Vepřová panenka s houbovou omáčkou, špenátem dušeným na anglické slanině a šťouchaným bramborem se smetanou

Úvod » Recepty

27. 9. 2008

Fotografie

Suroviny

  • vepřové panenky
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

na omáčku:

  • zelená čerstvá cibulka
  • ½ kg hub (žampiony, hříbky, lišky aj.)
  • ½ litru smetany
  • sůl
  • pepř

na přílohy:

  • listový špenát
  • cibule
  • anglická slanina
  • olej
  • brambory
  • smetana
  • máslo

Postup

Panenku očistíme (zbavíme šlach), osolíme, opepříme, vetřeme jemně nakrájené bylinky, lisovaný česnek a olej. Můžeme nechat v lednici zaležet. Prudce osmahneme na pánvi a poté vložíme do trouby a pečeme pozvolna na 120 stupňů.
Na omáčku osmažíme cibulku, přidáme k ní houby a povaříme zhruba 15 minut. Když houby klesnou, zalijeme je smetanou, přivedeme k varu, rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
Jako přílohu podáváme špenát, který krátce podusíme na cibulce, osmažené na anglické slanině, a šťouchané vařené brambory se smetanou.