Digitální vysílání


Informační technologieTechnosféra

Vancouver v HD

10. 3. 2010

Miliony lidí u nás sledovaly sportovní klání na Olympijských hrách ve Vancouveru. Jakými cestami se signál v HD dostával až do našich televizorů?

» Číst více


DigitalizaceIBC 2008Téma

Digitální televize v Evropě

31. 1. 2009

Přechod z analogového televizního vysílání na digitální se rozjíždí nejen u nás, probíhá také v celé Evropě. Vydejte se s námi na stánky velké mezinárodní výstavy televizní techniky IBC 2008 v Amsterodamu. Sledovali jsme, jaké jsou v této oblasti trendy na evropském kontinentu, který se vydal do nové éry televize s vysokým rozlišením. Jak tuto kvalitu dostat co nejrychleji do našich domovů? Jak je na tento nápor připravena největší satelitní společnost Astra? Bude na oběžné dráze místo i pro signál České televize? Postřehy z Amsterdamu doplní další technické zajímavosti z IBC.

» Číst více


Informační technologieDigitalizaceElektronický průvodceDigitalizace od A do Z

Elektronický průvodce

4. 6. 2008

Stručné seznámení s funkcemi elektronického programového průvodce na příkladech z vysílání.

» Číst více


Informační technologieDigitalizacePozemní vysíláníSatelitní vysíláníKabelové vysíláníDigitalizace od A do Z

Digitálně čtyřikrát jinak

21. 5. 2008

Srovnání digitálního vysílání pozemního (DVB-T), satelitního (DBV-S), kabelového (DVB-C) a pro příjem na malé přenosné přijímače (DVB-H). Technické podmínky příjmu v domácnosti se zachováním „starého“ analogového přijímače. Set-top-box, jeho funkce a varianty od nejlevnějších po nejdražší se záznamem na HDD hard disk. Novým digitálním přijímač typu „vše v jedné krabici“.

» Číst více


Informační technologieDigitalizaceMapa vypínání analogového vysíláníMapa pokrytí signálemDigitalizace od A do Z

Digitální vysílání

14. 5. 2008

Tentokrát se zaměříme na srovnání kanálu analogového a digitálního a vysvětlení, co je multiplex ČT. Dále také: Souběžné vysílání analogové a digitální. Náklady pro šíření signálů, nutnost vypnutí analogu do 11. 11. 2011. Přehled a mapa pokrytí digitálním signálem. Mapa vypínání analogového vysílání.

» Číst více


Informační technologieDigitalizaceDigitalizace od A do Z

Co je to digitální?

23. 4. 2008

V prvním dílu této pravidelné rubriky stručné objasníme pojem „digitální“. Srovnáme analogové a digitální vysílání a jako příklady uvedeme gramofonovou desku, rozhlas i snímky z klasického a digitálního fotoaparátu.

» Číst více