iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
22. 12. 2019
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

11 hlasů
90125
zhlédnutí

Herbář

Okénko o koření: Muškátovník vonný — Vánoční perníková bábovka — Biopotraviny z kravského mléka: regionální potravina — Pečená treska — Foukané vánoční ozdoby — Jídla ze skanzenu: Kapr v rosolu

27 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář VII

  • 00:00:37 Jo! Je to tady!
  • 00:00:40 Ano, je to tady, jsme na konci!
  • 00:00:42 Tohle je poslední díl Herbáře
    a taky poslední adventní neděle.
  • 00:00:46 Takže si tady zapálím
    i tu poslední adventní svíčku
  • 00:00:50 a užijem si spolu 10. díl
    našeho Herbáře o koření.
  • 00:00:57 Tohleto jsou naše sedmé
    společné Vánoce,
  • 00:01:01 tak doufám, že si je užijeme
    v klidu a míru,
  • 00:01:04 a i ten nastávající další rok.
    Tak pojďme na to!
  • 00:01:09 Další recepty, další pohoda
    a další koření.
  • 00:01:13 Dnes hlavně to vánoční.
  • 00:01:15 Muškátovník vonný kvete
    po celý rok,
  • 00:01:17 plodí však až po 8. roce života.
  • 00:01:19 K dochucení pokrmů se používá
    jak oříšek,
  • 00:01:22 tak i oplodí nebolí míšek,
    zvané muškátový květ.
  • 00:01:25 Tady žádnej zralej plod nevidím.
  • 00:01:29 Ta zralost se pozná podle toho,
    že ten plod sám pukne,
  • 00:01:34 a tak se vlastně může začít sbírat.
  • 00:01:38 Ale tady je ještě jinej strom.
  • 00:01:39 Ty jo! Podívejte se, jak je
    obsypanej muškátama!
  • 00:01:44 Ty jo, to je neuvěřitelný!
  • 00:01:46 Počkejte, já zkusím tady najít
    nějakej... Možná na zemi že bude.
  • 00:01:52 Jo, tady! Tady! Skvělý!
  • 00:01:58 Tak podívejte se, co jsem našla
    za nádheru!
  • 00:02:01 Tak takhle krásně vypadá
    muškátovej ořech.
  • 00:02:05 A když ta hruštička praskne,
  • 00:02:08 tak se vevnitř objeví takovýhle
    jádro,
  • 00:02:10 obalený kožovitým váčkem,
    dá se říct, tomu se říká míšek.
  • 00:02:14 Je to ten muškátový květ.
    Podívejte se!
  • 00:02:17 Je to taková kožovitá záležitost,
    která se takhle stlačí a suší.
  • 00:02:24 A vevnitř toho oplodí je ořech.
    Ten má tvrdou slupku, taky se suší,
  • 00:02:29 a až je úplně suchej,
    tak se rozbije
  • 00:02:32 a uvnitř je muškátový oříšek
  • 00:02:35 a ten si už potom strouháme
    do jídla,
  • 00:02:37 nebo si ho kupujeme
    už nastrouhanej.
  • 00:02:38 Tohleto je čerstvě vyloupnutej
    oříšek,
  • 00:02:41 proto má takovou světlou barvu.
  • 00:02:43 Muškát je podle mě úplně
    z jinýho vesmíru
  • 00:02:46 a letos v Indii mě prostě dostal.
  • 00:02:49 Tohle je čerstvý hřebíček
  • 00:02:50 a takhle obyčejně vypadá
    skořicovník.
  • 00:02:53 Kůra z tohodle stromu se suší
    a krásně voní,
  • 00:02:57 i když ji oloupete úplně syrovou
    a čerstvou.
  • 00:03:01 A kardamom. Vyzkoušejte ho nejen
    do perníku,
  • 00:03:03 ale i do vanilkové zmrzliny!
  • 00:03:06 To je neuvěřitelný,
    tady roste i vanilka.
  • 00:03:08 To jsou vanilkový tobolky.
    Schválně neříkám lusky,
  • 00:03:11 protože to je špatný označení,
    špatnej název.
  • 00:03:15 Je to správně vanilková tobolka.
  • 00:03:19 Podívejte se, takhle vypadá zelená,
    potom se fermentuje
  • 00:03:22 a my už ji známe vlastně
    v jiným tvaru.
  • 00:03:25 Tohle jsou 3 kila pravý vanilky,
    pytlík tak za 50000.
  • 00:03:30 Vanilka má totiž na trhu
    stejnou cenu, jako stříbro.
  • 00:03:34 Když přidáte badyán, nové koření
    a taky zázvor a pepř,
  • 00:03:37 máte základ perníkového koření,
  • 00:03:39 třeba na vánoční pikantní
    perníkovou bábovku.
  • 00:03:44 Tenhle recept je z mojí knížky
    Jíst a žít
  • 00:03:48 a hodně jste si ho chválili,
  • 00:03:50 tak jsem ho vybrala pro tenhle díl
    ve Světový kuchyni,
  • 00:03:53 nejenom kvůli tomu,
    že je tam koření,
  • 00:03:55 ale taky kvůli tomu, že ho možná
    ještě někdo nezná
  • 00:03:58 a mohl by mu taky zachutnat.
    Podívejte se!
  • 00:04:01 Je to takováhle jednoduchá bábovka,
    ale strašně dobrá.
  • 00:04:05 Tak já si kousnu, jo?
  • 00:04:09 Hmmm, perník! Herbář! Vánoce!
  • 00:04:17 A takhle krásný, barevný a voňavý.
  • 00:04:24 Staročeský, jako z pohádky.
  • 00:04:28 No nic, jdeme péct!
  • 00:04:29 Na bábovku potřebujete špaldovou
    mouku, 375 gramů.
  • 00:04:33 V ní si rozmíchám kypřící prášek,
    z vinnýho kamene samozřejmě,
  • 00:04:39 a taky jedlou sodu.
  • 00:04:41 Sáček kypřícího prášku
    na tři čtvrtě lžičky sody.
  • 00:04:44 Ale pozor! Až to budeme smíchávat,
  • 00:04:46 ta jedlá soda potřebuje
    něco kyselýho k tomu,
  • 00:04:48 aby začala fungovat,
  • 00:04:50 tak potom už ta práce
    musí bejt hrozně rychlá.
  • 00:04:52 Teď si to promíchám.
  • 00:04:54 Hezky rovnoměrně, ať nám ta bábovka
    krásně vzejde.
  • 00:04:59 To mi přijde vždycky
    jako docela důležitý.
  • 00:05:01 Učím to i svýho syna,
    kterej rád peče.
  • 00:05:03 Ještě to můžu trošku posolit.
  • 00:05:08 A teď k tý perníkový chuti.
    V tý nesmí chybět skořice,
  • 00:05:12 dám tam takovou čtvrtku až půl
    lžičku čajovou.
  • 00:05:16 Možná, že to vůbec nevíte,
    ale perníkový koření nebo perník
  • 00:05:20 vůbec začal tím, že v něm byl pepř.
  • 00:05:22 Tam dám ale jenom čtvrtku
    tý lžičky,
  • 00:05:25 protože o tu peprnou chuť
    se nám postará zázvor.
  • 00:05:29 A dám mletý zázvor sušený,
    celou lžíci.
  • 00:05:32 Krásně zapracuju do tý mouky,
    ať je všude rovnoměrně to koření.
  • 00:05:37 Suchý ingredience mám hotový.
  • 00:05:38 Do těch mokrejch patří 150 gramů
    zakysaný smetany.
  • 00:05:42 Ta smetana nám potom krásně
    bude reagovat právě s tou sodou,
  • 00:05:48 takže to těsto, který je takový
    hutnější, nám ještě lépe vykyne,
  • 00:05:51 pomůže tomu kypřícímu prášku.
  • 00:05:54 Pak tam dám olivový olej,
    60 mililitrů,
  • 00:05:57 4 vejce, přidám cukr třtinový,
    100 gramů.
  • 00:06:07 Ten cukr, abyste se nedivili,
  • 00:06:09 že ho nedávám k suchejm
    ingrediencím,
  • 00:06:11 tak cukr se vlastně při pečení
    považuje za mokrou ingredienci.
  • 00:06:14 A melasu. Tu tam přidávám proto,
  • 00:06:17 abych tam nemusela dávat
    tolik cukru.
  • 00:06:19 Melasa je vlastně takovej zbytek
  • 00:06:21 po zpracování cukrový třtiny
    a cukrový řepy.
  • 00:06:25 Je vlastně o polovinu méně sladší,
    než cukr,
  • 00:06:28 ale o to hodnotnější látky
    v sobě ukrývá,
  • 00:06:32 spoustu vitamínů, minerálů.
  • 00:06:35 Melasa má takovou hodně,
    hodně karamelovou chuť.
  • 00:06:40 Čerstvej zázvor.
  • 00:06:43 1 polívkovou lžíci nastrouhat
    najemno a přidat do těsta.
  • 00:06:49 A teď do toho mokrýho základu
    budu pomalu přisypávat
  • 00:06:52 mouku s kypřícím práškem,
    se sodou a s kořením.
  • 00:06:56 A mixujem!
  • 00:07:05 Na vymazání formy bábovkový
    se mi docela osvědčil
  • 00:07:08 tenhle olej ve spreji,
  • 00:07:10 protože krásně rovnoměrně roznese
    olej po celý formě.
  • 00:07:15 A teď takovej trik, co jsem se
    naučila od svý kamarádky Petry,
  • 00:07:19 skvělý foodstylistky, tak je to,
  • 00:07:22 že si tu bábovkovou formu vysypete
    rozmixovanýma piškotama.
  • 00:07:29 Takhle se to vysype. Je to úplně
    jemňoučká vrstva a přesto funguje.
  • 00:07:35 Zbytek je na příště.
  • 00:07:38 To těsto nádherně voní už teď.
  • 00:07:40 Rovnoměrně to krásné těsto nalijte
    do formy a dejte do trouby.
  • 00:07:44 A péct tak tři čtvrtě hodiny.
  • 00:07:50 Bábovka voní Vánocema, voní teplem,
  • 00:07:52 dobrým jídlem. Mňau! Mňau?
  • 00:07:58 -SMÍCH ŠTÁBU.
  • 00:08:00 -Mňau! Prostě ze mě se stává
    kočička.
  • 00:08:02 Jakmile jím něco takhle dobrýho
    slaďoučkýho, tak jsem úplně mňau.
  • 00:08:13 Tak a letos naposled do regionů,
  • 00:08:16 dnes od kostela sv. Vavřince
    v Okrouhlici na Benešovsku.
  • 00:08:19 A kromě něj tu je samozřejmě
    i jedna rodinná farma s mlékárnou.
  • 00:08:23 A spousty sýrů ve spíži.
  • 00:08:27 -Na farmě pracoval vlastně
    už můj praděda,
  • 00:08:30 pokračoval děda, táta,
  • 00:08:32 takže já už jsem několikátá
    generace.
  • 00:08:34 Vyrábíme bio potraviny z kravského
    mléka a poté také chováme ovce,
  • 00:08:41 které máme na plemenný materiál
    a také na produkci masa a uzenin.
  • 00:08:48 -Správně! Mládí vpřed!
  • 00:08:50 Takhle to chceme vidět, ne?
  • 00:08:52 Česká krajina, spokojená zvířata
    a poctivá práce.
  • 00:08:57 -Denně zpracujeme asi 2000 litrů
    mléka
  • 00:09:00 a z toho se měsíčně vyrobí
    45000 různých druhů výrobků
  • 00:09:06 od čerstvých sýrů, pařených sýrů,
    zrajících sýrů
  • 00:09:09 přes jogurty, kefír, jogurtové
    nápoje.
  • 00:09:16 -Ale my jsme tu kvůli oceněnému
    sýru sv. Barbory.
  • 00:09:19 Ten se vyrábí z mléka,
    které se naočkuje,
  • 00:09:23 nechá se srazit,
  • 00:09:27 tenhle nástroj se jmenuje harfa,
  • 00:09:30 nakrájí se, dostane do forem,
    zalisuje a šup do sklepa!
  • 00:09:37 -Srdcem naší mlékárny
    je sýrařský sklep,
  • 00:09:39 ve kterém máme teď asi
    1500 bochníků.
  • 00:09:43 O každý ten bochník se musíme
    starat.
  • 00:09:47 -To znamená hlavně otírat
    od vlhkosti.
  • 00:09:50 -Tak tohle je náš sýr sv. Barbory,
  • 00:09:52 se kterým jsme vyhráli
    Regionální potravinu,
  • 00:09:56 a v tomhle sklepě zraje
    tak 3 měsíce.
  • 00:10:01 Tohle je sýr sv. Barbory
    ve variantě s kořením.
  • 00:10:05 Do našich sýrů přidáváme
    bio koření, bio bylinky,
  • 00:10:09 tady máme zrovna celé kousky pepře.
  • 00:10:12 Tohle je náš vavřinecký sýr.
    V tomhle sklepě zraje 6 měsíců,
  • 00:10:16 což je mnohem víc, než ta Barbora,
  • 00:10:18 a vyznačuje se to na jeho chuti,
    protože je oproti ní mnohem tvrdší
  • 00:10:24 a na jazyku je cítit taková
    lehká šupinkovatost
  • 00:10:27 a podobá se už spíš jako parmazánu.
  • 00:10:32 Bio potravina pro mě znamená
    produkt,
  • 00:10:35 který udělá mému tělu dobře,
  • 00:10:38 protože je vyroben ze základních
    surovin podle tradičních postupů,
  • 00:10:42 nejsou tam přidaný žádný
    emulgátory,
  • 00:10:45 stabilizátory, zahušťovadla.
  • 00:10:51 Často se nás lidí ptají,
    kde nakoupit dobrou potravinu,
  • 00:10:54 a máme na to pořád stejnou odpověď
    a to,
  • 00:10:57 že by si každý člověk měl ve svém
    regionu najít svého pekaře,
  • 00:11:02 mlékaře, uzenáře a od něho kupovat
    jeho potraviny a věřit mu.
  • 00:11:09 -A když jsou vyrobené z místních
    surovin,
  • 00:11:11 oceníme to nejen my, ale i příroda.
    A co radí Margit?
  • 00:11:15 -Číslo 1 pro mě je vždycky
    jíst skutečné potraviny
  • 00:11:18 a jídla připravovaná z těchto
    potravin.
  • 00:11:20 Číslo 2 může být upřednostňovat
    lokální, sezónní
  • 00:11:25 a ideálně úplně v té nejvyšší
    kvalitě, tedy v bio kvalitě.
  • 00:11:29 Číslo 3, vraťme se do kuchyně.
  • 00:11:31 -A co si navaříme, to si taky
    natočíme nebo vyfotíme.
  • 00:11:35 Taková je prostě doba!
  • 00:11:37 Tak teď už nás čeká
  • 00:11:38 úplně poslední světový recept
    letošního Herbáře.
  • 00:11:41 Za chvíli teda uvidíte samozřejmě
    klasický Jídla ze skanzenu,
  • 00:11:44 ale teď bych vám ráda ukázala
    recept na rybu,
  • 00:11:47 protože ryba k Vánocům patří.
    A bude to treska.
  • 00:11:50 A já jsem na trhu objevila
    takovouhle tresku,
  • 00:11:54 která je šetrně lovená
    a ručně zpracovaná přímo na lodi.
  • 00:11:58 Pak se rychle zamrazí
    a pošle se do celýho světa.
  • 00:12:01 Tahle treska je strašně dobrá,
    je lovená v Grónsku
  • 00:12:05 a než mi rozmrzne, tak se pojďte
    podívat,
  • 00:12:06 co jsme si všechno dobrýho
  • 00:12:08 v tom letošním Herbáři světovým
    uvařili.
  • 00:12:16 Tak takhle vypadá drůbež
    se zeleninou
  • 00:12:19 v kořenící směsi ras el hanout.
  • 00:12:22 -Tak jak to voní, tak to opravdu
    má i takovou výraznou plnou chuť.
  • 00:12:27 -Podívejte se, balíček plnej
    zeleniny a bylin.
  • 00:12:31 Tohle jsou jihoamerický vejce
    světový huevos rancheros
  • 00:12:36 -a tady je shakshuka.
  • 00:12:37 -A to všechno a ještě mnohem víc
  • 00:12:39 najdete v mých knihách Jíst a žít
    a Světová,
  • 00:12:42 které vyšly v edici České televize.
    Když už jsou ty Vánoce...
  • 00:12:54 Všechny tyhle skvělý a voňavý
    recepty z letošní série Herbáře
  • 00:12:58 najdete na iVysílání,
    a samozřejmě nejenom je.
  • 00:13:02 Takže si Herbář můžete pouštět
    do aleluja.
  • 00:13:06 Treska krásně rozmrzla,
    mám ji tady,
  • 00:13:08 teď ji stačí jenom naporcovat
    na porce, jaký máte rádi.
  • 00:13:12 Tenhle 1 kus vyjde tak na 4 porce.
  • 00:13:15 A pak už je to strašně jednoduchý
    a rychlý.
  • 00:13:18 Do misky si dáte změklý máslo
  • 00:13:22 a když už děláte takhle dobrou
    rybu,
  • 00:13:24 tak vám doporučuju koupit si
    bio suroviny.
  • 00:13:27 Přidáte k němu česnek,
  • 00:13:29 ten si můžete koupit od farmáře
    nebo si vypěstovat vlastní.
  • 00:13:32 Pak tam přidáte lžíci hořčice,
    klasický, jemně namletý.
  • 00:13:39 Lžíci mouky, mám tady špaldovou
    polohrubou, může být i hladká.
  • 00:13:43 Takovou lžičku větší.
  • 00:13:46 A parmazán, toho mám tak 50 gramů.
    Skvělý!
  • 00:13:50 Trošku pepře, trošku posolím,
  • 00:13:56 už jsem tady.
  • 00:13:59 A teď vidličkou vytvořím kačvaru,
  • 00:14:02 to je název pro takovou jakousi
    pastu, omáčku,
  • 00:14:07 prostě takovou věc, co napatláte
    na maso nebo na zeleninu.
  • 00:14:11 Protože je to ještě trošku tuhý,
    tak přidám šťávu z citrónu.
  • 00:14:15 Kačvara je hotová, teď už jenom
    nasázím tady na ty kousky ryby.
  • 00:14:21 Jak je v tom to máslo a ten sýr,
    tak se to krásně rozteče,
  • 00:14:24 takže stačí jenom takhle opravdu
    nahrubo nandat navrch.
  • 00:14:28 Jako zatím to moc svátečně
    nevypadá,
  • 00:14:30 ale bude to skvělý, až se to upeče,
    a hlavně to úžasně chutná.
  • 00:14:36 Je to fakt bomba!
  • 00:14:38 Hotovo! Dozdobím půlkama citrónu.
    No hned to vypadá líp!
  • 00:14:45 Přidám bylinky, čerstvý,
    který mi rostou doma za oknem.
  • 00:14:49 Petrželka, bazalka, oregano,
    pažitka, může být jemná cibulka,
  • 00:14:56 prostě to, co máte rádi
    a co máte po ruce.
  • 00:15:00 Takhle vypadá nejlepší péče
    pro tu nejlépe opečovávanou tresku.
  • 00:15:04 Takže ji upečte na 200 stupňů
    asi tak 10 minut,
  • 00:15:07 než maso začne lístkovat,
    než se rozpustí to máslíčko,
  • 00:15:11 prostě než to bude hotový a skvělý.
    Tak dobrou chuť!
  • 00:15:26 Podívej se, jak to krásně lístkuje!
  • 00:15:29 Mňam, chci to hned jíst!
    Kačvaru a maso.
  • 00:15:36 Jo!
  • 00:15:51 Navštívili jsme chaloupky
    podkrkonošských sklářů
  • 00:15:54 v Doubravici, ve Zdobíně
    a v Trotíně.
  • 00:15:57 V těchto úhledných domcích
    se vyrábějí pod dohledem
  • 00:16:00 Výzkumného sklářského ústavu
    v Hradci Králové
  • 00:16:04 skleněné vánoční ozdoby.
  • 00:16:06 K výrobě je třeba pouze
    pracovního stolu a kahance,
  • 00:16:10 nad nímž obratní skláři vyfukují
    z tenkostěnných trubek
  • 00:16:14 krásné vánoční ozdoby.
  • 00:16:17 Při této práci se projevuje
    zručnost, cit
  • 00:16:20 a umělecká vynalézavost
    našich lidí.
  • 00:16:25 -Jo, jo, Podkrkonoší!
  • 00:16:28 To jsem si vždycky přála,
    fouknout si do skla.
  • 00:16:30 A letos o Vánocích jsem se dočkala!
  • 00:16:33 Ve Dvoře Králové, přímo ve výrobně
    skleněných ozdob.
  • 00:16:37 -Základní operací výroby je teda
    foukání ze skleněných trubic,
  • 00:16:41 to je to gró naší činnosti.
  • 00:16:48 -A je to tady, foukám!
  • 00:16:57 Dívejte!
  • 00:17:02 Ty kouzla!
  • 00:17:04 -Na to foukání potom navazuje
    stříbření,
  • 00:17:06 to je nanášení pravého stříbra
    zevnitř ozdoby,
  • 00:17:09 není to po vrchu galvanizací.
  • 00:17:11 -Takže si dovnitř stříknu
    roztok stříbra
  • 00:17:16 a v teplý lázni se ten roztok
    vyredukuje do toho skla.
  • 00:17:21 A vidíte, jak už to začlo reagovat?
  • 00:17:23 -Některá ozdoba může tuhle
    operaci minout,
  • 00:17:25 následuje barvení, smáčení,
  • 00:17:28 to je buďto celoplošné smočení
    do barvy,
  • 00:17:30 anebo potom je to stříkání.
  • 00:17:33 -Tak, a až vykape všechna barva,
  • 00:17:35 aby se tam netvořila kapička
    na konci, tak se bude sušit.
  • 00:17:41 -Po vstříkání anebo smáčení
    putuje dál ozdoba do malírny,
  • 00:17:46 kde se nanáší ten základní dekor,
    co si zákazník přeje.
  • 00:17:59 75-80 procent produkce vyvážíme
    do světa,
  • 00:18:03 20 procent přibližně zůstává tady,
    v Český republice.
  • 00:18:11 Vkus českýho zákazníka je z mýho
    pohledu výrazně hezčí,
  • 00:18:16 než je třeba v Německu
    nebo v Americe.
  • 00:18:19 Jsme spíš podobný Švýcarům,
    popřípadě ještě Italům,
  • 00:18:23 taková ta klasika, hezká kulička
    v pastelovejch barvách lesklejch,
  • 00:18:27 v tom raketa, zvoneček.
  • 00:18:29 Rozhodně se opakujou
    malý Mikuláškové,
  • 00:18:32 ti se vyráběj už víc jak 60 let.
  • 00:18:34 Potom tam jsou různý kostelíčky,
    chaloupky zasněžený.
  • 00:18:37 Žádný nějaký výkřiky módy,
  • 00:18:40 jako je brokolice, květák,
    řez rajčete nebo okurka,
  • 00:18:44 takovýhle věci jsou oblíbený
    v Americe.
  • 00:18:47 Oni tam maj tradici, okurku daj
    na stromeček
  • 00:18:50 a když se celá rodina sejde
    ke stromečku,
  • 00:18:53 tak kdo první najde tu jedinou
    okurku, co tam je,
  • 00:18:56 tak má nárok na další zvláštní
    dárek.
  • 00:19:02 -Je takovej trošku náznak,
    že ta tradice upadá,
  • 00:19:06 že to uvadá mezi mladejma,
    a už se ozývaj hlasy,
  • 00:19:09 že snad ty mladý radši jedou
    v zimě na dovolenou,
  • 00:19:11 než aby se zaobírali zdobením
    domácností
  • 00:19:15 a těma veškerejma přípravama.
  • 00:19:18 -Ne, ne, my tuhle tradici podržíme
    a rozhodně nikam nepojedeme!
  • 00:19:22 Budeme zdobit stromečky,
    válet vizovické pečivo,
  • 00:19:26 stavět Betlémy a cestovat jen
    ve skořápce od ořechu,
  • 00:19:30 protože tohle jsou tradice
    a ty Herbář miluje,
  • 00:19:33 stejně jako dobré jídlo.
  • 00:19:44 Je tu moje oblíbená, a doufám,
    že i vaše oblíbená,
  • 00:19:47 rubrika Jídla ze skanzenu.
  • 00:19:49 A protože je advent,
    tak bude zase kapr.
  • 00:19:52 Tak prosím režii, jestli by mi
    ho naporcovala.
  • 00:19:58 Tentokrát bude kapr v rosolu,
    to mě naprosto uchvátilo.
  • 00:20:05 Nebojte se, tenhle recept
    vypadá složitě,
  • 00:20:08 ale tak těžký to nebude.
    A já vám ukážu proč.
  • 00:20:11 Nejdřív si uděláme základ na vývar,
    kde budeme vařit tu rybu.
  • 00:20:15 Takže si vařím vodu a do tý
    nasypu koření.
  • 00:20:18 A to kuličky černýho pepře,
    bobkovej list.
  • 00:20:26 Dám tam ještě cibuli, ta stačí
    nakrájet jenom na osminky,
  • 00:20:30 když je takhle velká,
  • 00:20:32 nemusíte to krájet nějak na malý
    kousíčky, jenom ať se vyvaří.
  • 00:20:38 Dám tam ještě nový koření.
  • 00:20:40 Necháme chvilku vařit společně
    s octem.
  • 00:20:43 Toho octa přidejte podle chuti,
    jak to máte rádi,
  • 00:20:45 a nechám zase vařit chvíli.
  • 00:20:48 Při tom vaření si tady nakrájím
    tu nafiletovanou rybu.
  • 00:20:51 Já si udělám takovýhle menší
    filety.
  • 00:20:54 Ono taky záleží, jak máte velkou
    formu,
  • 00:20:56 protože já mám tuhle úzkou
    dlouhou formičku,
  • 00:20:59 tak aby se mi tam pěkně vešly
    plátky toho masa,
  • 00:21:02 tak podle toho je nakrájím.
  • 00:21:04 Samozřejmě můžete použít
    i jinou rybu,
  • 00:21:06 ale já jsem si říkala,
    že ten kapr je prostě tak tradiční,
  • 00:21:09 že nesmí chybět na český vánoční
    tabuli.
  • 00:21:13 A když už se voda vaří,
    tak tam vložíme ty filety.
  • 00:21:17 Tu rybu uvařte tak, aby se úplně
    nerozpadala,
  • 00:21:19 protože ji budete potřebovat
    vyndat
  • 00:21:21 a manipulovat s ní v přípravě
    toho rosolu,
  • 00:21:24 takže to bude trvat jenom
    pár minut.
  • 00:21:26 A já to samozřejmě nezapomenu
    ještě posolit.
  • 00:21:30 A teď necháme rybu vařit.
  • 00:21:31 Mimochodem, tenhle recept
    jsem našla u Viléma Vrabce
  • 00:21:35 v jeho knize Studená kuchyně,
  • 00:21:38 to je další můj oblíbenej
    prvorepublikovej autor.
  • 00:21:41 A Vilém Vrabec tady píše:
  • 00:21:44 "Ve všech případech jde mi
    především
  • 00:21:46 o povznesení renomované české
    kuchyně, o rozmanitější výběr
  • 00:21:50 a vkusnější úpravu tabule i stolu
  • 00:21:52 a o zvýšení úrovně českého
    stolničení a našeho pohostinství."
  • 00:21:57 Tak to je moc hezký.
    Sama bych to nenapsala líp.
  • 00:22:01 Jé, a mně se tady vaří ta ryba!
  • 00:22:03 Jo, jo, pěkně je tady cejtit
    ten ocet, a to je dobře,
  • 00:22:07 protože ta ryba by měla bejt
    trošku nakyslá.
  • 00:22:12 Tak. Chcete-li si vyčistit vývar,
    tak tady mám takovej tip,
  • 00:22:16 že do ještě vroucího vývaru
    vhodíte sníh z bílků,
  • 00:22:19 necháte minutu provařit.
    On se pěkně srazí
  • 00:22:22 a natáhne na sebe tu případnou
    nečistotu z toho vývaru,
  • 00:22:25 prostě ho vyčistí.
  • 00:22:27 A teď si připravím jinej kastrůlek
    a do něj ten vývar přecedím.
  • 00:22:35 Vývar je krásně vyčištěnej.
  • 00:22:37 Ještě je horkej, tak do něj
    dám želatinu.
  • 00:22:41 Nechte si ji 10 minut nabobtnat
    ve studený vodě,
  • 00:22:44 vymačkejte tu přebytečnou vodu
  • 00:22:46 a vložte ji do toho ještě
    teplýho vývaru
  • 00:22:49 a zamíchejte, aby se rozpustila.
    A teď už můžeme rybu jenom zdobit.
  • 00:22:56 Tak si připravte, pokud chcete,
    takovýhle ozdobný mrkvičky,
  • 00:23:00 petrželky, to je třeba hezká
    práce pro děti,
  • 00:23:04 že si takhle vyřežou různý
    krásný tvary.
  • 00:23:08 A tu zeleninu krátce povařte,
    aby byla měkká.
  • 00:23:12 A ještě si připravte taky hrášek,
    ten mraženej stačí,
  • 00:23:14 a ten povařte s tou zeleninkou.
  • 00:23:16 To by bylo na zdobení.
    Můžete přidat i vajíčko,
  • 00:23:18 to si uvařte natvrdo, naplátkujte
    nebo můžete udělat osminky,
  • 00:23:22 jak chcete, je to už jenom na vás.
  • 00:23:24 Naleju si tam malou vrstvu
    toho budoucího rosolu
  • 00:23:29 a teď si tam takhle naskládám
    tu zeleninu.
  • 00:23:33 Můžu to tady obložit
    těma různejma tvarama.
  • 00:23:36 Do tý formy nebo do mísy
    patří ryba, která je studená.
  • 00:23:40 Teď si vezmu plátky masa
  • 00:23:43 a ty tam takhle krásně
    už naskládám.
  • 00:23:45 A nechte chvilku zatuhnout,
    ať nám to zbytečně nevyplave
  • 00:23:48 a nedrží se to jenom na povrchu.
  • 00:23:51 Teď to zase zaleju trochou
    toho budoucího rosolu
  • 00:23:56 a zase zelenina a takhle dokola.
  • 00:23:58 Můžete přidat i to zbylý maso,
    tak...
  • 00:24:02 Nakonec dám plátky vejce
    a to je konec.
  • 00:24:06 A teď tuhle krásnou rybu v rosolu
  • 00:24:09 nechte přes noc v lednici
    zatuhnout.
  • 00:24:16 Tak já ho jenom dozdobím,
  • 00:24:21 aby se mohl už rovnou podávat.
  • 00:24:22 Stačí k tomu pár citrónů
    a snítky mrkve.
  • 00:24:28 No a pak už vám přeju
    krásnou sváteční tabuli.
  • 00:24:32 Užijte si tohle úžasný
    skanzenový jídlo,
  • 00:24:36 díky Vilému Vrabcovi za tip,
    a mějte se krásně.
  • 00:24:41 Tak hezký Vánoce!
    Papa!
  • 00:24:46 Skryté titulky: Barbora Valentová
    Česká televize 2019