Česká kuchyně a její národní obrození. Co se jedlo, kde se kupovalo a jak se vařilo nejen u Rettigů? A co přinesla sporáková revoluce?

Dlouhé devatenácté století znamenalo pro náš národ nejen jazykovou, občanskou a politickou emancipaci, ale také postupnou proměnu běžného života. Civilizační i kulturní změny se dotkly i něčeho tak každodenního jako bylo vaření, nakupování a vůbec stravování. Změny jídelníčku zasáhly všechny vrstvy obyvatelstva. Vyšly první české kuchařky a tak můžeme dnes zkoumat, jak zdravě se jedlo a do jaké míry se jídelníček shodoval s kuchyní rakouskou? Už tehdy se objevovaly diety, zárodky vegetariánství, a v kuchyních se vyskytl úplně nový nábytek – kredenc a především sporák. Do českých končin také pronikly káva a čaj, aby se staly věcí nejen módní, ale i záležitostí náhražek a tragických příběhů.

Stopáž52 minut
Rok výroby 2013
 ST