Baklava
14. 3. 2009
Suroviny
- 4 plátky listového těsta
- 450 g pistácií
- 100 g krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 225 g rozpuštěného másla
- 350 g (tekutého) medu
Postup
Pekáček nebo jinou formu vyložíme alobalem a plátem listového těsta. Ten potřeme máslem a položíme na něj druhý plát, který stejně jako první opět potřeme máslem. Na něj nasypeme půlku dávky nasekaných pistácií, smíchaných s cukrem a mletou skořicí, překryjeme ji dalším plátem těsta, znovu potřeme máslem a posypeme zbylou ořechovou směsí. Poslední plát těsta položíme tentokrát pomašlovanou stranou dolů a opatrně přitlačíme, aby se přilepil k ořechům. Pak vytvořené vrstvy prořízneme asi do dvou třetin do tvaru obdélníčků a na závěr znovu potřeme máslem. V troubě předehřáté na 150 stupňů pečeme asi ¾ hodiny, až je povrch zlatohnědý. Upečenou baklavu přelijeme rozehřátým medem a necháme ji zhruba hodinu vychladnout. Před podáváním nakrájíme na jednotlivé obdélníčky.