Jablečný koláč
4. 10. 2008
Suroviny
na těsto:
- 75 g hladké mouky
- 65 g hrubé mouky
- 1/3 prášku do pečiva
- 65 g másla
- 2 lžičky moučkového cukru
- 2 lžičky vody
- 1 vejce
na jablečnou náplň:
- ½ kg jablek
- 100 g cukru krupice (nebo moučky)
- 1 lžíce másla
- vanilkový lusk
- citron
- 1 lžíce Solamylu
- mletá skořice
na drobenku:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
na ozdobu:
- šlehaná smetana
- lesní ovoce (ostružiny, maliny, borůvky)
- čerstvá meduňka
Postup
Na těsto potřebujeme hladkou i hrubou mouku, prášek do pečiva, máslo, moučkový cukr, trochu vody a vejce. Všechny suroviny propracujeme v homogenní těsto, které uložíme na 30 minut do chladu. Až se těsto odleží, vyválený plát vložíme do formy a korpus koláče dáme zapéct na 180 – 220 stupňů do světle zlatavé barvy.
Mezitím si připravíme jablečnou náplň.
Z cukru a másla na pánvi připravíme zlatavý karamel, který zředíme vodou, přidáme oloupaná, na měsíčky nakrájená jablka a podusíme do poloměkka spolu s vanilkou, trochou citronové kůry a špetkou skořice. Nakonec zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, provaříme a náplň do koláče je hotová. Zbývá přípravit drobenku:
Mouku, povolené máslo, cukr, kypřící prášek a vejce dáme do mísy a uhněteme sypkou drobenku, která na jablečném koláči nesmí chybět.
Nakonec napůl upečený korpus naplníme jablečnou náplní, zasypeme hotovou drobenkou a dáme zapéct na 160 stupňů asi 30 minut do zlatova.
Ozdobíme podle vlastní fantazie, šlehačkou, lesním ovocem a čerstvými lístky meduňky