Německé koláče

Úvod » Recepty

24. 10. 2009

Fotografie

Suroviny

na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 75 g cukru
  • 3 žloutky
  • 20 g droždí
  • 110 ml smetany
  • citron
  • muškátový květ
  • vejce (na pomašlování)

na naplnění:

  • povidla

na makovou náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 1 dcl mléka
  • 3 polévkové lžíce povidel
  • špetka skořice
  • 1 vanilkový cukr

na tvarohovou náplň:

  • 100 g  cukru
  • 5 vajec
  • 125 g měkkého tvarohu
  • 20 g  pudinkového prášku

na ozdobení:

  • plátky mandlí
  • 4 jablka
  • skořicový cukr

na potření okrajů:

  • máslo
  • rum

Postup

Máslo utřeme s trochou mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme pevné těsto. To rozdělíme na tři části. Každou rozválíme na tenký plát, který položíme na plech vyložený papírem na pečení a můžeme začít s plněním. Jako šablona nám poslouží ráfek dortové formy. Necháme asi centimetr volný okraj a naneseme na prst silnou vrstvu makové, povidlové či tvarohové náplně. Ozdobíme podle fantazie a chuti plátky mandlí a měsíčky oloupaného jablka, které jsme obalili ve skořicovém cukru a poté koláče vykrojíme. A pozor, povidla se někdy roztékají. Pokud ale uděláte okraj z makové náplně, roztékat se nebudou a povidlový koláč bude jedna báseň. Potom už stačí počkat asi půl hodiny, než koláče vykynou, vejcem pomašlovat jejich okraje a dát je péct na 220 stupňů 10 až 15 minut do zlatova. Po upečení ještě zatepla okraje pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a necháme koláče vychladnout. Poté je můžeme servírovat samostatně a nebo narovnat na sebe jako dort a podle vlastní fantazie ozdobit.

Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota.

Tvarohová náplň:
Do tvarohu vmícháme pudinkový prášek, žloutky, cukr, případně trochu citronové kůry a tvarohová náplň je hotová.

*

Původní znění receptu podle Magdaleny Dobromily Rettigové:
NĚMECKÉ KOLÁČE
Půl libry čerstvého másla dobře s moukou utří, to jest dřív se máslo utře, pak se mouka do něj po lžíci přisejpá; vezmi dva žejdlíky dobré sladké smetany, vraz do ní osm žloutků, dej asi pět lžíc hustých kvasnic, dva loty tlučeného cukru, všecko to dobře rozkloktej, pořád po troškách přilívej a zase mouky přidávej, až je to všecko v hromadě. Těsto musí hezky tuhé být a musí se tak dlouho vytloukat, až se dělají puchýře, pak je nech zkynout, osol, dej drobnince krájenou citronovou kůru a trochu květu do toho, zamíchej a dej na vál; nastříkej velkých kulatých papírů, pomaž je rozpuštěným novým máslem, vezmi vždy takový kousek těsta, co by na jeden koláč zapotřebí bylo, a jen na stéblo tenince ho na ten papír rozválej, dobře připraveným tvarohem, makem neb povidlama na prst tlustě namaž a udělej pěkný okoleček, totiž musíš těsto s nožem ohrnout, pomaž ty okolky s rozkloktaným vejcetem. Jsou-li koláče tvarohové, i trochu vejci pomaž, nech je upect, vystydnout a pak pěkně cukrem posypané všecky na hromadu vyrovnej - vždy se dá jeden povidlový, jeden makový, jeden tvarohový, až jsou všecky. Také se můžou papíry vždy jeden menší než druhý stříhat, až jsou všecky; pak se rovnají, až přijde nejmenší navrch, a tak to vyhlíží jako vči a okrášlí to stůl.