Vepřová panenka s houbovou omáčkou, špenátem dušeným na anglické slanině a šťouchaným bramborem se smetanou
27. 9. 2008
Suroviny
- vepřové panenky
- čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
- česnek
- olivový olej
- sůl
- pepř
na omáčku:
- zelená čerstvá cibulka
- ½ kg hub (žampiony, hříbky, lišky aj.)
- ½ litru smetany
- sůl
- pepř
na přílohy:
- listový špenát
- cibule
- anglická slanina
- olej
- brambory
- smetana
- máslo
Postup
Panenku očistíme (zbavíme šlach), osolíme, opepříme, vetřeme jemně nakrájené bylinky, lisovaný česnek a olej. Můžeme nechat v lednici zaležet. Prudce osmahneme na pánvi a poté vložíme do trouby a pečeme pozvolna na 120 stupňů.
Na omáčku osmažíme cibulku, přidáme k ní houby a povaříme zhruba 15 minut. Když houby klesnou, zalijeme je smetanou, přivedeme k varu, rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
Jako přílohu podáváme špenát, který krátce podusíme na cibulce, osmažené na anglické slanině, a šťouchané vařené brambory se smetanou.