Informační technologieDigitální vysíláníTechnosféra

Vancouver v HD

10. 3. 2010

Miliony lidí u nás sledovaly sportovní klání na Olympijských hrách ve Vancouveru. Jakými cestami se signál v HD dostával až do našich televizorů?

Je za námi čtrnáct dní vzrušení a strhujících soubojů na sněhu i ledu kanadského Vancouveru. Zimní Olympijské hry přinesly úspěch naší výpravě. Vysílání z Olympiády však bylo také premiérou pro Českou televizi. Poprvé jsme mohli záběry z olympijských sportovišť i jejich zázemí vidět i u nás ve vysokém rozlišení. Jak celý čtrnáctidenní maratón olympijského vysílání probíhal? Nahlédněte s námi do jeho neméně fascinujícího technického zákulisí.

Všechno začíná v samotném Vancouveru. Ze záběrů kamer a přenosových vozů kanadské televize vzniká také šest kanálů pro Evropskou vysílací unii EBU, jejímž členem je i Česká televize. Těchto šest kanálů, které obsahují nejzajímavější sporty pro evropské diváky, se do Evropy vysílá jak ve vysokém, tak i ve standardním rozlišení.

Před odesláním do Evropy se každý ze šesti HD kanálů konvertuje do evropské frekvence padesáti půlsnímků a komprimuje z původního jedna a půl gigabitu do 42 Megabitů za sekundu datového toku. Dvakrát šest kanálů pro EBU běží po optických kabelech paralelně dvěma trasami. Jedna vede před Toronto, druhá přes New York. Signály běží optickými kabely souběžně i pod Atlantikem do Evropy. Severní větev končí v centrále Eurovize ve Frankfurtu nad Mohanem, jižní v Paříži. Z obou míst se šest kanálů v HD a šest v SD vysílá na družice Eutelsat. Teprve z nich se přijímají v jednotlivých zemích Evropy. I v Praze.

Z mohutných přijímacích parabol jde signál nejprve do Národního technického dispečinku na výškové budově Kavčích Hor. Zde v centrálním rozvodu se zpracovávají zvlášť signály ve vysokém a standardním rozlišení. Zvlášť se ovšem zpracovává zvuk. Ten sem přichází až o dvě sekundy dříve. Nemusí totiž procházet velice náročným počítačovým zpracováním digitálního obrazu. Zvuk se zpožďuje, synchronizuje s obrazem a konečně jde do velkého přenosového vozu na nádvoří Kavčích Hor.

To je pravé srdce všech našich přenosů z Vancouveru. V nepřetržitých směnách se tu střídají posádky režisérům, střihačů, zvukařů, techniků a asistentů, kteří zpracovávají šest kanálů z Kanady. Vlastně sedm. Tím sedmým je totiž speciální HD kanál, v němž sem přicházejí materiály, natočené štáby České televize přímo na sportovištích i mimo ně.

Každý ze šesti kanálů EBU se zaznamenává na velký videoserver. Hned při nabírání je sledují technici se specialisty na zimní sporty. Společně vybírají nejzajímavější momenty z přenosů. Ty na serveru označí a tyto pasáže se rovnou odvysílají v programových blocích anebo se zpracovávají v dalších střižnách pro později vysílání.

Nejdůležitější části přenosů se zaznamenávají na HDcamové kazety. Kromě toho se jistí i záznamem v podobě datových souborů. To vše se už teď stává cenným archivním materiálem pro budoucí pořady o Zimních olympijských hrách ve vysokém rozlišení.

Autor: Vladimír Kunz

Přejít na obsah dílu