DNA


ChemieLáskaHormonyMichaelovy experimenty

Chemie lásky

10. 6. 2011

Co je to láska a proč milujeme? Už celá tisíciletí hledají básníci, pěvci, filozofové, ale především sami "postižení", tedy zamilovaní, na tuto otázku odpověď. Chcete znát pravdu? Otevřená, tvrdá a nesentimentální fakta zazní z úst chemika Michaela. Všechny ty řečičky o hlubokém citu, touze a citech drásajících srdce, to vše jsou jen dovedně a "promyšleně" nastražené a použité nástroje, jimiž nejen nás, ale všechny živé organismy na této planetě dokonale ovládá jediná gigantická molekula života, DNA.

» Číst více


ArcheologieBiologiePředkovéTéma

Kdo je můj předek?

15. 12. 2010

V Netolicích na Prachaticku začala druhá fáze unikátního výzkumu DNA. Vědci zde odebrali vzorky z tisíc let starých koster a nyní chtějí zjistit, jestli mezi současnými obyvateli najdou jejich potomky. Výzkumu se může bezplatně zúčastnit kdokoliv z obyvatel obce nebo okolí. Lidé se navíc dozví, zda nemají genetickou dispozici k chorobě, končící cirhózou jater. Vzorky DNA si dobrovolníci odebírají sami pomocí kartičky a obyčejného zubního kartáčku. Čím více dat vědci obdrží, tím větší je pravděpodobnost, že se dostanou ke smysluplnému obrazu. Netolice si vědci vybrali vzhledem k přítomnosti starého pohřebiště a vzhledem k tomu, že se jedná o oblast s mimořádně stabilní populací. Není vyloučeno, že tu žili prapředci místních obyvatel ještě před příchodem Slovanů, Keltů nebo Germánů. Vědci předpokládají, že zdejší obyvatelstvo je skutečně velmi původní. Jsou tyto domněnky oprávněné?

» Číst více


DopravaEkologieChemieInformační technologieAutomobily na vodíkHesloDřevoZprávy Portu

Kolečkové křeslo na vodík - Nejnebezpečnější hesla - Věšáčky na DNA - Dohledatelné dřevo

3. 3. 2010

Kolečkové křeslo na vodíkový pohon nyní zkoušejí senioři ve Španělsku. Vodík u existujících vozidel nahrazuje elektrické baterie – a má několik výhod. - Naprosto nevhodná a snadno odhalitelná hesla používá podle agentury Impreva většina lidí. Hackerům trvá jejich prolomení jen pár minut. - Každý rok se v Evropě vyplýtvá na 25 miliónů kubíků dřeva. Tomu by mělo zabránit značení pomocí neviditelného inkoustu, laseru, nebo radiových značek.

» Číst více


ArcheologieGenetikaHrob velmožůKosti staré 1300 letTéma

Kosti velmožů

6. 6. 2009

Němečtí archeologové poblíž Řezna odkrývají neobyčejně bohatý hrob. Podle výbavy, kterou tvoří stříbrné masivní spony, množství mečů a podobných artefaktů je zřejmé, že zde byl pohřben zámožný muž. Nebyl však sám. V těsném okolí kostry leží dalších pět lidí. Dvě kostry jsou k sobě obráceny tvářemi a drží se za ruce. Kdo jsou ti lidé? Odpověď s mnoha překvapeními přinesl genetický rozbor, provedený v České republice.

» Číst více


BiologieStrojírenstvíMikroskopyBuňkaTéma

Brána do mikrosvěta

4. 4. 2009

Člověka už několik staletí – od okamžiku, kdy Holanďan van Loewenhook vynalezl mikroskop – přitahuje pronikání do mikrosvěta živé i neživé hmoty. V tomto vydání budete mít jedinečnou možnost zblízka se podívat do jádra jediné buňky. Spolu s našimi molekulárními genetiky budeme odhalovat, jak je v něm uložena obří molekula DNA i jak probíhá její čtení během buněčného dělení. Poznáte přitom i supertechniku nejdokonalejšího elektronového mikroskopu u nás, který tyto výpravy do mikrosvěta umožňuje. Odhalíme i zákulisí mikroskopů samotných. Při návštěvě jejich výrobce uvidíte, jak se špičkové mikroskopy konstruují a vyrábějí.

» Číst více