Opékance jsou vlastně dukátové buchtičky podávané na jiný způsob. Těsto je základní kynuté, vylepšené rumem. Opékance chutnají fantasticky, určitě je vyzkoušejte.

Těsto

20 g droždí
asi 1,5 dl mléka
60 g krupicového cukru
½ kg polohrubé mouky
2 špetky soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
1 žloutek
2 cl rumu
2 lžíce oleje
olej na vamazání pekáčku

Na podávání

mletý mák s cukrem
horké mléko
přepuštěné máslo

Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. (Anebo můžeme zvolit druhou cestu přípravy kvásku – droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme cukr a lžičku mouky, necháme vyběhnout a poté přidáme k mouce a ostatním ingrediencím.)

Poté přidáme zbytek mléka, sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek, rum, olej. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promísíme.

Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící malé buchtičky, které vkládáme do olejem vymaštěného pekáčku. Necháme jim trochu vůle a dáme ještě na 20 minut kynout.

Poté pečeme dozlatova. Po upečení buchtičky vyklopíme, vidličkou od sebe odtrháme a podáváme teplé posypané mletým mákem s cukrem, přelité horkým mlékem a přepuštěným máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

37 hlasů

Další recepty Celý díl