Fotografie


AstronomieImpact – ze zahraničí

Fotografové noci

22. 12. 2010

Slunce zapadá nad vrcholkem Paranal v chilské poušti Atacama. Zatímco astronomové se připravují na pozorování pomocí Velmi velkého dalekohledu, příroda připravuje své divadlo. Noc se rozkládá nad pouští a jižné obloha odhalují svou krásu – pozorovatel zůstává stát v tichém úžasu. Někteří lidé však umí tyto jedinečné okamžiky zaznamenat i pro ostatní. Nazývají se fotografové noci.

» Číst více


FyzikaSkenerKameraMichaelovy experimenty

Domácí kamera ze skeneru

19. 5. 2010

Zachycení světla a jeho uchování ve fotografii – co si můžeme s touto znalostí počít? No přece jak jinak bychom si pamatovali naše dovolené, nebo si připomněli, jak jsme vypadali, když jsme byli miminka. Co by si maminka počala bez svých svatebních fotografií, kde byla ve svém životě nejkrásnější? Michael nahlédne do vědy fotografií a ukáže, jak vyrobit domácí kameru ze skeneru.

» Číst více


AstronomieDalekohledCCD čipyTechnosféra

Oči astronomie: Od stříbra ke křemíku

23. 9. 2009

Po tisíciletí lidstvo vzhlíželo k fascinující noční obloze, aniž by vědělo, že hvězdy Mléčné dráhy jsou jiná slunce, nebo že vesmír je poset miliardami sesterských galaxií, nebo že my sami jsme pouhou tečkou ve vesmírné kronice, která líčí příběh trvající 13,7 miliard let. Dokud jsme k pozorování využívali jen vlastní oči, neměli jsme možnost hledat sluneční soustavy okolo cizích hvězd nebo zjišťovat, je-li někde ve vesmíru život. Teprve před čtyřmi stoletími, roce 1609, vyšel Galileo Galilei do polí poblíž svého domu. Namířil dalekohled, který si sám sestrojil, na Měsíc, planety a hvězdy. Když chtěl ovšem Galileo Galilei před čtyřmi sty lety ukázat ostatním, co viděl svým dalekohledem, musel použít kresby – ty však nemusely být přesné. Astronomové nutně potřebovali objektivně zaznamenat světlo soustředěné dalekohledem a záchrana přišla po dvou stech letech v podobě fotografie. Fotografii samotnou ovšem v rámci digitální revoluce nahradily CCD čipy.

» Číst více


ChemieFotoaparátyDigitální fotografieMichaelovy experimenty

Fotografie v kostce

2. 4. 2008

Příběh záznamu světelných obrazů, jejich princip a rozdíl mezi chemickou a elektronickou fotografií. Pokud to bude možné, pokusíme se vyrobit světlocitlivou vrstvu v domácích podmínkách.

» Číst více


BiologieBioinformatikaUměníVěda a umění

Streptomyces

2. 4. 2008

Vědecké metody se setkávají s uměleckou tvorbou v podobě „performativní“ fotografie. Co se stane, když fotografii podrobíme stejným podmínkám a postupům, jaké vědci používají na bakterie? Linda Čihařová se rozhodla studovat prostředí laboratoře bioinformatiky stejnými nástroji, jaké vědci používají při studiu bakterií Streptomyces. Jejich výzkum je založen na analýze, modelování a simulování regulačních procesů v buňce. K tomu používají bioinformatické přístupy, nástroje a databáze. Linda se ve svém díle pokouší předvádět podobné procesy na fotografiích pořízených v laboratoři. Tato napůl umělecká a napůl vědecká metoda jí slouží ke zkoumání limitů samotného média a k hledání nového pohledu na fotografie.

» Číst více