Daňčí kýta se smetanovo - šípkovou omáčkou

Úvod » Recepty

21. 3. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 2 kg daňčí kýty
  • 0,5 kg slaniny
  • 600 g kořenové zeleniny
  • 3 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 18 lžic šípkového protlaku
  • 3 lžíce brusinek
  • 3 dcl bílého vína
  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 l hovězího vývaru
  • 3 dcl kysané smetany
  • 3 dcl šlehačky
  • jíška
  • celý pepř
  • jalovec
  • sůl

Postup

Na rozehřáté slanině opražíme kostičky kořenové zeleniny, přidáme nakrájenou cibuli, necháme vše zezlátnout a poté přisypeme trochu cukru. Až cukr lehce zkaramelizuje, přidáme rajský a šípkový protlak, brusinky, víno, trochu octa, zalijeme vývarem a provaříme. Do vroucího základu vložíme prošpikovanou daňčí kýtu, kterou jsme svázali provázkem, aby maso mělo na talíři pěkný tvar, přisypeme pár kuliček jalovce a černého pepře a pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Měkké maso vyjmeme, omáčku do hladka rozmixujeme a vmícháme do ní zakysanou smetanu. A pozor, už nevaříme, jen - jak říká náš šéfkuchař - táhneme, tedy udržujeme těsně pod bodem varu, aby se omáčka nesrazila. Na závěr podle chuti dosolíme a před podáváním vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud má omáčka dobrou konzistenci, není třeba ji ani zahušťovat jíškou. Podáváme ji s daňčím masem, které necháme vychladnout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a ty napaříme třeba spolu s karlovarským knedlíkem, který tenhle pokrm dokonale doplní. Recept na něj už známe. A jestli ne, stačí se podívat na díl Svíčková pro Alberta, u něhož je recept uveden.