Jáhlový nákyp se sušeným ovocem a hruškami v červeném víně

Úvod » Recepty

18. 4. 2009

Fotografie

Suroviny

(cca 6 porcí)

na jáhlový nákyp:

  • 200 g jáhel
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • 3 vejce
  • 500 (250 g) g sušeného ovoce
  • (80 g cukru krupice)
  • tuk na vymazání formy
  • sůl

na hrušky ve víně:

  • cca 6 hrušek
  • 1 l červeného vína
  • 1 dcl medu
  • 2–3 ks skořice
  • cukr dle chuti

Postup

Ve vařícím mléce rozpustíme polovinu dávky másla a špetku soli. Pak přidáme několikrát spařené a propláchnuté jáhly. Promícháme je, aby nevznikly hrudky, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Za občasného míchání necháme pod pokličkou vychladnout. Poté přidáme rozšlehané žloutky, část sušeného ovoce, které jsme si předem nakrájeli a nechali nabobtnat ve vlažné vodě, a sníh z bílků, který bude hutnější, pokud ho vyšleháme s cukrem. V takovém případě ovšem bude stačit polovina uvedeného množství ovoce. Vrstvu této hmoty rozetřeme na dno vymazané formy, posypeme sušeným ovocem a znovu pokryjeme jáhlovou směsí. Přelijeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme asi hodinu a čtvrt na 150 stupňů. Zdobíme hruškami s vinnou omáčkou. Tu připravíme takto: rozpůlené hrušky, zbavené jadřinců, podusíme v červeném víně spolu s medem a celou skořicí. Když se hrušky zabarví, dáme je vychladit a poté nakrájíme. Víno prudkým varem zredukujeme na třetinu, aby omáčka mírně zhoustla. Podle chuti přisladíme cukrem nebo medem a můžeme podávat.