Kynuté knedlíky s meruňkami

Úvod » Recepty

3. 10. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 30 ks meruněk
  • 30 g droždí
  • 40 g cukru
  • 0,65 l mléka
  • 1,4 kg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • muškátový květ

na ozdobení:

  • máslo
  • tvaroh
  • lístky máty

Postup

Nejdřív si připravíme kvásek: Droždí rozmícháme s trochou cukru a mléka dohladka, a zlehka zahustíme hrubou moukou. Hotový kvásek lehce pomoučíme a opatrně na něj navrstvíme i všechnu ZBYLOU mouku, cukr, vejce, dvě špetky soli a špetku muškátového květu. Nádobu překryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud kvásek nevystoupí nahoru a poté z celé směsi uhněteme hladké těsto, do kterého podle potřeby postupně přiléváme zbylé mléko. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnější plát a z něj vykrajujeme kolečka, do kterých balíme kousky čerstvých meruněk. Knedlíky necháme chvíli vykynout a poté je vaříme podle velikosti 3 až 4 minuty. Hotové knedlíky vložíme do mísy s trochou roztaveného másla a natrhneme je vidličkou. Podáváme třeba s nastrouhaným tvarohem, přelité máslem a ozdobené kousky meruněk, které jsme krátce povařili v cukrovém rozvaru.

Rady:
Velmi důležité je použít kvalitní droždí.
Mléko přilévejte postupně – každá mouka saje jinak.