Biskupský chlebíček

Úvod » Recepty

21. 3. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 0,2 kg másla
  • 0,2 kg cukru moučky
  • 0,24 kg hladké mouky
  • 0,20 kg vajec
  • rozinky
  • kandované ovoce
  • 1/3 kypřícího prášku
  • čokoláda na potažení
  • ořechy na ozdobu

na vymazání formy:

  • tuk
  • polohrubá mouka

Postup

Do povoleného másla, vyšlehaného s cukrem, zapracujeme žloutky a opatrně vmícháme část sněhu z bílků. Tuto nadlehčenou tukovou hmotu přidáme ke zbytku vyšlehaných bílků a jemně promísíme. Poté přisypeme mouku, smíchanou s kypřícím práškem a vytvoříme lehké těsto, do kterého na závěr vmícháme kousky kandovaného ovoce a sušené rozinky. Formu vyloženou alobalem vymažeme tukem, vysypeme polohrubou moukou a potom ji do dvou třetin naplníme hotovým těstem. Pečeme na 160 stupňů asi tři čtvrtě hodiny. Až upečený chlebíček vychladne, vyklopíme ho, přelijeme tenkou vrstvou roztavené čokolády a ozdobíme vrstvou ořechů a sušeného ovoce. Při servírování můžeme doplnit ještě čerstvým ovocem.