43 minut

18. května 2019

Obsah dílu

Jednodušší daně — Zjednodušení daňové administrativy — Revize sankcí — Digitalizace státní správy — Vládní krize v Rakousku kvůli skandálu vicekancléře — Zadržení uprchlého aktéra kauzy MOS — Veřejná sbírka potravin a drogerie — Potravinová pomoc lidem v nouzi — Uctění památky obětí Jáchymovského pekla — Jednání prezidentova expertního týmu — Vrcholí kampaně před eurovolbami — Spojené státy vydaly varování pro civilní lety v oblasti Perského zálivu — Festival Open House Praha — Vzpomínková mše za kardinála Josefa Berana — Chystané novinky kolem STK a měření emisí — Znečištěné Kokosové ostrovy u Austrálie — Změny v lovu daňků kvůli kůrovci — (Ne)zdravá strava v nemocnicích — Zpestření jídelníčků pro pacienty — Politická debata o kvalitě stravování v nemocnicích — Konec soudních přísedících? — Kolony na D1 v Brně — Energeticky úsporné domy — Volby v Austrálii — Nadměrné kácení lesů na Sibiři — Demonstrace ve Varnsdorfu — Příběh válečného hrdiny Tomáše Loma

Části dílu

00:42
Jednodušší daně
    Správa daní jednoduchá jako přístup do elektronického bankovnictví – s jejím zavedením počítá novela ministerstva financí, kterou má příští týden projednat vláda. Podle šéfky rezortu Aleny Schillerové má také usnadnit kontroly nebo snížit některé sankce.
    01:31
    Zjednodušení daňové administrativy
      Plán také počítá třeba s delší lhůtou v případě podávání elektronického daňového přiznání. Digitalizaci sněmovní strany vítají – některé ale kritizují, že portál nemá být propojený se systémem sociálního pojištění.
      03:48
      Revize sankcí
        Ministerstvo chce upravit systém sankcí tak, aby byl přehlednější a jednotný. Už zaznělo, že má dojít i na snížení poplatků. Konkrétně třeba v případě pozdní platby o šest procent.
        04:33
        Digitalizace státní správy
          Hostem Událostí je poslanec Mikuláš Ferjenčík /Piráti/.
          06:47
          Vládní krize v Rakousku kvůli skandálu vicekancléře
            Krize v rakouské vládě. Šéf strany svobodných a vicekancléř Heinz-Christian Strache se podle tajně pořízené nahrávky snažil před volbami získat podporu od domnělého ruského oligarchy. Na oplátku nabízel výhody při rozdělování státních zakázek.
            09:20
            Zadržení uprchlého aktéra kauzy MOS
              Švýcarská policie zadržela Petra Krause – pravomocně odsouzeného k 16měsíčnímu trestu v případu tunelování Mostecké uhelné společnosti. Po zatčení na ženevském letišti ho eskorta převezla do vězení u města Fribourg.
              09:43
              Veřejná sbírka potravin a drogerie
                V obchodech po celé republice dnes mohli lidé darovat jídlo nebo drogerii potřebným. Potravinová sbírka proběhla už po sedmé – letos poprvé na jaře. Vybrané zboží poputuje do zásob potravinových bank, které pak neziskové organizace rozdělí lidem v nouzi.
                12:00
                Potravinová pomoc lidem v nouzi
                  Živý vstup redaktora Martina Laštůvky.
                  12:54
                  Uctění památky obětí Jáchymovského pekla
                    Už potřicáté si dnes v Jáchymově připomněli utrpení lidí, kteří tady jako političtí vězni v padesátých letech letech pracovali v uranových dolech. Pietní akci u památníku Brána ke svobodě pořádala Konfederace politických vězňů.
                    13:26
                    Jednání prezidentova expertního týmu
                      V Lánech se sešel expertní tým prezidenta Miloše Zemana, který řešil kůrovcovou kalamitu a vodní stavby na Labi. V případě napadení stromů kůrovcem odmítl snahy o rozšíření bezzásahových zón v národních parcích a především na Šumavě.
                      13:50
                      Vrcholí kampaně před eurovolbami
                        V Evropě vrcholí kampaň před volbami do europarlamentu. Varšavou prošel mnohatisícový pochod pořádaný opoziční Evropskou koalicí, která polskou vládnoucí stranu obviňuje z nacionalismu a populismu.
                        16:44
                        Spojené státy vydaly varování pro civilní lety v oblasti Perského zálivu
                          Hrozí podle nich, že se omylem stanou terčem útoku. Zpravodajské služby hlásí, že Teherán přesouvá nosiče raket blíž k americkým základnám v Iráku.
                          17:12
                          Festival Open House Praha
                            Petschkův palác, Radniční domy nebo protiatomový kryt v hotelu Jalta – na 80 budov se tento víkend otevřelo lidem v rámci projektu Open House Praha. Novinkou pátého ročníku je zpřístupnění Velkého strahovského stadionu.
                            19:45
                            Vzpomínková mše za kardinála Josefa Berana
                              V katedrále svatého Víta v Praze se vzpomínalo na kardinála Josefa Berana – padesát let po jeho smrti. Mši sloužil Dominik Duka. Ostatky kardinála Berana jsou od loňska v Česku, do té doby byly ve Vatikánu.
                              20:28
                              Chystané novinky kolem STK a měření emisí
                                Stanice technické kontroly i měření emisí by mohly být přímo v autoservisech. Změnu připravilo ministerstvo dopravy. Slibuje si od ní větší konkurenci i komfort pro zákazníky. Profesní komora STK zákon kritizuje. Rozhodne parlament.
                                23:32
                                Znečištěné Kokosové ostrovy u Austrálie
                                  Nové varování před znečišťováním oceánů. Australské Kokosové ostrovy pokrývá 240 tun plastů – mimo jiné sem kvůli mořským proudům doputovalo téměř milion bot a přes 370 tisíc zubních kartáčků.
                                  23:56
                                  Změny v lovu daňků kvůli kůrovci
                                    Omezení pro lov daňků a jelenů sika by mohlo padnout. O prodloužení doby lovu na celý rok teď uvažuje ministerstvo zemědělství. Může za to kůrovec. Zvěř podle úředníků ve velkém ničí nové sazenice stromů vysazovaných právě po kůrovcové kalamitě.
                                    26:05
                                    (Ne)zdravá strava v nemocnicích
                                      Nemocniční strava znovu předmětem veřejné debaty. V Olomouci teď hledají recepty i pro ostatní zařízení v zemi.Tamní fakultní nemocnice začala vařit nově – v pilotním projektu servíruje pacientům na lůžkových odděleních pestřejší a zdravější pokrmy.
                                      26:35
                                      Zpestření jídelníčků pro pacienty
                                        Ministerstvo dlouhodobě doporučuje vývařovnám méně solit a zpestřit nabízené pokrmy – nemocnice by měly dostat i konkrétní návod, jak vařit zdravěji.
                                        28:33
                                        Politická debata o kvalitě stravování v nemocnicích
                                          Přesně před rokem debatu o kvalitě jídla v nemocnicích znovu otevřel jeden lékař, když si na sociálních sítích vyměnil vzkazy s ministrem zdravotnictví. Poslal mu snímek koblih podávaných k snídani na dětském pooperačním oddělení.
                                          31:52
                                          Konec soudních přísedících?
                                            S koncem laických přísedících u soudů počítá novela zákona, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Cílem je zrychlit řízení a ušetřit. Přísedících je navíc dlouhodobě nedostatek.
                                            33:54
                                            Kolony na D1 v Brně
                                              Až čtyřicet minut se během dne zdrželi řidiči na dálnici D1 u Brna. Doprava mezi 189. a 194. kilometrem ve směru na Prahu je totiž až do zítřejšího odpoledne svedená do jediného jízdního pruhu.
                                              34:26
                                              Energeticky úsporné domy
                                                V Česku přibývá energeticky velmi úsporných domů. Loni jich vyrostlo 950, víc než polovina stavebníků využila dotaci z programu Nová zelená úsporám.
                                                36:25
                                                Volby v Austrálii
                                                  Australské parlamentní volby vyhrála konzervativní koalice současného premiéra Scotta Morrisona. I když předvolební průzkumy favorizovaly opoziční labouristy, jejich předseda už svému soupeři pogratuloval k vítězství.
                                                  36:56
                                                  Nadměrné kácení lesů na Sibiři
                                                    Na ruské Sibiři rapidně ubývají lesy s tím, jak prudce tam roste počet čínských firem těžících dřevo. Odborníci varují před nekontrolovanou těžbou, protože povolení k ní je snadné získat. Problém už řeší v Kremlu.
                                                    39:30
                                                    Demonstrace ve Varnsdorfu
                                                      Ve Varnsdorfu protestovali lidé proti spolupráci města se společností, která ve městě instalovala radary. Z každé pokuty za rychlost má provizi a zároveň provozuje i systém na vybírání pokut. Proti postupu města se vymezilo i ministerstvo vnitra.
                                                      39:55
                                                      Příběh válečného hrdiny Tomáše Loma
                                                        Tradiční letecký den vrtulníků – Helicopter show – sledovaly dnes na letišti v Hradci Králové tisíce lidí. Největší hvězdu letošní přehlídky ale většina z nich přehlédla. Čtyřiadevadesátiletého Tomáše Loma – jednoho z posledních žijících Čechoslováků.
                                                        Přehrát celé video
                                                        Stopáž44 minut
                                                        Další díl
                                                        19. května 2019

                                                        Přehled dílů

                                                        Stopáž54 minut

                                                        28. března

                                                        Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                        28. 3. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž54 minut

                                                        28. března

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        28. 3. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž55 minut

                                                        27. března

                                                        Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propouštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                        27. 3. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž55 minut

                                                        27. března

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        27. 3. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž53 minut

                                                        26. března

                                                        Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                        26. 3. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž53 minut

                                                        26. března

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        26. 3. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž54 minut

                                                        25. března

                                                        Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                        25. 3. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž54 minut

                                                        25. března

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        25. 3. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž51 minut

                                                        24. března

                                                        Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                        24. 3. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž51 minut

                                                        24. března

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        24. 3. 2024 na ČT24

                                                        Události na sociálních sítích

                                                        Napište nám