Proč se ranči říká U Zelené sedmy

Název má svůj původ v příběhu - v první řadě seriálu – je to reakce na onen slavný Kudrnův večer, kdy obehrál sousedy v mariáši. Od té doby se bývalému statku Otty Huberta už jinak neřeklo než Ranč U Zelené sedmy.

Proč se Kudrnovi stěhovali?

Původní „Ranč“, který rodina podle scénáře zdědila po svém strýci, se natáčel na Zlínsku, nedaleko Valašských Klobúk. Důvodem vyhledání moravského ranče byla koprodukce ČT s Filmovými ateliéry Zlín. Po první řadě Ranče však tato spolupráce skončila a ČT se rozhodla přesunout celé natáčení další řady blíž ku Praze. Proto scenáristé museli vymyslet důvod, proč se náhle v dalším pokračování změní „ranč“. Druhý „Ranč“ totiž architekt Petr Fořt našel v křivoklátských lesích. Dějově tuto změnu vyřešila stavba dálnice přes krásné tiché údolí s původním „rančem“ a hledání nového místa pro klidný přírodní život a následné stěhování rodiny Kudrnových „přes kopec“ do hájovny – do druhého ranče.

Co návštěvy vidí a co se jim neukazuje

Na zařízení ranče zaujme a nadchne diváky okamžitě velká pec. Ta ovšem nebyla hned od počátku součástí kuchyně, tu pec se rozhodl postavit tatínek (ve druhé řadě) a také ji postavil. Jenže nějak se dílo nezdařilo a „pec nám spadla!“ Zdrcený tatínek odjel na konferenci a rodina zatím zjedná řemeslníky, kteří pec znovu postaví. Tatínkovi pak tvrdí, že pec se sama narovnala, ten jejich lest ovšem rychle prohlédne.

Dalším zajímavým faktem v zařízení ranče je zcela moderní koupelna, skrytá ovšem očím návštěvníků natolik, že její vchod je maskovaný jako starodávná skříň. Původ tohoto architektonického úskoku je v seriálové druhé řadě, kdy se rodina rozhodla podnikat na poli ekoturistiky, a tak na radu agenta cestovní kanceláře, přebuduje ranč zcela ve starobylém duchu.

Interiéry ranče se točily ve studiích na Kavčích horách a je zásluhou jak architekta, tak i pracovníků stavby, že jsou k nepoznání od reálu.