Kančí paštika

Úvod » Recepty

17. 10. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 300 g kančího ořezu
  • 300 g vepřového bůčku
  • 200 g jater
  • 100 g uzené slaniny
  • 200 ml červeného vína
  • 100 ml koňaku
  • 50 ml ginu (borovičky)
  • mletý pepř
  • mleté nové koření
  • mletý jalovec
  • bobkový list
  • čerstvý tymián
  • cukr
  • sůl

Postup

Očištěné maso i slaninu nakrájíme na kostky, smícháme s namletým kořením, zalijeme vínem a koňakem, přidáme špetku cukru, sůl, bobkový list a tymián. Promícháme a necháme v chladu marinovat, nejlépe 24 hodin. Zaleželé maso pečeme pod pokličkou při 170 stupních 2 až 3 hodiny, dokud nezměkne. Poté scedíme sádlo, které dáme stranou. Vybereme bobkové listy, větvičky tymiánu a vychlazené maso umeleme spolu s vepřovými nebo kančími játry. Vše důkladně promícháme, dochutíme solí, pepřem a borovičkou nebo ginem a naplníme do sklenic. Zalijeme vrstvou rozpuštěného sádla, které jsme předtím slili, a zavařujme zhruba hodinu při 80 stupních.

Rady:
Vyberte jen kančí ořezky bez šlach.
K přípravě kančí paštiky je nejlepší sladké červené víno.
Koňak můžete nahradit brandy.