než se maso dopeče, připravíme si gratinovací směs: do rozšlehaných vajec vmícháme nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou cibulku, opepříme a navrstvíme na kuřecí stehna, která se mezitím upekla do zlatova. Vložíme pod gril, krátce zapečeme a podáváme třeba se škubánkovými placičkami.
Rada:
Místo koňaku můžete použít rum.