Jablečný koláč

Úvod » Recepty

4. 10. 2008

Fotografie

Suroviny

na těsto:

  • 75 g hladké mouky
  • 65 g hrubé mouky
  • 1/3 prášku do pečiva
  • 65 g másla
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 2 lžičky vody
  • 1 vejce

na jablečnou náplň:

  • ½ kg jablek
  • 100 g cukru krupice (nebo moučky)
  • 1 lžíce másla
  • vanilkový lusk
  • citron
  • 1 lžíce Solamylu
  • mletá skořice

na drobenku:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce

na ozdobu:

  • šlehaná smetana
  • lesní ovoce (ostružiny, maliny, borůvky)
  • čerstvá meduňka

Postup

Na těsto potřebujeme hladkou i hrubou mouku, prášek do pečiva, máslo, moučkový cukr, trochu vody a vejce. Všechny suroviny propracujeme v homogenní těsto, které uložíme na 30 minut do chladu. Až se těsto odleží, vyválený plát vložíme do formy a korpus koláče dáme zapéct na 180 – 220 stupňů do světle zlatavé barvy.
Mezitím si připravíme jablečnou náplň.
Z cukru a másla na pánvi připravíme zlatavý karamel, který zředíme vodou, přidáme oloupaná, na měsíčky nakrájená jablka a podusíme do poloměkka spolu s vanilkou, trochou citronové kůry a špetkou skořice. Nakonec zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, provaříme a náplň do koláče je hotová. Zbývá přípravit drobenku:
Mouku, povolené máslo, cukr, kypřící prášek a vejce dáme do mísy a uhněteme sypkou drobenku, která na jablečném koláči nesmí chybět.
Nakonec napůl upečený korpus naplníme jablečnou náplní, zasypeme hotovou drobenkou a dáme zapéct na 160 stupňů asi 30 minut do zlatova.
Ozdobíme podle vlastní fantazie, šlehačkou, lesním ovocem a čerstvými lístky meduňky