Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Karel Kachyňa — Lidé — Česká televize

režisér

* 1. května 1924

† 12. března 2004

Jsou filmy, které rozpláčou, nebo rozesmějí. Karel Kachyňa chtěl točit filmy, které jsou někde mezi tím. Netoužil po tom, aby divák cítil z jeho filmů smutek. Sám měl rád humor, i když na place při natáčení byl velmi přísný. Nesnášel ve štábu větu: „Nejde to.“ Říkal, že kvůli tomu vždycky musel ze sebe „udělat zlýho dědka“.

Jeden z klasiků českého filmu druhé poloviny dvacátého století se, který patřil k prvním absolventům pražské FAMU. I filmy, které musel v průběhu své kariéry točit na objednávku, se vždy vyznačovaly velkou uměleckou a řemeslnou úrovní.

Začínal jako režisér dokumentárních filmů. Ve spolupráci se svým spolužákem Vojtěchem Jasným natočil na počátku padesátých let například dokumenty Není stále zamračeno (1950), Neobyčejná léta (1952) či Lidé jednoho srdce (1953). Společně pak debutovali také v hraném filmu snímkem Dnes večer všechno skončí (1954). Divácky nejúspěšnějším opusem tohoto období byl v jeho filmografii bezesporu Král Šumavy (1959), který byl v roce svého uvedení do kin divácky nejúspěšnějším filmem. Osudovým pro něj bylo setkání se spisovatelem a scenáristou Janem Procházkou.

Umělecky nejsilnější snímky své kariéry natočil Kachyňa ve druhé polovině let šedesátých: Ať žije republika (1965), Kočár do Vídně (1966), Noc nevěsty (1967) či Ucho (1969).

V sedmdesátých letech Kachyňa točil většinou poeticky laděné snímky s dětskými hrdiny. Z nich dodnes nejpůsobivějším zůstává adaptace románu Alana Marshala Už zase skáču přes kaluže (1970).

Umělecky silné filmy natáčel také v osmdesátých letech: Sestřičky (1983), Dobré světlo (1986) či Smrt krásných srnců (1986). Po revoluci pak dva pozoruhodné poetické komorní televizní filmy Městem chodí Mikuláš (1992) a Kráva (1993), které si úspěšně razily cestu také českými kiny.

K posledním velkým filmovým produkcím Karla Kachyni patří filmy Fany (1995) a Hanele (1999). Po boji s těžkou nemocí Karel Kachyňa umírá 12. 3. 2004.

Výběrová filmografie

  • Hanele (1999)
  • Fany (1995)
  • Kráva (1993)
  • Městem chodí Mikuláš (1992)
  • Smrt krásných srnců (1986)
  • Dobré světlo (1986)
  • Sestřičky (1983)
  • Už zase skáču přes kaluže (1970)
  • Ucho (1969)
  • Noc nevěsty (1967)
  • Kočár do Vídně (1966)
  • Ať žije republika (1965)
  • Král Šumavy (1959)
  • Lidé jednoho srdce (1953)
  • Neobyčejná léta (1952)
  • Není stále zamračeno (1950)

Odkazy