Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Jan Hřebejk — Lidé — Česká televize

režisér

narozen 27. června 1967

Jeden z nejúspěšnějších filmových režisérů přelomu století. Společně se svým filmovým souputníkem Petrem Jarchovským vystudoval Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici. V letech 1987–1991 studoval na katedrách scenáristiky a dramaturgie na FAMU. Už během studií natočil Hřebejk ve vlastní produkci dva krátkometrážní filmy podle scénářů svého spolužáka Petra Zelenky. Spolu s Petrem Jarchovským napsal ještě během studií scénář ke generační filmové komedii z prostředí letního dětského pionýrského tábora Pějme píseň dohola (1990), kterou později natočil Ondřej Trojan. Po několika úspěšných televizních filmech debutoval na filmovém plátně autorským filmovým muzikálem situovaným do pražských Dejvic konce padesátých let – Šakalí léta (1993). Nadějný celovečerní debut získal Českého lva hned ve čtyřech kategoriích: za nejlepší režii, za nejlepší film roku, za nejlepší mužský výkon v hlavní roli a za nejlepší původní hudbu. V následujících letech se Jan Hřebejk věnoval televizní a divadelní režii a mimo jiné také natáčení klipů a reklam. Své dosud nejúspěšnější filmy začal realizovat ve spolupráci se scenáristou Petrem Jarchovským a producentem Ondřejem Trojanem na konci let devadesátých. Veleúspěšná retro komedie Pelíšky (1999) a o rok později natočená válečná komedie Musíme si pomáhat (2000) získaly řadu ocenění a nominací u nás i v zahraničí. Následovaly další úspěšné snímky jako Pupendo (2003), Horem pádem (2004), Kráska v nesnázích (2006), Medvídek (2007), U mě dobrý (2008) či Kawasakiho růže (2009).

Výběrová filmografie

  • Nevinnost (2011)
  • Kawasakiho růže (2009)
  • U mě dobrý (2008)
  • Medvídek (2007)
  • Kráska v nesnázích (2006)
  • Horem pádem (2004)
  • Pupendo (2003)
  • Musíme si pomáhat (2000)
  • Pelíšky (1999)
  • Šakalí léta (1993)
  • Pějme píseň dohola (1990)

Odkazy

Fotografie