Oheň


FyzikaZvukMichaelovy experimenty

Rubensova trubice

8. 4. 2011

Spojení zvuku a ohně. Rubensova trubice zobrazuje akustický tlak pomocí plamínků hořícího plynu. Plyn uniká z řady drobných otvorů vyvrtaných podél trubice. Na jednom konci je trubice uzavřena, na druhém je laditelný zdroj vlnění. Dá-li se Michael do řeči, velikost plaménků v trubici se mění, takže jeho hlas můžeme nejen slyšet, ale i vidět. Jak je to možné?

» Číst více


FyzikaChemiePlazmaMichaelovy experimenty

Oranžový plamen

14. 1. 2011

Oheň je opravdu krásný – vědecky ho ale můžeme popsat jako horké, světlo vydávající, třepotající se plazma. Michael nás provede všemi bezpečnými experimenty, které můžeme provést s prostou hořící svíčkou, včetně „skákajícího plamene“ a „ovocných ohnivých koulí“.

» Číst více


FyzikaVzduchMichaelovy experimenty

Oheň ze vzduchu

3. 2. 2010

Michal zase jednou ukáže, že v rukách profesionálního vědce není nic nemožné – dokonce ani vznik ohně ze vzduchu! Nevěříte? Pak se nalaďte na PORT a uvidíte, jak se to dělá.

» Číst více


Informační technologie3DAudiovizuální instalaceVěda a umění

Zapal a žasni

18. 11. 2009

Interaktivní instalace „Things to Burn“ portugalského experimentátora Rudolfa Quintase, za kterou obdržel zvláštní cenu poroty na letošním berlínském festivalu Transmediale, dává člověku zakusit zcela nový rozměr ohně. Quintas exkluzivně pro PORT představí princip své audiovizuální instalace. Úkolem návštěvníků je zapalovat sirky nebo jiné objekty. Na základě vzniklých ohořelých tvarů, pohybů a tvarů plamene pak pomocí speciální snímací techniky vznikají nové 3D abstraktní digitální objekty. Účastníci instalace tak vlastně používají oheň z obyčejné sirky jako speciální aktivní rozhraní pro ovládání počítače.

» Číst více


FyzikaChemieZapáleníHašeníMichaelovy experimenty

Hoří!

6. 6. 2009

Oheň byl vždy dobrým sluhou, ale špatným pánem. Člověk užívá oheň po věky a také vymyslel různé způsoby, jak ho zapálit a jak uhasit. Různé formy ohně totiž vyžadují různý způsob hašení – za jiných podmínek použijeme vodu, jindy písek a za určitých okolností dokonce oxid uhličitý. Vše, co potřebujete vědět o ohni a jeho lokalizaci pomocí vědy, se dozvíte díky Michaelovi.

» Číst více


FyzikaKlimatické změnyMeteorologické extrémyMichaelovy experimenty

Hurikán v lahvi a ohnivé tornádo

10. 1. 2009

Globální klimatické změny vedou ke stále větším meteorologickým extrémům, jako jsou například i hurikány. Michael vysvětlí, jak tyto tropické cyklony vznikají a předvede jejich fyzikální podstatu v lahvi. Lesní požáry jsou zase způsobeny dlouhými obdobími sucha a představují další projev klimatických změn. Michael ukáže, proč se tyto ohně tak rychle šíří a doslova „přeskakují“ ze stromu na strom.

» Číst více