Telecí hrudí plněné po pražsku

Úvod » Recepty

23. 5. 2009

Fotografie

Suroviny

(cca 4 porce)

  • 750 g telecího hrudí
  • 50 g másla
  • 1–2 l hovězího vývaru
  • hladká mouka
  • sůl
    pepř

na nádivku:

  • 50 g másla
  • 1 malá cibule
  • 100 g šunky
  • 100 g žampionů
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3 vejce
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup

Telecí hrudí očistíme, rozkrojíme na co největší plát, rozklepeme, poprášíme hladkou moukou a potřeme nádivkou, kterou si připravíme takto: na přepuštěném másle postupně orestujeme nakrájenou cibuli, šunku a žampiony. Pak přisypeme sterilovaný hrášek, prohřejeme a přimícháme rozšlehaná vejce. Ta necháme jen lehce ztuhnou, dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou, a hotovou nádivku vychladíme. Přidáme-li do nádivky trochu polohrubé mouky, bude kompaktnější.
Maso i s nádivkou smotáme, svážeme provázkem a vložíme do pekáčku. Přelijeme přepuštěným máslem, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a pod pokličkou pečeme asi hodinu a půl na 170 stupňů. Během pečení roládu přeléváme vypečenou šťávou a je-li třeba, můžeme přidat vývar.
Až je maso měkké, roládu vyjmeme, výpek vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme, přecedíme a omáčka je hotová. Můžeme jí přelít třeba nové brambory, které jsou k telecímu hrudí ideální přílohou, stejně jako listový špenát nebo karotka na másle.