iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
13. 1. 2019
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

18 hlasů
72685
zhlédnutí

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Jsme tu zas

V prvním dílu nové sezóny našeho seriálu vám nabízíme malou ochutnávku toho, co letošní Babičky přinesou.

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Jsme tu zas

  • 00:00:26 *Novou sezónu našeho seriálu
  • 00:00:28 zahájíme návštěvou jihočeských
    Holašovic
  • 00:00:30 a ukázkami tradičních řemesel.
  • 00:00:33 Napečeme si tvarohové buchty,
  • 00:00:35 přivoníme ke květinám z babiččiny
    zahrádky
  • 00:00:37 a uvaříme si bylinkový čaj
    proti nachlazení.*
  • 00:00:49 -Seriál České televize
  • 00:00:51 Co naše babičky uměly
    a na co my jsme zapomněli
  • 00:00:54 zahajuje svou druhou sezónu.
  • 00:00:56 Znovu se tedy budeme na svých
    cestách setkávat
  • 00:00:58 s umem, dovednostmi a zkušeností
    generací,které tady žily před námi.
  • 00:01:03 -Společně budeme hledat tradiční
    způsoby,
  • 00:01:05 jak využít vše, co příroda nabízí
    od jara do podzima.
  • 00:01:08 -Budeme objevovat stoleté prověřené
    postupy a rady
  • 00:01:11 a přeneseme je do současné
    moderní doby.
  • 00:01:14 I nadále vám chceme ukazovat
  • 00:01:16 další zajímavá krásná místa
    naší země
  • 00:01:18 a navštívíme i naše krajany
    v zahraničí.
  • 00:01:22 -A vydáme se za nadšenými
    a talentovanými lidmi,
  • 00:01:24 kteří ještě nezapomněli stará
    a krásná řemesla.
  • 00:01:28 *Pojďme si krátce připomenout,
  • 00:01:29 co přinesla loňská série
    našeho pořadu.
  • 00:01:33 Zamířili jsme do českých
    i slovenských skanzenů,
  • 00:01:35 které uchovávají vzpomínky na to,
  • 00:01:37 jak naši předkové žili
    a hospodařili.
  • 00:01:41 Zorali jsme pole, káceli
    a sváželi dříví za pomoci koní
  • 00:01:43 a zúčastnili se výlovu rybníka.
  • 00:01:46 Vyráběli jsme sýry, sklízeli
    brambory
  • 00:01:48 a uspořádali domácí zabijačku.
  • 00:01:51 Navařili jsme a napekli spoustu
    domácích babiččiných dobrot.
  • 00:01:54 Využívali jsme léčivou sílu přírody
  • 00:01:56 a znalosti tradiční lidové medicíny
    v péči o zdraví
  • 00:02:00 a stejně jako loni chceme i letos
    hledat místa,
  • 00:02:02 kde se scházejí šikovní lidé,
  • 00:02:04 kteří dědictví minulých pokolení
    předávají dál.*
  • 00:02:26 -Jihočeské Holašovice proslavila
    nádherná lidová architektura
  • 00:02:30 ve stylu selského baroka,
  • 00:02:32 díky které je tato obec
    na seznamu památek UNESCO.
  • 00:02:36 -Každoročně se na 3 letní dny
    sjíždějí do Holašovic
  • 00:02:38 lidé z celých Čech a Moravy
    na tradiční selské slavnosti.
  • 00:02:43 -Návštěvníci se těší na ochutnávky
    místních specialit
  • 00:02:46 a stejně tak i na ukázky
    starých řemesel.
  • 00:02:48 Další důkaz toho, že stojí za to
    udržovat dovednosti
  • 00:02:52 a umění našich předků
    pro další generace.
  • 00:03:08 Dobrý den. Já tady vidím nápis
    "Slavík - dřevěné formy."
  • 00:03:12 Vy budete nejspíš paní Slavíková?
  • 00:03:13 -No, to su.
    -Já jsem Pěknic.
  • 00:03:15 -Tož vítajte! Já su Marcela
    Slavíková
  • 00:03:18 a toto je můj manžel František
    Slavík
  • 00:03:21 a došli jsme k vám z daleka,
    tady do Holašovic.
  • 00:03:24 A ještě sa musím pochlubit,
    že jsme tu už po dvacáté.
  • 00:03:28 A jsme z jižní Moravy,
    jsme z Krumvířa.
  • 00:03:31 -A co vyrábíte? Co tady nabízíte?
  • 00:03:33 -No přece ty formy, ne,
    co jste se ptal!
  • 00:03:37 Všechno, co vidíte, tak to jsou
    formičky,
  • 00:03:39 a je to všechno ze dřeva,
    všechno řezaly tyto ruky.
  • 00:03:43 Manžel dělá svoju práci
    už 50 roků.
  • 00:03:46 -Paní Slavíková, jaké dřevo se
    používá na výrobu těch forem?
  • 00:03:51 -Nejde říct, jaké dřevo,
    tady je spousta dřeva.
  • 00:03:54 Tak 20 druhů dřev bych řekla, no.
  • 00:03:56 -Tak ukažte třeba třešeň.
    -Třešeň?
  • 00:03:59 No, třešňa je zrovna takováhle
    pruhovaná.
  • 00:04:02 Takhle vypadá třeba jabloň,
  • 00:04:04 anebo tady ty bílé, to sú všechno
    javorovité stromy, babyka a tak.
  • 00:04:09 Anebo tady ořech, ořešáky,
  • 00:04:12 anebo taková krásná je meruňka
    nebo višeň.
  • 00:04:17 No, jak to schne, no. Sušíme
    8-10 roků, to není enom tak.
  • 00:04:22 -10 let to musí vyschnout,
    ta forma?
  • 00:04:24 -Ano. Nejdřív to dřevo si kácíme
    sami, sušíme si sami,
  • 00:04:27 řežeme si sami.
  • 00:04:29 Děláme tradiční výrobek Slovácka,
    takže my to musíme dělat tak,
  • 00:04:33 jako to dělal manželův dědeček,
    jeho tatínek,
  • 00:04:36 zachovávat poctivou technologii.
  • 00:04:39 Takže tak těch 8 let.
  • 00:04:42 -A ta formička potom slouží k tomu,
  • 00:04:43 že já tam dám teda to perníkové
    těsto a vyklopím ho na plech?
  • 00:04:47 -Upečete a zbaštíte.
  • 00:04:50 -A ukážete mi to, jak se to dělá?
    -Pojďte!
  • 00:04:53 Já mám tady takhle kus těsta.
  • 00:04:56 Tož co vám mám ukázat?
    Co chcete vidět? Vyberte si.
  • 00:04:59 -Tak tady třeba ten rohlíček.
    -Prosím. Jdeme na rohlíčky.
  • 00:05:04 Ideální je samozřejmě vanilkové
    těsto, rohlíčkové, mandlové,
  • 00:05:08 skořicové, ořechové, jak kdo chce,
    no ale toto mám perník.
  • 00:05:15 A pomalu palcama natlačím.
  • 00:05:18 Včíl si vemu nůž, podeberu špicú
    tého noža a šup a je na světě.
  • 00:05:25 A můžu dělat další.
  • 00:05:27 -Že se to nepřilepí.Já jsem myslel,
    že to vysypete nějakým cukrem.
  • 00:05:30 -Ne, ne. Já mám těsto,
    které se nelepí,
  • 00:05:32 proto, že ho nechám odpočinut.
  • 00:05:35 To není hop na krávu, už je tele.
    Všechno chce svůj čas.
  • 00:05:38 -Mně by se to určitě nepovedlo.
  • 00:05:39 -Vůbec ne! To malé děcka to zvládnú
    ve školce.
  • 00:05:43 Vy byste to zvládl,
    jak tak na vás hledím.
  • 00:05:54 -Já vám řeknu, takový panenky
    z kukuřičnýho šustí,
  • 00:05:56 to už dneska umí málokdo.
  • 00:05:58 -To je pravda. V dnešní době už vím
    jenom o dalších 3 rodinách,
  • 00:06:01 které se tomu věnují.
  • 00:06:04 -A řekněte mi, měly nějakou
    symboliku ty panenky,
  • 00:06:05 když se to třeba darovalo,
    nebo aby to měl každý v domácnosti?
  • 00:06:08 -Já myslím, že ne, že se to spíš
    dělalo pro děti jako hračka.
  • 00:06:12 Taky se z toho šustí dělaly
    spíš ošatky, rohožky,
  • 00:06:15 spíš věci denní potřeby.
  • 00:06:17 Na vesnici na to nebyl čas,
    dělat nějaký ozdobný předměty.
  • 00:06:22 -Jak dlouho už to vlastně děláte, ty
    panenky ze šustí?
  • 00:06:24 -No, už to bude skoro 30 let,
    možná víc ještě.
  • 00:06:29 -A učíte už to někoho doma?
  • 00:06:30 -No, dcera se to učí.
    Dceru to zajímá, takže učí se.
  • 00:06:37 -Dobrý den. Já vidím, že tady
    vyrábíte placky,
  • 00:06:40 který krásně voněj.
    Co to je za placky?
  • 00:06:42 -Jsou to obilné placky
    a pečeme je už tak zhruba 20 let.
  • 00:06:46 Už jsme to vypilovali za ty roky.
    -A to je nějaký váš recept rodinný?
  • 00:06:50 -Tak nějak. Jako pekly to už
    naše babičky,
  • 00:06:52 je to klasický recept,
  • 00:06:54 co už právě lidi, když chodí,
    tak vzpomínají,
  • 00:06:57 jak jim to babičky pekly
    na plátech,
  • 00:06:58 tak je kolem toho taková nostalgie.
  • 00:07:00 -Co tam všechno je, v tom těstě?
  • 00:07:02 -Těsto máme samozřejmě tajnou
    recepturu.
  • 00:07:04 -Aha, tak to neprozradíte.
    -Takže to neprozradíme,
  • 00:07:07 ale je to z více druhů obilí
  • 00:07:09 a další ingredience si necháme
    pro sebe.
  • 00:07:11 -A vy to pečete přímo na nějaký
    staročeský plotně?
  • 00:07:14 -Plotnu jsme vyráběli,
    je to vlastní výroba,
  • 00:07:16 akorát tyhle kola loukoťový,
    tak ty jsou původní,
  • 00:07:18 ty už mají možná nějakých 100-150
    let za sebou.
  • 00:07:20 Ale jinak je to vlastně vozíček,
    s kterým jezdíme už asi 20 let.
  • 00:07:23 Je to z dubových rostlých tvarů.
  • 00:07:25 Tady topíme dřevem takhle
    v kamínkách,
  • 00:07:27 stejně jako ty naše babičky.
  • 00:07:29 -Vy tady nabízíte víc variant,
  • 00:07:31 tak na čem si tady můžu
    u vás pochutnat?
  • 00:07:33 -Můžete mít sladkou i slanou
    variantu.
  • 00:07:34 Na sladko můžete mít máslo,
    skořici, tvaroh, povidla,
  • 00:07:38 máme teď mimořádně ještě s
    borůvkovou marmeládou,
  • 00:07:41 nebo máslo a česnek na slano.
  • 00:07:43 Moraváci třeba s mákem to sypou,
    přesňáky tomu říkají,
  • 00:07:46 na Slovensku lokše.
  • 00:07:48 A jedí to s husím sádlem ke kachně
    jako přílohu místo knedlíků.
  • 00:07:51 My máme knedlíky a na Slovensku
    k tomu jedí tyhle placky.
  • 00:07:55 -A jíte vůbec ještě vy sami
    ty placky? Chutná vám to pořád?
  • 00:07:58 -Pořád, pořád. Za těch 20 let
    se nám ještě nezajedly.
  • 00:08:00 Já už jsem dneska měla 2.
  • 00:08:07 -Renato, vy vyrábíte úžasný
    slaměný ošatky.
  • 00:08:10 Jak jste se k tomu dostala?
  • 00:08:11 -Ke slámě jsem měla vztah
    odmalička,
  • 00:08:13 protože jsem pletla takové
    ty slaměné ozdoby na stromeček.
  • 00:08:17 -A řekněte mi, z jaké slámy
    to vyrábíte?
  • 00:08:19 -Je to ze žita. Je takové to
    extrémně dlouhé,
  • 00:08:21 jaké se dřív pěstovalo.
  • 00:08:23 -A ukažte, jak se teda taková
    ošatka vyrábí.
  • 00:08:26 -Základem je máčet pořád,
  • 00:08:28 protože s tím mokrým materiálem
    se pracuje mnohem lépe.
  • 00:08:31 Ta sláma se takhle jako zatáčí,
    aby měla tah trošku a pevnost.
  • 00:08:36 -A vy si tady pomáháte takovým
    šídlem, že jo?
  • 00:08:38 -Jo, to je ploché šídlo.
  • 00:08:40 Vypadá to jako nožík,
    ale není to ostré.
  • 00:08:42 Propíchne se tím otvor
    do minulé řady,
  • 00:08:45 pak se tam protáhne tady ta páska,
    což je vlastně ratanová šéna.
  • 00:08:52 -Dřív naše babičky ratan neměly,
    tak co používaly?
  • 00:08:55 -Používaly materiály,
    které tady rostou.
  • 00:08:56 Chodilo se třeba na mladé lípy
  • 00:08:59 a z toho se řezalo lýko
    a takovéhle proužky podobné,
  • 00:09:03 které se ještě musely upravovat,
    pařily se v peci takzvaně.
  • 00:09:08 -Ale ono se dá říct,
  • 00:09:09 že taková ošatka pak vydrží
    opravdu na věky, že jo?
  • 00:09:11 -Vydrží, no. Já bych řekla 100 let
    klidně. Určitě.
  • 00:09:14 -Navíc krásně voní.
  • 00:09:34 -Kubo, já mám tvoje zahradnictví
    moc ráda,
  • 00:09:37 protože tady to má ducha,
    dalo by se říct, našich babiček.
  • 00:09:40 Nemýlím se? Ty máš rád babiččiny
    kytky?
  • 00:09:43 -No určitě. Ty mají samozřejmě
    své opodstatnění
  • 00:09:46 a bohužel často se na ně zapomíná.
  • 00:09:48 Ostatně to zahradnictví vlastně
    tady je původně klášterní,
  • 00:09:51 je takřka 100 let starý,
  • 00:09:53 takže vlastně i v tom duchu tady
    ty rostliny pěstujeme,
  • 00:09:56 což mně vyhovuje.
  • 00:09:59 -Teď to vidím. Já znám tyhle
    muškáty,
  • 00:10:01 ale ty tady máš snad dalších
    20 druhů muškátů.
  • 00:10:03 -To je zase právě jedna
    ze zapomenutých rostlin.
  • 00:10:06 A tyhlety voňavé muškáty,
    které nejsou příliš známé,
  • 00:10:09 právě naše babičky pěstovaly.
  • 00:10:13 Nejenom, že jim provoněly vlastně
    ta okna chaloupek,
  • 00:10:16 říkalo se, že odpuzují
    obtížný hmyz,
  • 00:10:19 ale dokonce i ty listy se používaly
    při vaření,
  • 00:10:23 nebo při pečení sladkých pokrmů
    a podobně.
  • 00:10:26 -Ty lístky daly třeba do buchet?
  • 00:10:28 -Vyložily třeba pekáček,
    kde měly buchtu,
  • 00:10:32 tak vyložily vlastně to dno
    těmi listy
  • 00:10:35 a ta sladkost natáhla vlastně
    tu vůni.
  • 00:10:39 Protože když si k tomu přivoníš,
    -Voní nádherně!
  • 00:10:42 -tak to je opravdu škála.
  • 00:10:44 My tady máme sbírku nějakých
    100 odrůd muškátů voňavých.
  • 00:10:49 Tady třeba tenhleten,
    když si přivoníš,
  • 00:10:51 tak nádherně voní citrónově.
  • 00:10:53 -To je vůně teda!
  • 00:10:55 -Tenhle zase, ten má nádherné listy.
    To je taky můj oblíbenec.
  • 00:10:57 Vypadá to jako kapradíčko.
  • 00:10:59 Sice to nejsou tak nádherné
    velké květy,
  • 00:11:02 jako známe z těch klasických
    muškátů, ale zase to zpestří.
  • 00:11:06 Ony jsou různě růžové, bílé,
    takové červené,
  • 00:11:10 ale samozřejmě i jako taková
    rostlina
  • 00:11:13 tou strukturou těch listů
    nám zpestří a ozvláštní ta okna.
  • 00:11:18 -Vidíš, nikdy by mě nenapadlo,
    že muškáty zrovna budou kytky,
  • 00:11:21 které naše babičky znaly tak dobře,
    my už na většinu z nich zapomněli.
  • 00:11:26 -Bohužel je to tak,
  • 00:11:28 a určitě stojí za to
    zase si připomenout a vyzkoušet je,
  • 00:11:31 aspoň co nám dokáží
    udělat na těch balkónech,
  • 00:11:35 nebo v okenních truhlících.
    A věřím, že spoustu lidí zaujmou.
  • 00:11:45 Tak, a teď ti ukážu něco,
  • 00:11:46 co není ani tak pro potěchu
    žaludku, jako spíš pro potěchu oka.
  • 00:11:50 To pěstovaly naše babičky.
  • 00:11:52 -To je krásná barva!
    Co to je za kytky?
  • 00:11:54 -No, to je záplevák. V tomhle
    případě záplevák iniciuje to,
  • 00:11:59 že si člověk představí plevel,
  • 00:12:01 tak může způsobit, že ty rostliny
    třeba jako nejsou tak žádaný.
  • 00:12:06 Lidi si prostě vybaví plevel.
  • 00:12:08 Naše babičky je měly rády,
  • 00:12:09 protože prostě plnily tu okrasnou
    funkci.
  • 00:12:12 Vidíš, jak je na tom spousta
    včeliček,
  • 00:12:15 takže je to i pro včeličky
    jako pastva.
  • 00:12:18 A zase jsou vyšlechtěný odrůdy,
  • 00:12:20 který mají výšku od nějakých
    50 centimetrů až po metr a půl.
  • 00:12:27 Takže zase se dají používat
  • 00:12:28 buďto na obruby těch záhonů,
    nebo i k řezu.
  • 00:12:32 Vypadá to velice hezky
    i v kyticích,
  • 00:12:35 jsou to pak takový přírodní
    luční kytice.
  • 00:12:39 Někdy je to smutný, když třeba
    vidím
  • 00:12:40 takový ty aseptický zahrady
    s anglickým trávníkem a tújí
  • 00:12:44 a chybí tam trvalky.
  • 00:12:46 -Všechno je zelený.
    -Přesně tak.
  • 00:12:48 A lidé se domnívají, že ty trvalky
    vyžadují strašně péče
  • 00:12:52 a že nakonec je teda lepší
    sednout na tu sekačku,
  • 00:12:55 nebo tlačit tu sekačku
    a posekat ten anglický trávník
  • 00:12:57 a mají to bez starosti.
  • 00:13:00 Ale ty trvalky nevyžadují
    tolik péče.
  • 00:13:03 Pokud se vysázejí tak, jak mají,
  • 00:13:05 tak nám udělají mnohem lepší službu
    a mnohem lepší dekoraci,
  • 00:13:09 než nějaký anglický trávník a túje.
  • 00:13:12 -Kubo, děkuju! Mám teď chuť
    si vysázet záplevák úplně všude,
  • 00:13:15 a všechny ty kytičky, který jsi mi
    ukázal, jsou moc hezký.
  • 00:13:22 -Když jsme přemýšleli, jaký recept
    zvolíme do úvodu druhé série,
  • 00:13:25 nemuseli jsme dlouho bádat.
    Budou to tradiční kynutý buchty.
  • 00:13:30 -Přesně tak, Terezko.
  • 00:13:32 Dnes uděláme tradiční, ty nejlepší
    tvarohové kynuté buchty,
  • 00:13:36 jako od babičky.
  • 00:13:39 -A vlastně i českej Honza vždycky
    v pohádkách nosil ty tvarohový.
  • 00:13:41 -Ano, nosil je Honza, a já věřím,
  • 00:13:43 že my s nimi dnes vyjdeme k divákům
    do světa také se ctí.
  • 00:13:47 -Já se přiznám, že mám ale někdy
    obavy, aby mi dobře vykynuly,
  • 00:13:49 když dělám kynutý těsto.
  • 00:13:51 -Není třeba se ničeho bát,
  • 00:13:52 když budeme dodržovat pár
    základních a důležitých pravidel.
  • 00:13:57 Veškeré ingredience, které
    používáme,
  • 00:13:59 by měly mít pokojovou teplotu.
  • 00:14:02 Měli bychom mít čerstvé kvasnice
  • 00:14:04 a tuk, stejně tak, jako sůl,
    by měl být odděleně,
  • 00:14:08 to znamená, tuk až na konec
  • 00:14:11 a sůl by se neměla pojit
    s kvasnicemi,
  • 00:14:13 protože potom nám to špatně kyne.
  • 00:14:16 A mám ještě jeden tip,
    takový speciální.
  • 00:14:19 Máme tady mísu, sáhni si.
  • 00:14:22 -Nahřátá!
    -Ano, je nahřátá.
  • 00:14:24 Protože na chalupách, nebo někdy
    i v domácnostech, děláme těsto,
  • 00:14:28 které je ve studených nádobách,
    a to může brzdit proces kynutí.
  • 00:14:33 -Takže hlavně teplíčko?
    -Teplíčko, to je důležité.
  • 00:14:37 -Co budeme na ty tradiční buchty
    potřebovat?
  • 00:14:38 -Hladkou mouku, tu máme tady
    ve 2 miskách.
  • 00:14:41 Mléko, droždí, cukr krupici, sůl,
    citrónovou kůru a muškátový oříšek,
  • 00:14:49 2 žloutky a sádlo.
  • 00:14:53 -Takže začneme asi kváskem, že jo?
    -Určitě.
  • 00:14:54 -Tam máme půl litru mléka.
  • 00:14:58 Terezko, dej trochu, asi tak deci,
    do hrnečku. Mléko je vlažné.
  • 00:15:01 Teď vezmi kostičku droždí
    a zhruba tak 3 deka.
  • 00:15:05 A já ti tam přidám trošku cukru.
    Můžeme ještě malinko přidat mouky.
  • 00:15:12 Zamícháme.
    -Máme zakrmeno.
  • 00:15:16 -To znamená, my ho teď necháme
    aspoň 10 nebo 15 minut vykvasit.
  • 00:15:21 A my můžeme dávat pomalu do mísy
    všechny ingredience,
  • 00:15:24 které budeme potřebovat
    na kynuté těsto.
  • 00:15:27 -Nejprve hladkou mouku.
    -Kolik jí budeme potřebovat?
  • 00:15:30 -Tady mám odváženo půl kila mouky.
  • 00:15:33 Je to přesně tak, jak má být
    asi tak na 24 buchet.
  • 00:15:37 -To by nám mohlo stačit.
    -Cukr krupici.
  • 00:15:40 -A toho je kolik?
    -Toho je 10 deka.
  • 00:15:42 A tady máme sůl.
  • 00:15:44 Je to proto, že sůl zvýrazňuje
    chuť pečiva.
  • 00:15:47 Ale opravdu málo, takže jenom
    tak posypat dvakrát do špetky.
  • 00:15:53 Potom tady máme citrónovou kůru.
  • 00:15:55 -To je zajímavý. To já většinou
    do buchet nedávám.
  • 00:15:58 A muškátový oříšek.
    -To je taková specialita.
  • 00:16:01 To je tip skutečně prvorepublikový.
  • 00:16:04 Máme strouhátko, takže nastrouháme
    trochu muškátového oříšku.
  • 00:16:10 Ten tomu dá takovou tu
  • 00:16:11 echt babičkovskou chuť
    první republiky.
  • 00:16:13 A teď máme vlastně tady
    všechny sypké ingredience.
  • 00:16:17 Nastává chvíle, kdy tam dáme
    ty tekuté,
  • 00:16:20 to znamená, my nalijeme kvásek,
    přidáme vajíčka,
  • 00:16:24 nakonec dáme tekuté sádlo,
    ne horké, jenom vlažné,
  • 00:16:28 no a budeme hníst.
  • 00:16:30 -Helenko, ty jsi použila sádlo.
  • 00:16:31 Můžu třeba nahradit máslem
    rozteklým?
  • 00:16:33 -Určitě. Do kynutého těsta můžeme
    dávat v podstatě jakýkoliv tuk,
  • 00:16:37 ale právě proto, že dneska děláme
    ty echt pravé babičkovské buchty,
  • 00:16:42 tak ty tam převážně dávaly sádlo,
  • 00:16:44 protože ho měly doma dostatek
    a bylo pro ně nejlevnější.
  • 00:16:48 -Vystřídáme se?
  • 00:16:49 -Vystřídáme, ale já to nemám
    tak v ruce, jako ty.
  • 00:16:52 A jestli se mi tam začnou dělat
    bublinky,
  • 00:16:53 tak to dělám správně, viď?
  • 00:16:55 -Určitě. Můžeš si to třeba
    i malinko poprášit,
  • 00:16:58 ono ti to pomůže, a já třeba
    to vemu chvilku do ruky.
  • 00:17:01 Takhle můžeme od těch stěn.
    Vidíš, jak to pomůže?
  • 00:17:06 -Je to jiná rychlost.
  • 00:17:08 -No, tak dělám to mraky let,
    i s babičkou jsem pomáhala.
  • 00:17:11 Ale ono to chce sílu. Vypadá,
    že těsto je úplně výborné.
  • 00:17:15 Nelepí se nám na mísu, sama vidíš,
    vláčné.
  • 00:17:20 -Jako dětská prdelka.
  • 00:17:21 -Tak. Dáme do mísy, poprášíme
    lehce moukou, přikryjeme utěrkou.
  • 00:17:26 A teď mám ještě jeden tip.
    Aby nám to hezky vykynulo,
  • 00:17:29 my si to dáme na hrnec
    s teplou vodou.
  • 00:17:31 -Těsto nám kyne, tak se můžeme
    pustit do té náplně.
  • 00:17:34 -Máme tady tvaroh, je polotučný.
    Přidáme smetanu, 1 žloutek.
  • 00:17:40 Můžeme mít sladší tvaroh,
    můžeme ho mít míň sladký,
  • 00:17:44 ale já tady mám cukr krupici
  • 00:17:46 a mám tady i trochu
    vanilínového cukru.
  • 00:17:49 Dám tam třeba 6-7 lžiček.
  • 00:17:52 Když to bude husté, tak přidáme
    ještě smetanu.
  • 00:17:55 Musíme to hezky umíchat do hladka.
  • 00:17:59 My tady máme rozinky namočené
    v rumu.
  • 00:18:00 -Já to cítím až sem.
    -Krásně voní.
  • 00:18:03 Nebudu šetřit. Ať se nerozmačkají,
    jenom to zamíchej.
  • 00:18:08 Máme připravenou náplň,
    můžeme dělat buchty.
  • 00:18:12 -Mně už se sbíhaj sliny.
  • 00:18:13 Já nevím, jestli 24 buchet sníme.
  • 00:18:15 -Já jsem s tím počítala, Terezko,
    takže z půlky těsta uděláme buchty
  • 00:18:20 a tu druhou půlku použijeme
    třeba na něco jiného.
  • 00:18:23 Takže tu máme těsto akorát
    na 12 buchet,
  • 00:18:26 které se nám vejdou tady
    do té dortové formy.
  • 00:18:30 -Tak já ji vymáznu sádlem.
    -Určitě. Vymažeme sádlem
  • 00:18:33 a já budu zatím válet těsto.
  • 00:18:36 Budeme se snažit udělat obdélník
    nebo čtverec. Jde to dobře.
  • 00:18:40 Já to otočím, malinko tomu pomůžu.
    -Ani se to netrhá.
  • 00:18:44 -Když se to lepí, tak je dobré
    si pomoučit malinko i váleček.
  • 00:18:48 Když jsme u toho válečku,
    všímej si, jakou má barvu.
  • 00:18:51 Tomu je asi 40 let, ten jsem si
    koupila, když jsem se vdávala.
  • 00:18:56 Jak je známo, válečky by se neměly
    umývat v žádných saponátech,
  • 00:19:00 jenom vlažnou vodou a osušit,
  • 00:19:02 protože ten tuk, který vlastně
    z těsta nám jde do válečku,
  • 00:19:06 nám to dřevo konzervuje
    a on je potom takhle hezký.
  • 00:19:11 A naděláme rádlíčkem 12 buchet.
  • 00:19:15 Budeme dávat 8 po okraji
    a 4 doprostřed.
  • 00:19:35 -A dvanáctá.
    -Dvanáctá.
  • 00:19:39 Namažeme to sádlem.
    -Sádla není nikdy dost, vidím.
  • 00:19:41 Ono je málo sádla docela
    v tom těstě,
  • 00:19:44 takže můžeme si dovolit pomazat
    sádlem i z boku,
  • 00:19:48 aby se neslepily potom,
    až je budeme dávat od sebe.
  • 00:19:52 -A můžou do trouby.
    -Tak na půl hodiny na 200 stupňů.
  • 00:19:55 Já myslím, že i naše trouba
    bude mít tolik stupňů.
  • 00:19:58 No a potom uvidíme,
    jak se nám vydaří.
  • 00:20:13 -Tvarohový jsou stejnak nejlepší.
    -Máš nejraději? -Hm.
  • 00:20:17 -Tak já zkusím tady z té strany.
  • 00:20:19 -Tak co říkáš?
    -Je to výborný.
  • 00:20:21 -Jo? -Hm. Jak jsou nasáklý rumem,
    to je dobrý.
  • 00:20:24 -Ta chuť těch buchet, jaká je
    dneska, tak bude i za 3-4 dny.
  • 00:20:27 A to je právě proto, že je v tom
    to sádlo.
  • 00:20:30 Sádlo dlouho udrží vláčnost.
  • 00:20:38 *Tradiční lidové léčitelství,
    jeho postupy
  • 00:20:40 a zejména využívání léčivých bylinek
    se v posledních letech těší
  • 00:20:44 stoupajícímu zájmu vědy
    i nás, laiků,
  • 00:20:47 kteří chceme pečovat o své zdraví
    přirozeně a přírodní cestou.
  • 00:20:52 Receptury, které naše babičky znaly
  • 00:20:54 a na které mladší generace
    tak trochu pozapomněly,
  • 00:20:56 nám mohou pomoci,
  • 00:20:58 zvlášť, když se propojí s poznatky
    moderní medicíny.
  • 00:21:01 Tradičním lidovým léčitelstvím
  • 00:21:03 se dnes zabývají zkušení terapeuti
    a bylináři,
  • 00:21:06 kteří jsou prověřeni časem
    i těmi, kdo se na ně obracejí.
  • 00:21:10 Proto se v našem seriálu chceme
    pravidelně vracet k tomu,
  • 00:21:13 jak nám rady a moudrost předchozích
    generací
  • 00:21:16 mohou pomoci lépe
    a kvalitněji žít.*
  • 00:21:20 -Jen tak pro zajímavost,
    víte, jak je starý tento citát?
  • 00:21:23 "Koho neuzdraví léky,
    toho uzdraví příroda"
  • 00:21:26 Přestože zní velice moderně,
    je starý 2500 let
  • 00:21:29 a jeho autorem je otec medicíny
    Hippokratés.
  • 00:21:33 Už tenkrát osvícené hlavy věděly,
  • 00:21:35 že v rovnováze mezi přírodou
    a člověkem
  • 00:21:38 je skryta podstata lidského zdraví.
  • 00:21:41 Léčivé rostliny, zjednodušeně
    bylinky,
  • 00:21:43 byly jedinými pomocníky po staletí
    pro naše babičky
  • 00:21:46 při řešení zdravotních problémů.
  • 00:21:48 Sbíraly je v divoké přírodě,
    v lesích, na lukách,
  • 00:21:51 ale také je samy pěstovaly.
  • 00:21:53 Věděly naprosto přesně,
    kdy je sbírat, jak je zpracovávat
  • 00:21:57 a jak je používat.
  • 00:22:03 *Existuje mnoho starých
    a vyzkoušených receptů
  • 00:22:05 pro použití léčivých rostlin.
  • 00:22:07 Nejjednodušší metodou zpracování
    léčivek je macerace,
  • 00:22:11 tedy máčení bylinek ve vodě
    nebo alkoholu
  • 00:22:13 se záměrem získat rostlinné látky,
  • 00:22:15 které jsou lidskému zdraví
    prospěšné.
  • 00:22:18 Naše babičky se postupem času
    naučily macerovat ve studené,
  • 00:22:21 různě teplé nebo vroucí tekutině.
  • 00:22:24 Teplota, složení tekutiny
    a doba máčení bylin určovaly,
  • 00:22:28 jaké látky se z rostlinek
    podařilo získat.
  • 00:22:31 Macerovalo se především ve vodě,
    ale také v alkoholu a octu.
  • 00:22:35 My si dnes připomeneme
    tu nejjednodušší metodu-
  • 00:22:38 bylinkové čaje.*
  • 00:22:41 -Čaje jsou typické pro podzimní,
    zimní a jarní období.
  • 00:22:44 Používaly se hlavně čaje
    proti zánětu horních cest dýchacích
  • 00:22:48 a na podporu trávení.
  • 00:22:50 My si dnes připravíme jednu
    tradiční recepturu,
  • 00:22:52 a to proti počínající viróze.
  • 00:22:54 Protože síla léčivých čajů
    je především v prevenci
  • 00:22:57 a v počátku onemocnění můžeme
    tak bylinami výrazně průběh
  • 00:23:02 a rozsah onemocnění ovlivnit.
  • 00:23:05 Květ bezu černého patří mezi
    našich 10 nejoblíbenějších léčivek.
  • 00:23:09 Používá se jak květ,
    tak i jeho plody,
  • 00:23:12 speciálně na podporu žilního
    a cévního systému.
  • 00:23:16 My použijeme do našeho čaje
    na nachlazení květy,
  • 00:23:19 protože ony pomáhají vypotit
    škodlivinu ven,
  • 00:23:22 jsou močopudné a snižují horečku.
  • 00:23:26 Druhá bylinka je květ lípy
    malolisté, nebo také srdčité.
  • 00:23:29 Lípa je nejen náš národní strom,
  • 00:23:31 ale je to bylinka, která se
    osvědčila ve směsích na nachlazení,
  • 00:23:34 protože opět pomáhá vypotit
    škodlivinu ven,
  • 00:23:38 pomáhá snižovat horečku
  • 00:23:39 a současně působí i na naši
    psychiku, lehce zklidňuje.
  • 00:23:44 Třetí bylinkou je tužebník jilmový.
  • 00:23:46 Bylinka, která vyhledává vlhká
    tmavá místa,
  • 00:23:49 je asi 150 centimetrů vysoká
  • 00:23:52 a kvete poměrně podobně,
    jako bez černý.
  • 00:23:55 Pro naše babičky to byl vlastně
    takový předchůdce aspirinu.
  • 00:23:57 Bylinka jim pomáhala tlumit horečku
  • 00:24:00 a zároveň byla stejně jako bez
    a lípa močopudná a potopudná.
  • 00:24:05 Poslední bylinkou v naší směsi
    je tymián obecný,
  • 00:24:08 nebo také mateřídouška tymián.
  • 00:24:10 To je jiná bylinka. Díky obsahu
    thymolu v tymiánové silici
  • 00:24:14 působí tymián velice silně
    v oblasti horních cest dýchacích,
  • 00:24:17 desinfikuje a má i účinek
    antibiotický.
  • 00:24:21 Dá se tedy říci, že čistí horní
    cesty dýchací.
  • 00:24:26 Bylinkový čaj připravíme tak,
    že bylinky dáme do konvičky
  • 00:24:29 a zalejeme vodou,
    která má přibližně 80 stupňů.
  • 00:24:34 Necháme bylinky 10 minut macerovat,
    poté přecedíme
  • 00:24:38 a nejlépe pijeme teplý
    během dne.
  • 00:24:42 Když čaj malinko zchladne,
    můžeme přidat i med,
  • 00:24:45 jehož obsahové látky pomůžou
    zhojit
  • 00:24:47 sliznice horních cest dýchacích.
  • 00:24:52 Pro chuť můžeme přidat i citrón.
  • 00:24:55 *Lidové léčitelství je tedy vlastně
  • 00:24:56 souhrn postupů a zkušeností
    předávaných z generace na generaci.
  • 00:25:00 Používaly je většinou místní
    kořenářky,
  • 00:25:02 které dobře znaly léčivou sílu
    přírody.
  • 00:25:05 A tak by bylo určitě škoda
  • 00:25:06 tyto vědomosti považovat
    jen za součást folklóru.*
  • 00:25:14 *Příště uvidíme, jak se na polích
    pracovalo v dobách,
  • 00:25:17 kdy mechanizace patřila daleké
    budoucnosti.
  • 00:25:20 Bude třeba správně naklepat
    a nabrousit kosu,
  • 00:25:22 anebo naučit se vázat snopy.
  • 00:25:24 Za odměnu si napečeme voňavý chléb
    ve staré peci po dědečkovi.*
  • 00:25:29 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2019