Kuřecí galantina

Úvod » Recepty

25. 4. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 500 g kuřecích prsíček

na fáš:

  • 250 g mletého bůčku
  • 200 g šunky
  • 200 g slaniny
  • 50 g drůbežích jater
  • 100 g žampionů
  • petrželka
  • 200 ml smetany
  • koňak
  • muškátový květ
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejdříve si připravíme takzvanou fáš: Do vyšlehaného mletého bůčku postupně zašleháváme sůl, pepř, trochu muškátového květu, koňak a smetanu. Pak přimícháme na kostičky nakrájenou šunku, slaninu a játra, blanšírované kousky žampionů, sekanou petrželku, důkladně promícháme a fáš je hotová. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky a rozklepeme. Pak z nich na potravinářské fólii vytvoříme celistvý plát, který přes další fólii sklepeme dohromady a navrstvíme na něj fáš. Maso i s fólií smotáme do úhledného válečku, konce zavážeme provázkem a dáme do pekáče. Podlijeme trochou vody a dusíme v troubě asi hodinu při 120 stupních.
Poté se galantina musí chladit nejméně 2 hodiny, aby ztuhla. Teprve potom z ní odstraníme potravinářskou fólii nebo alobal a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky. Ty pak servírujeme na mísu a ozdobíme zeleninou.

Poznámka:
Při práci používejte fólii, která podle návodu vydrží dané teploty při pečení. Pokud ji nemáte k dispozici, lze nahradit alobalem.