Moravská cibulačka

Úvod » Recepty

13. 6. 2009

Fotografie

Suroviny

(cca 6 porcí)

  • 1 kg cibule
  • 100 g másla
  • hladká mouka
  • 1 l vývaru
  • 0,4 l bílého vína
  • 300 g moravského uzeného
  • 2 vejce
  • ½ stroužku česneku
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • (chilli)

na sýrové krutony:

  • starší rohlíky
  • máslo
  • tvrdý sýr

Postup

Na rozehřátém másle do růžova osmažíme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přisypeme trochu hladké mouky, orestujeme, přilijeme vývar a bílé víno. Přivedeme k varu a zhruba 10 minut provaříme. Pak přidáme kostičky uzeného masa a rozšlehaná vejce. Lehce promícháme a ještě chvíli provaříme. Ochutíme trochou česneku, pepře, špetkou cukru a solí, případně chilli. Podáváme se sýrovými krutony, tedy plátky rohlíků potřenými máslem a posypanými strouhaným sýrem, které v troubě zapečeme do zlatova. Na talíři můžeme polévku ozdobit zelenou cibulkou.

Rada:
Výslednou chuť polévky ovlivní kvalita vína - nejlepší je aromatičtější suché víno.
K přípravě polévky můžete použít jakýkoli masový vývar či bujón.