Ryby a mořské plody

Kapr na černo s ořechovými brambory

Sváteční černá omáčka má tradici v mnoha domácnostech a tedy má i mnoho podob. Někdo ji podává s masem, na Slovensku u paní Dagmar se vždy servíroval právě „kapr na černo“.

4 porce

4 plátky kapra uvařené v rybím vývaru

Omáčka

1 větší mrkev
½ celeru
1 cibule
4 bobkové listy
slunečnicový olej
4 lžíce švestkových povidel
rybí vývar
asi 1 dl černého piva
asi 1 dl červeného vína
perník na strouhání
mandle na ozdobu

Příloha

vařené brambory bez slupky
máslo
vlašské ořechy
petrželka kudrnka

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, přidáme bobkový list, nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme do zlatohnědé barvy, přidáme povidla, zalijeme rybím vývarem, černým pivem a červeným vínem, zahustíme nastrouhaným perníkem, vaříme asi 15 minut, poté přepasírujeme přes husté síto.

Porce kapra osolíme a uvaříme v silném rybím vývaru – pozvolna táhneme 10−12 minut.

Uvařené brambory bez slupky opečeme na másle, promícháme s vlašskými ořechy a petrželkou.

Na talíř servírujeme omáčku, brambory, porci kapra a sypeme sekanými mandlemi.

Další recepty Celý díl