3D


Informační technologieTechnikaMichaelovy experimenty

3D skenování

30. 9. 2011

Naskenovat si nějaký text nebo obrázek – žádný problém. Mnozí to doma, ve škole nebo v práci děláme každodenně. Ale co takhle naskenovat sochu, starověký monolit nebo dokonce celý chrám? Nesmysl? Omyl. Dnešní technika umožňuje provést i takové úkoly. S Michaelem se nejprve seznámíme se skenováním světových historických památek. A pak takovým velkým laserovým 3D skenerem naskenujeme Terezu a nakonec si vlastní jednoduchý 3D skener sestavíme doma.

» Číst více


ArcheologieInformační technologieDigitalizacePamátkyImpact – ze zahraničí

Památky v nové dimenzi

28. 1. 2011

Klasická metoda uchování informací o historických předmětech obvykle spočívá v písemném popisu. Památkáři ale nyní mají k dispozici použít další metodu – 3D zobrazení, pomocí něhož lze přiblížit každý detail a předmět podrobněji prozkoumat. Výzkumníci sdružení v projektu Evropské unie nyní chtějí ještě zdokonalit metody digitalizace a dokumentování předmětů ve 3D a zajistit každodenní použití této technologie profesionály pracujícími s památkami – památkáři, restaurátory a archeology. Za několik let bychom už mohli mít virtuální muzea, která poskytnout nový způsob, jak zkoumat minulost.

» Číst více


FyzikaInformační technologieMichaelovy experimenty

Ve třetím rozměru

1. 9. 2010

3D začíná vládnout světu zprostředkovanému obrazem – můžeme se takto proletět vesmírem a projet na Marsu, můžeme tak ale i proniknout do mikrosvěta – pohybovat se v buňce nebo dokonce ve viru. Michael nám však odhalí záhadu optických jevů pomocí soustavy zrcadel. Jejich objasnění umožní jen 3D obraz. Uvidí jej pouze diváci, vybavení brýlemi, tak si je nezapomeňte opatřit!

» Číst více


Informační technologieOheňAudiovizuální instalaceVěda a umění

Zapal a žasni

18. 11. 2009

Interaktivní instalace „Things to Burn“ portugalského experimentátora Rudolfa Quintase, za kterou obdržel zvláštní cenu poroty na letošním berlínském festivalu Transmediale, dává člověku zakusit zcela nový rozměr ohně. Quintas exkluzivně pro PORT představí princip své audiovizuální instalace. Úkolem návštěvníků je zapalovat sirky nebo jiné objekty. Na základě vzniklých ohořelých tvarů, pohybů a tvarů plamene pak pomocí speciální snímací techniky vznikají nové 3D abstraktní digitální objekty. Účastníci instalace tak vlastně používají oheň z obyčejné sirky jako speciální aktivní rozhraní pro ovládání počítače.

» Číst více


Informační technologieDigitální kinoHolografická televizeImpact – ze zahraničí

Ze scény na plátno

18. 4. 2009

Až dosud byly filmy promítané v kinech založeny na celuloidových pásech. Nyní se přechází na digitální záznam. Vyrobit levnější, jednodušší a spolehlivější zařízení od digitálních kamer přes postprodukci až po promítání pro evropský filmový průmysl – to je cíl mezinárodního výzkumného projektu IP-RACINE. Vědecké a průmyslové organizace z osmi evropských zemí spolupracují na vývoji evropského digitálního kina. Digitální produkce usnadní filmařům tvorbu složitých vizuálních i zvukových efektů, umožní též produkci prostorového kina – a do deseti let se dokonce plánují laboratorní prototypy holografické televize.

» Více


BiologieBuňkyFluorescenční značkyJadérkoTéma

Piškvorky s buňkami

27. 2. 2008

Buňky jsou nesmírně složité útvary, ve kterých se odehrává obrovské množství dějů. Pokud bychom přirovnali jádro lidské buňky k pokoji o 20 m², pak bychom tam museli vměstnat 46 lanek o tloušťce dvou milimetrů a celkové délce dvou tisíc kilometrů. Přitom tu probíhá tu přepis genů z DNA do RNA, nejrůznější molekuly RNA v jádře vyzrávají a pohybují se na místo určení. Obrovský exponenciální nárůst poznatků získaných nejrůznějšími metodami nedávno přivedl vědce k zásadnímu problému: Jak dát do souvislosti údaje o biochemických pochodech v buňce se strukturami pozorovanými v mikroskopu? Díky speciálním přístrojům mohou nyní biologové označit nejrůznější útvary a bílkoviny fluorescenčními značkami a pozorovat, jak s nimi živá buňka manipuluje. Další přístroj je obdobou nám známějšího tomografu – zatímco ten používaný lékaři vytvoří prostorovou představu o orgánech lidského těla, elektronový mikroskop, který používají vědci z Ústavu buněčné biologie a patologie, 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, dokáže zobrazit 3D struktury buňky.

» Číst více


Informační technologieVěda a umění

Procházka po Zemi

6. 2. 2008

Instalace umožní projít celou zeměkoulí za jednu minutu. K tomu se používá systém „Arduino“ – pomocí šlapacích tlapek se lze intuitivně navigovat aplikací Google Earth. Šipky ukazují čtyři základní směry a současnou aktivací prostřední tlapky a jedné ze šipek se zrychluje navigace v daném směru. Simultánní aktivace tlapek se znaménkem plus nebo mínus rozhoduje o přibližování nebo vzdalování se povrchu země. Instalace experimentuje s navigací v prostoru a čase za použití fyzické aktivity a celého těla.

» Číst více