Informační technologie3DVěda a umění

Procházka po Zemi

6. 2. 2008

Instalace umožní projít celou zeměkoulí za jednu minutu. K tomu se používá systém „Arduino“ – pomocí šlapacích tlapek se lze intuitivně navigovat aplikací Google Earth. Šipky ukazují čtyři základní směry a současnou aktivací prostřední tlapky a jedné ze šipek se zrychluje navigace v daném směru. Simultánní aktivace tlapek se znaménkem plus nebo mínus rozhoduje o přibližování nebo vzdalování se povrchu země. Instalace experimentuje s navigací v prostoru a čase za použití fyzické aktivity a celého těla.

Určitě znáte Google Earth. Celá zeměkoule doma na počítači. Už vás ale možná omrzelo jen klikat myší a sedět u monitoru. Tak se s námi pojďte po Google Earth projít. Skutečná procházka po virtuální internetové aplikaci začíná.

Jan Rylich, Studia nových médií, FF UK:Takže tahle instalace se jmenuje Arduino Earthwalk a vychází z aplikace Google Earth. Vlastně je to forma interaktivní navigace ve virtuálním prostředí.

Navigace a ovládání je zcela intuitivní. Pomocí šlapacích ukazatelů ve tvaru šipek se mapa posouvá do požadovaných oblastí planety Země. Pokud šlápnete na dvě šipky naráz, Google Earth se přibližuje nebo oddaluje. Základem aplikace je tajemná destička: Arduino.

Jan Rylich, Studia nových médií, FF UK: Arduino je vlastně programovatelná destička, taková malá černá krabička, která se pomocí externího softwaru dá naprogramovat. V tomto konkrétním případě je propojená s klávesnicí, přičemž každá s těchto oblastí je napojená na jednu klávesnici a pomocí softwaru je potom definované, například po stisknutí téhle šipky, že se aplikace posouvá jedním směrem. Navíc jsou ještě definované kombinace, takže když se zmáčknou dvě šipky najednou, dochází k přiblížení nebo oddálení … Vlastně takhle …

Simultánní aktivací prostřední tlapky a jedné z šipek se zrychluje navigace v daném směru.

Earthwalk je vlastně umělecký experiment s navigací v prostoru a čase za použití fyzické aktivity a celého těla. Autory této půvabné aplikace jsou Thomas Gläser a Jens Franke. Oba studenti komunikačního designu na Univerzitě aplikovaných věd a designu v Gmündu. V Praze na Národní třídě vše jen rychle nainstalovali a odjeli zpět do Německa. Mapu vám přímo pod nohy promítá digitální projektor. A co se skrývá pod povrchem Google Earth?

Jan Rylich, Studia nových médií, FF UK: Tam jsou vlastně proti sobě dvě kovové mřížky podložené pěnou nebo nějakým pružným materiálem, takže při stisknutí se dotknou, jsou v kontaktu, a destička si to nějakým způsobem vyhodnotí.

Kdoví – možná že Google začne brzy prodávat procházkové verze svých virtuálních map pro domácí použití.

Autor: Petr Tomaides

Přejít na obsah dílu