49 minut

9. listopadu 2018

Obsah dílu

Výroba energií obnovitelnými zdroji — Rozvoj využívání obnovitelných zdrojů — Vyšetřování střelby v Kalifornii — Schůzka nejužšího vedení ČSSD — Růst cen zboží a služeb — Roztržka mezi Rakouskem a Ruskem — Vodní koridor Dunaj–Odra–Labe — Výročí Křišťálové noci — Kameny zmizelých v Liberci — Příběhy Křišťálové noci z Trutnovska — Plány na novou Národní galerii — Kalifornie v plamenech — Bývalý pražský imám ve vazbě — Týden vědy a techniky — Anketa o nejkrásnější nádraží v Česku — Nové vozy pro výsadkáře — Unikátní oprava mostu — Den válečných veteránů — Oslavy v dalších českých městech — Veteráni ČSR a ČR — Velkolepé oslavy konce první světové války — Útok v Melbourne — Kraje s vládou o financování silnic — Obchod s věcmi zajištěnými v trestních kauzách — Dražba věcí Stephena Hawkinga — Škody na domech po výbuchu v Mostkovicích — Byrokracie kolem pěstounství a adopce — Nanodiamanty jako senzory v buňkách

Části dílu

00:39
Výroba energií obnovitelnými zdroji
    Obnovitelné zdroje se teď podílejí na tuzemské spotřebě energie asi 15 procenty. Česko tak o dvě procenta překonalo cíl stanovený pro rok 2020. Číslo ale několik posledních let stagnuje.
    05:11
    Rozvoj využívání obnovitelných zdrojů
      Rozvoj má tedy znovu rozběhnout v úvodu zmíněná novela ministerstva průmyslu. Společně s obnovením podpory také přináší změnu přístupu – ve prospěch menších, domácích a lokálních projektů.
      07:17
      Vyšetřování střelby v Kalifornii
        Vyšetřovatelé dál hledají motiv bývalého vojáka, který v kalifornském baru zabil 12 lidí a pak obrátil zbraň proti sobě. S oběťmi se na večerní mši rozloučily na dva tisíce lidí.
        09:45
        Schůzka nejužšího vedení ČSSD
          Živý vstup redaktorky Karolíny Jelínkové.
          11:25
          Růst cen zboží a služeb
            Zdražování v říjnu mírně zpomalilo. Inflace je teď, podle statistiků, dvě celá a dvě desetiny procenta. Některé potraviny v úhrnu dokonce drobně zlevnily: třeba mléko, ovoce nebo vejce. Dál ovšem zdražuje třeba bydlení, pohonné hmoty nebo alkohol.
            12:06
            Roztržka mezi Rakouskem a Ruskem
              Diplomatická roztržka a zásah do vztahů s Moskvou. Rakouské úřady zadržely penzionovaného plukovníka, který měl 20 let působit v jeho armádě jako ruský špion. Vídeň si okamžitě předvolala ruského velvyslance a ministryně zahraničí zrušila cestu do Moskvy.
              13:43
              Vodní koridor Dunaj–Odra–Labe
                Studie proveditelnosti hovoří o ekonomické výhodnosti kanálu. Vláda projekt dál připravuje.
                15:49
                Výročí Křišťálové noci
                  Německo si připomíná historické milníky. Na devátého listopadu připadají výročí založení Výmarské republiky, pádu Berlínské zdi, a také jednoho z nejtemnějších momentů dějin. Křišťálové noci roku 1938.
                  18:15
                  Kameny zmizelých v Liberci
                    Tragédii Křišťálové noci si připomínali například v liberecké synagoze. Konal se tam pietní akt spojený se společnou modlitbou. V ulicích krajského města dnes přibyly i další Kameny zmizelých. Připomínají tragické osudy Židů za druhé světové války.
                    18:49
                    Příběhy Křišťálové noci z Trutnovska
                      Výročí Křišťálové noci si připomínají také lidé v Trutnově. Už po patnácté tu probíhá vzpomínkový festival Devět Bran – až do neděle. Program každoročně připravuje evangelický farář Tomáš Molnár.
                      21:24
                      Plány na novou Národní galerii
                        Nová galerie na dohled od Pražského hradu – takové jsou plány premiéra Andreje Babiše, který chce pro Česko získat licenci Centre Pompidou. Poprvé by tak vznikl výstavní prostor stavěný přímo pro Národní galerii.
                        23:41
                        Kalifornie v plamenech
                          Hned tři lesní požáry zaměstnávají kalifornské hasiče. Před plameny své domovy vyklidilo přes 75 tisíc lidí, nejnověji se musí evakuovat celé Malibu, známé milionářské letovisko. Stovky obyvatel ohrožovaly plameny i cestou do bezpečí.
                          24:30
                          Bývalý pražský imám ve vazbě
                            Soud poslal do vazby někdejšího pražského imáma Samera Shehadeha. Jak uvedl server Novinky.cz, sám se vzdal práva podat stížnost. Policejní eskorta ho do Česka včera vrátila letadlem – čelí obvinění z podpory terorismu.
                            24:45
                            Týden vědy a techniky
                              Chemie, fyzika nebo třeba archeologie – i tyto disciplíny můžou poznat návštěvníci Týdne vědy a techniky. Vrcholí o víkendu. Teď pohled na některá zajímavá místa.
                              26:33
                              Anketa o nejkrásnější nádraží v Česku
                                Titul nejkrásnější nádraží letos získalo to v obci Blíževedly na Českolipsku. V anketě hlasovalo 17 tisíc lidí. Jak uvedli organizátoři, vítězná zrekonstruovaná budova dokládá, že není pokaždé potřeba radikální přestavba.
                                26:53
                                Nové vozy pro výsadkáře
                                  Armáda připravuje nákup lehkých útočných vozů pro výsadkáře. Přezbrojení má začít v roce 2020 a potrvá 5 let. Naváže na proměnu výsadkového praporu v celý pluk, ten v Chrudimi vznikne už v polovině příštího roku.
                                  28:30
                                  Unikátní oprava mostu
                                    Nad Hracholuskou přehradou na Plzeňsku pokračuje výměna ocelových částí železničního mostu – unikátním způsobem, který v Česku dosud nikdo nevyzkoušel. Náročná operace začala včera dopoledne. Sto sedmnáct let starý most bude znovu v provozu v únoru.
                                    30:04
                                    Den válečných veteránů
                                      Na 11. listopad, tedy výročí konce 1. světové války, připadá zároveň i oslava válečných veteránů. Už dnes si lidé s předstihem mohli významný den připomenout na řadě míst. Už počtvrté v řadě i v Praze.
                                      32:40
                                      Oslavy v dalších českých městech
                                        Den válečných veteránů si dnes připomněli také v Brně – na Univerzitě obrany tam v rámci oslav předali prapor Moravskoslezského svazu Vojenských táborů nucených prací. Někteří studenti a i vojáci z povolání dostali ocenění.
                                        32:58
                                        Veteráni ČSR a ČR
                                          Během druhé světové války bojovalo v zahraničí zhruba 20 tisíc československých vojáků. Teď už jich žije jen 436. V novodobé historii má česká armáda 14 tisíc veteránů a celkem 29 vojáků v zahraničních misích zahynulo.
                                          35:46
                                          Velkolepé oslavy konce první světové války
                                            Sté výročí konce první světové války připadá na neděli. Největší oslavy proběhnou v Paříži, kde si desítky státníků z celého světa připomenou podpis příměří na západní frontě a také památku 17 milionů zabitých vojáků a civilistů.
                                            37:22
                                            Útok v Melbourne
                                              Jednoho člověka zabil a dva zranil útočník v centru australského Melbourne. Muž nejprve najel autem do obchodního domu. Když vůz začal hořet, vyběhl a snažil se pobodat co nejvíc lidí.
                                              37:44
                                              Kraje s vládou o financování silnic
                                                Hejtmani se nedohodli s vládou na financování oprav silnic druhé a třetí třídy. Zároveň ale věří tomu, že požadované čtyři miliardy korun najde stát do jara. Na jednání se ale kraje přihlásily k memorandu ohledně rozšíření mýtného systému.
                                                39:02
                                                Obchod s věcmi zajištěnými v trestních kauzách
                                                  Prodej věcí zajištěných v trestních kauzách letos přinesl státu přes třináct milionů korun. Loni to bylo dokonce téměř třicet milionů. V případě odsouzení pachatelů putují prostředky na zvláštní fond určený na odškodnění pro oběti.
                                                  40:43
                                                  Dražba věcí Stephena Hawkinga
                                                    Aukční síň Christie's vydražila předměty spojené s životem Stephena Hawkinga. Jeho kolečkové křeslo se v přepočtu prodalo za téměř devět milionů korun. Hawkingův strojopis disertační práce se vyšplhal na částku přes sedmnáct milionů.
                                                    41:09
                                                    Škody na domech po výbuchu v Mostkovicích
                                                      Škody po výbuchu v Mostkovicích na Prostějovsku přesáhnou 30 milionů korun. Mohutná exploze v rodinném domě tam v září poškodila šedesát okolních staveb. Dva domy už museli zbourat, další dva to čeká.
                                                      42:44
                                                      Byrokracie kolem pěstounství a adopce
                                                        Adopci nebo pěstounskou péči zvažuje po vychování vlastního dítěte skoro třetina Čechů, ukázal průzkum agentury Median. Podle něj ale také většinu lidí odrazuje nepřehledný proces, který předchází svěření dítěte do péče.
                                                        44:55
                                                        Nanodiamanty jako senzory v buňkách
                                                          Nanodiamanty – krystaly milionkrát menší než ty, které používají šperkaři. Když se upraví, dají se použít pro odhalování chorob – včetně nádorových onemocnění. Čeští vědci teď přišli s převratnou metodou, jak jich vyrábět víc a za míň.
                                                          Přehrát celé video
                                                          Stopáž45 minut
                                                          Další díl
                                                          10. listopadu 2018

                                                          Přehled dílů

                                                          Stopáž54 minut

                                                          18. března

                                                          Headlines — Šíření černého kašle — Opatření proti šíření černého kašle — Případy černého kašle — Oficiální výsledky voleb v Rusku — Útok ozbrojenců v Nigérii — Ceny v zemědělství — Zdravotní stav bývalého prezidenta Zemana — Boje v Pásmu Gazy — Inflace v EU — Návštěva slovenské prezidentky v ČR — Daň z mimořádných zisků — Finanční pomoc EU Ukrajině — Zemřel Miloš Velemínský — Přípravy na hokejové mistrovství světa — Medvědi na Slovensku — Divoké šelmy v Evropě — Divoká zvířata v ČR — Výplácení vkladů zkrachovalé Sberbank — Napadení dívky policistou — Jednání vedení odborů — Pomník dětských obětí války v Lidicích — Souzení válečných zločinů spáchaných na Ukrajině — Požáry v Číně — Nebezpečná situace na železnici — Oprava vysokotlakého plynovodu v Plzni — Odstávka lanovky na Sněžku — Předvolební kampaň v USA — Zemřel astronaut Thomas Stafford — Problémy s bezbariérovostí — Záchrana aleje v Táboře — Nový seriál ČT Ratoletsti

                                                          18. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          18. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          18. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž49 minut

                                                          17. března

                                                          Volby v Rusku — Protesty proti ruským volbám — Prezident Putin — Prezidentské volby v Rusku — Protesty v Česku — Hlasování v Ruské federaci — Zdravotní stav Miloše Zemana — Žaloby kvůli soudcovským platům — Protesty zemědělců — Pohledávky zkrachovalé Sberbank — Kontroly hraček na českém trhu — Emmanuel Macron o Ukrajině — Stav nouze na Islandu — Útok na Rafáh — Aneta Langerová 20 let na scéně — Mimořádná schůze poslanců — Medvěd v ulicích slovenského Liptovského Mikuláše — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Nehoda u Sdlice — Ranní teploty pod bodem mrazu — Vozový parku v Česku — Stárnutí vozového parku — Auta v Česku — Češi a elektrická auta — Očkování proti černému kašli — Má vlast v libereckém Šaldově divadle — První památky se otevírají návštěvníkům — Jaderná elektrárna Temelín — Demografická krize v Polsku — Den sv. Patrika — Plavební komora na pražském Smíchově — Prodej areálu Zelená Hora — Záchrana starých loutek

                                                          17. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž49 minut

                                                          17. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          17. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž48 minut

                                                          16. března

                                                          Jednotné inkasní místo — Systém odvodů v ČR — Daňové příjmy v r. 2023 — Exploze v Rusku — Volby v Rusku — Měření emisí přímo na silnicích — Zdravotní stav Miloše Zemana — Humanitární pomoc pro Gazu — Tresty pro aktivisty — Kácení ovocných sadů — Jaderné bloky — Unikátní technologie tavení skla — Zranění Češi na Ukrajině — Konfiskace ruského majetku — Smrtelná nehoda v Nízkých Tatrách — Zvýšení odletových tax na Letišti Václava Havla — Peníze z EU pro české kraje — Návrat zubrů na Lipensko — Finálový večer Peče celá země — Suroviny spotřebované při natáčení — Výhody domácího pečení — Vzpomínka na oběti v Mariupolu — Ruská diaspora v Srbsku — Síť špionážních satelitů — Měsíc do přijímacích zkoušek — Oprava podlahy nádraží — Data pro policii z aplikace Záchranka — Zákon o kybernetické bezpečnosti — Protesty proti rozšiřování Gigafactory v Německu — Tisíce kvetoucích sněženek a bledulí — 30 let QR kódu — Opera o Boženě Němcové

                                                          16. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž48 minut

                                                          16. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          16. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž54 minut

                                                          15. března

                                                          Bývalý prezident Miloš Zeman absolvoval náhlou operaci — Miloš Zeman ve vážném stavu v nemocnici — Zdravotní stav Miloše Zemana — Miloš Zeman v motolské nemocnici — Prezidentské volby v Rusku — Volby Rusů v Česku — Návrhy prorůstových opatření — Průmyslová produkce — Přípravy důchodové reformy — Protest proti vládě Roberta Fica — Zájem Čechů o dovolené a cestování — Pomoc pro Gazu — Návštěva na zabití v Divadle Kalich — Počty případů černého kašle — Průměrný hrubý plat ve školství — Požár panelového domu v ulici 17. listopadu v Chomutově — Začátek plavební sezony — 85. výročí okupace Československa — Rozdělení a podrobení Československa — Vzpomínky pamětníků — Cesta Emila Háchy do Berlína — Ruský útok na Oděsu — Francouzský prezident o válce na Ukrajině — Evropská komise o zemědělcích — Pyly v ovzduší o měsíc dřív — Petr Pavel v Sasku — Poškozování vlaků — Invaze včelího roje — Zájem o vzdělávaní v zahraničí — Kroky vůči Podnikatelské družstevní záložně — Studentská stávka za klima — Soud o Vítkův Hrádek — Lázeňská sezóna v Luhačovicích

                                                          15. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          15. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          15. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž55 minut

                                                          14. března

                                                          Dostupnost bydlení — Oživení trhu s hypotékami — Sazby hypoték — Chystané změny v RTVS na Slovensku — Šíření nebezpečných nemocí — Pražský primátor na veřejnosti s černým kašlem — Rozpočtové určení daní — Bývalý prezident Zeman v nemocnici — Stížnost kvůli zneužívání nezletilé — Ministrova stížnost v kauze zneužívané dívky — Bezpečnost ve světě — Čtvrtletí vlády premiéra Tuska — Chystaný protest zemědělců — Údržba pražských soch — Volební model Median — Zahraniční obchod ČR — Kauza opilého policisty — Úklid nedopalků z ulic — Ceny pohonných hmot — Předpověď počasí na další dny — Změny u zubních výplní — Počet zubních lékařů v ČR — Nedodstatek zubařů na Pardubicku — Soudní výslechy na dálku — Humanitární ostrovy v Pásmu Gazy — Budoucnost sociální sítě TikTok v USA — Filipínský prezident v Praze — Hazard v roce 2023 — Tendr na novou servisní loď v Praze — Střelba v Brdech — Test rakety Starship — Policejní dohled nad zápasem Evropské ligy — Nemoci ledvin a jejich léčba — Nominant do čela Národního bezpečnostního úřadu — Nominace na ceny Magnesia Litera — Výročí první cesty Wintonova vlaku — Charitativní koncert Zpíváme pro tebe

                                                          14. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž55 minut

                                                          14. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          14. 3. 2024 na ČT24

                                                          Události na sociálních sítích

                                                          Napište nám