Vánoční tradice z Česka i Slovenska. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Jak se slaví Vánoce na česko-slovenské farmě nedaleko Nymburka? Na místo, kde jsme počátkem roku natáčeli s kuchařskou legendou Václavem Košnářem, se rádi vracíme, abychom nahlédli do vánočních zvyklostí česko-slovenské komunity, která na farmě hospodaří. Než začneme vařit, pohovoří paní Dagmar Havlová o tradicích, které si s sebou do Čech přivezla z rodného Slovenska. Z vody a hladké mouky upečeme pomocí železných kleští oplatky, jež symbolizují svaté přijímání, tělo Ježíšovo. Oplatky se na Štědrý den jedí s česnekem a medem. Česnek je symbolem zdraví – odjakživa je považován za všelék, med zas symbolem plodnosti a hojnosti.

Teplým předkrmem pocházejícím ze Slovenska budou opékance, po másle voňavé, do křehka pečené miniaturní buchtičky z kynutého těsta, které se při podávání zalijí mlékem, posypou mákem a pokapou přepuštěným máslem. Na štědrovečerní tabuli by neměla chybět rybí polévka. Čirý a zlatistý rybí vývar doplníme restovanou zeleninkou na másle a smaženými rybími kuličkami. Kapr na černo s ořechovými brambory pak bude hlavním chodem, který může být inspirací i pro vaši slavnostní večeři.

Recepty v tomto dílu

Stopáž26 minut
Rok výroby 2012
 P ST HD