iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
3. 12. 2017
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

11 hlasů
33554
zhlédnutí

Herbář

(V. řada)

Herbář pomáhá

Charitativní díl s Elpidou. Elpida je obecně prospěšná společnost, která pomáhá seniorům. V tomto díle se jí Herbář snaží pomoci.

27 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář - Herbář pomáhá

  • 00:00:12 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2017
  • 00:00:27 -Dobrý večer.
    -Krásný adventní večer.
  • 00:00:30 -Dnes tady vítám
    paní Ludmilu Skoupou
  • 00:00:33 z Bílovic nad Svitavou.
    Proč, to se dozvíte za chvilku.
  • 00:00:36 Než zapálím tenhle adventní věnec,
    tak si dojděte pro mobily,
  • 00:00:40 protože dnešní recepty
    nebudou zadarmo.
  • 00:00:43 Nebudou. Máme 2. adventní neděli
    a dnes po vás budeme něco chtít.
  • 00:00:47 Herbář je o odkazu našich předků
  • 00:00:50 a proto jsme se rozhodly
    podpořit právě ty,
  • 00:00:53 na které často zapomínáme,
    na naše seniory.
  • 00:00:55 Tak dnes podpoříme organizaci
    Elpida,
  • 00:00:58 která seniorům již 15 let pomáhá.
    Třeba, aby se jejich život nestal
  • 00:01:01 předčasně jen památkou
    na starých fotografiích.
  • 00:01:05 A tohle je už škvarkové cukroví
    od jedné milé důchodkyně z Elpidy.
  • 00:01:10 -Je to rodinný recept.
  • 00:01:12 Mám jej od své babičky
    a ta jej má zase od své maminky.
  • 00:01:16 -K tomu bude kamutová ranní kaše
    Hanky Zemanové.
  • 00:01:19 To byl jednoduchý toustový chléb
    podle Maškrtnice. Strašně dobrej.
  • 00:01:24 A pak si upečeme pobožný buchty
    s masem.
  • 00:01:27 Jsou dobrý, že jo?
    A budou.
  • 00:01:30 A na konec nám zazpívá
    pěvecký sbor z Elpidy.
  • 00:01:34 A já tady trošku přispěju.
  • 00:01:37 Mimochodem Elpida, kterou dnes
    společně podporujeme,
  • 00:01:40 se stará o to, aby důchodci
    a důchodkyně nezůstávali opuštění.
  • 00:01:45 Zajišťuje pro ně počítačové
    a jazykové kurzy,
  • 00:01:48 trénování paměti, cvičení,
    nebo přednášky
  • 00:01:50 a provozuje krizovou telefonickou
    službu, linku seniorů,
  • 00:01:54 která ročně pomůže
    až 40 tisícům volajících.
  • 00:01:58 Jeden z nejznámějších projektů
    Elpidy jsou jednoznačně
  • 00:02:02 originální Ponožky od babičky.
  • 00:02:05 -Ráno vstanu a první,
    co si udělám, kávu.
  • 00:02:08 Tady si ji postavím na stoleček,
    vezmu ponožku a pletu.
  • 00:02:13 V 8 hodin přijdou noviny,
    tak odložím ponožky, čtu noviny
  • 00:02:18 a potom zase pletu.
    Pak si něco uvařím
  • 00:02:22 a takhle je to pořád,
    protože mě ty ponožky baví,
  • 00:02:27 proto to dělám.
    Ne z musu.
  • 00:02:30 Nemohu plést, když musím, to ne,
    když chci.
  • 00:02:38 -Ctít stáří, to je Herbář.
    Tak prosím, pomozme.
  • 00:02:44 Dneska je 2. adventní neděle
    a k adventu patří pomáhat.
  • 00:02:49 My jsme se rozhodly
    pomoci Elpidě,
  • 00:02:53 proto je tady se mnou paní Ludmila,
    která je nejen maminkou a babičkou,
  • 00:02:58 ale taky členkou Elpidy
    a Elpida znamená naděje.
  • 00:03:01 A Elpida dává naději seniorům
    smysluplně a aktivně strávit stáří.
  • 00:03:06 Je to tak?
    -Ano.
  • 00:03:08 -Vždyť mojí jedinou zábavou
    už bylo jen stát u okna a koukat.
  • 00:03:20 -Nechtělo se mi vařit,
    nechtělo se mi nic.
  • 00:03:24 Už se mi tady ani nechtělo být.
  • 00:03:32 -Vlastně jsem chodil
    akorát do obchodu.
  • 00:03:36 Každej den stejnej.
    Tak jsem prostě toho nechal
  • 00:03:40 a začal hledat
    něco smysluplnějšího.
  • 00:03:52 -Začala jsem se sopránem
  • 00:03:54 a skončila jsem zatím
    s mezzosopránem.
  • 00:04:00 -Po prvních lekcích jsem myslel,
    že se nezvednu.
  • 00:04:04 -A příští měsíc mám výstavu.
  • 00:04:12 -Pomáháme seniorům stát se
    samozřejmou, sebevědomou
  • 00:04:15 a respektovanou součástí
    naší veřejnosti.
  • 00:04:18 -Teď si, prosím vás, běžte
    pro ty mobilní telefony,
  • 00:04:21 vezměte si jenom svoje,
    neberte si babičky, nebo dědy,
  • 00:04:25 protože teď půjde
    o podporu seniorů.
  • 00:04:27 Tu můžete udělat tak,
    že pošlete dárcovskou SMS
  • 00:04:31 ve tvaru DMS mezera ELPIDA
    mezera 30, nebo 60, nebo 90 Kč,
  • 00:04:36 podle toho, kolik chcete přispět
    a bude to na číslo 87777.
  • 00:04:45 My si teď uděláme recept,
    který jsme si připravily.
  • 00:04:49 Je to váš rodinný recept.
    -Je to náš rodinný recept.
  • 00:04:52 Mám jej od své babičky
    a ta jej měla zase od své maminky.
  • 00:04:56 -A vaše babička to je ročník...?
    -Moje babička se narodila 1889.
  • 00:05:00 -Tak to se perfektně
    hodí do Herbáře,
  • 00:05:03 protože je advent.
  • 00:05:05 K tomu patří nejen betlémy,
    ale i pomoc bližnímu.
  • 00:05:08 A na to nezapomínejme.
  • 00:05:10 A je taky pravda, že to cukroví,
    je advent a můžeme si trošku dopřát,
  • 00:05:14 i když jsme strašně chudý.
    Ale vy chudí nejste,
  • 00:05:17 protože vy posíláte ty smsky,
    že jo?
  • 00:05:20 -Takže to jsou škvarkové placičky.
    -Tak máme půl kila hladké mouky.
  • 00:05:25 -Cukr moučkový. -Toho je 20 dkg.
    -Vlašské ořechy.
  • 00:05:29 250 g škvarků mletých.
    2 vejce.
  • 00:05:36 Chemicky neošetřený citrón.
  • 00:05:39 A vy jste říkala,
    že babička se jmenovala Vilemína.
  • 00:05:42 -Vilemína.
    -Takový krásný jméno.
  • 00:05:44 -Každý den ráno šla na pole
    s motykou a s uzlem,
  • 00:05:48 ve kterým donesla domů
    trávu pro králíky.
  • 00:05:52 Aby bylo nějaké maso,
    tak se pěstovali králíci.
  • 00:05:57 Z hotového škvarkového těsta
    děláme malé kuličky,
  • 00:06:02 do kterých vytlačíme důlek.
    Nejlépe se do toho hodí náprstek.
  • 00:06:11 Když máme kuličky, tak je budeme
    plnit meruňkovou marmeládou.
  • 00:06:16 -Mne zaujalo, že vy si tu marmeládu
    děláte sama
  • 00:06:20 a děláte si ji s meduňkou.
  • 00:06:22 -Ano, meduňka je taková uklidňující
    a je dobrá i na spaní.
  • 00:06:27 -Jak ty zkušené ženy používají
    bylinky naprosto přirozeně,
  • 00:06:31 to mě fascinuje.
  • 00:06:33 Tady mi poslala paní Naumecová
    meruňkovou marmeládu s levandulí.
  • 00:06:39 Paní Naumecová je fanynka Herbáře
    a dostala za tuto marmeládu ocenění
  • 00:06:45 Regionální potravina roku 2016
    za Pardubický kraj.
  • 00:06:50 -Taky je velice dobrá.
    -Že jo?
  • 00:06:53 Tak ji tam můžu dát?
    -Můžete. ?To bude dobrý.
  • 00:06:57 -Nahoru na marmeládu potom dávám
    kandovaný zázvor.
  • 00:07:01 -Pečeme 10 až 15 minut
    na 200 stupňů.
  • 00:07:07 Už je to tady. -Můžete ochutnat.
    -To já ráda ochutnávám cukroví.
  • 00:07:12 Ty škvarky tam nejsou cítit,
    ale zároveň je tam chuť tuku,
  • 00:07:17 ale s tím citrónem
    se to krásně pojí.
  • 00:07:20 -Ale kdo to nezná,
    tak nepozná, že jsou tam škvarky.
  • 00:07:25 -Ne, ne.-Já bych řekla, že tohle
    je recept za všechny peníze.
  • 00:07:33 Místo másla škvarky
  • 00:07:35 a ušetřenou korunu můžete věnovat
    na dobrou věc.
  • 00:07:38 87777 a do zprávy napíšu
    velkými písmeny:
  • 00:07:42 DMS mezera ELPIDA mezera 90.
  • 00:08:00 A pošlu to a mám to
    a takhle třeba 5x, 6x.
  • 00:08:07 -Tak já vám za Elpidu děkuju.
  • 00:08:10 -Mimochodem paní Skoupá
    plete ponožky pro Elpidu taky.
  • 00:08:14 -Je to takový uklidňující.
  • 00:08:16 Uklidní mě to,
    když mě rozčílí manžel.
  • 00:08:20 To je dost často,
    takže já pořád pletu.
  • 00:08:25 -Uklidnit od manžela?
    Tak to asi chápete, ne?
  • 00:08:28 Tak, prosím, posílejte dmsky,
    aby bylo na vlnu.
  • 00:08:33 Já už pletu taky.
  • 00:08:43 Zdravím vás.
    Já tady sedím s panem Hutařem.
  • 00:08:47 -Dobrý den.
  • 00:08:49 -To je pan Martin Hutař,
    toho už asi znáte?
  • 00:08:53 Už takhle v Herbáři stával,
    sedával, promlouval.
  • 00:08:57 To už je 5 let,
    co jste s náma.
  • 00:08:59 Už před 5 lety
    nám z Malých Hostěrádek
  • 00:09:02 do Herbáře začali dodávat
    bio mouky na pečení.
  • 00:09:05 Dokonce jsme si je někdy
    zajely samy sklidit.
  • 00:09:08 A letos tady slaví
    25 od svého založení.
  • 00:09:11 -25 let děláme
    ekologické zemědělství.
  • 00:09:14 To je dosti.
  • 00:09:16 Ekologické zemědělství je u nás
    skoro o 5 let déle.
  • 00:09:20 -Což je zhruba stáří
    českého bio zemědělství.
  • 00:09:23 Už 30 let a stále roste.
  • 00:09:25 -Daří se nám pěstovat bioprodukty,
    obilniny, zkoušíme různé speciality,
  • 00:09:30 bezlepkové produkty jako je čirok,
    pohanku a další.
  • 00:09:35 -Na pohanku tady mají
    i bezlepkový mlýn.
  • 00:09:38 Ale pojďme už na tu kontrolu
    před sklizní.
  • 00:09:40 -Krásnej zvuk. -Krásnej.
    -Za chvilku bude sklizeň.
  • 00:09:44 -To je oves bezpluchý jste říkal,
  • 00:09:46 že se to dá jíst jako rýže,
    jako příloha. -Přesně tak.
  • 00:09:50 -A tohleto už je klasika,
    bio pšenice.
  • 00:09:53 Ročně zde vypěstují přes 700 tun
    bio obilovin.
  • 00:09:56 Tohle je žito.
    A plocha žita a jeho spotřeba
  • 00:10:00 se v České republice
    neustále zmenšuje.
  • 00:10:04 Takže pojďme jíst žito.
  • 00:10:06 Tak tohle je nádherná špalda.
    Já jsem to nikdy neviděla.
  • 00:10:11 Tak tady máme pšenici
    a tady máme špaldu.
  • 00:10:15 Jo, no je to takový hubenější.
  • 00:10:18 Špalda jak víme,
    je původní odrůda pšenice.
  • 00:10:20 Tak já vám ještě jednou přeju
    vše nejlepší k 25. narozeninám,
  • 00:10:25 jak jste říkal.
  • 00:10:27 Jako kvalitářka bych doporučila
    něco posklízet.
  • 00:10:31 Já myslím, že je to v pořádku.
  • 00:10:40 Naposledy nám v letošní sérii
    Juliana Fischerová alias Maškrtnica
  • 00:10:44 předvede jednoduchý těsto
    na toustový chléb.
  • 00:10:48 Je to tvoje.
  • 00:10:50 -Těsto na tenhle chleba
    je super jednoduchý.
  • 00:10:53 Začnu vodou 190 ml přesně,
    k tomu dám buď lžičku kvásku
  • 00:10:57 anebo, aby to chutnalo víc
    jako tousťák,
  • 00:11:01 špetku sušeného droždí
    anebo takový kousíček čerstvého.
  • 00:11:06 Rozmíchám to ve vodě a přidám
    kelímek co nejtučnější smetany,
  • 00:11:11 trošku medu, tak lžíci, nebo cukru,
    půlku vajíčka.
  • 00:11:17 Tučná smetana je důležitá,
    jinak těsto bude řídké.
  • 00:11:22 Necelých 400 g mouky,
    půl na půl hladká s polohrubou.
  • 00:11:27 Ještě k tomu dám sůl asi 7 g
    a míchám, než se to celé propojí.
  • 00:11:33 Nepotřebujete na to žádný stroj.
  • 00:11:40 Dokud se nenasákne tou vláhou
    ze smetany a vody všechna mouka.
  • 00:11:44 Nebojte se, že půlka vajíčka
    přijde nazmar,
  • 00:11:48 tím to pak pomašlujeme.
  • 00:11:51 Přikryjete a necháte být
    půl dne, dokud se to nezvětší.
  • 00:11:54 Tak do dvounásobku.
    Tak 12 hodin v chladu i více.
  • 00:11:58 Nebo naopak v teple méně.
  • 00:12:02 -Po 12 hodinách jsme tady zpátky
    s toustovým těstem.
  • 00:12:06 -Tohle těsto je takový řidší,
  • 00:12:08 takže je dobře mít plochu
    dobře pomoučenou.
  • 00:12:12 Já si jej dělám trošku hezčí,
    že dělám ze tří bochníčků.
  • 00:12:18 -To se propojí, nebo nepropojí?
    -To se pak propojí.
  • 00:12:21 -To se propojí, jo?
  • 00:12:23 -Podobně jako chleba každý zaroluju
    takový knedlíček.
  • 00:12:27 -Než to doválíme, tak je čas
    na dárcovskou SMS pro Elpidu,
  • 00:12:32 která pomáhá seniorům.
    Detaily máte na liště.
  • 00:12:37 -Tím spojem dolů.
    Takhle to vypadá teď.
  • 00:12:41 V závislosti na tom,
    jak je teplo,
  • 00:12:43 jestli jste to dělali z kvásku,
    nebo z droždí,
  • 00:12:46 může trvat vykynutí 2 až 4 hodiny.
  • 00:12:51 -Tak, jak to vypadá s tím chlebem?
    -Vypadá to dobře, krásně vykynul.
  • 00:12:56 Já ho trošku ovlažím
    do tyhle ďábelský pece.
  • 00:13:02 Pomašlujeme vajíčkem,
    které nám zbylo.
  • 00:13:06 -A jenom takhle nepřikrytý?
    -Tohle zatím zkusíme.
  • 00:13:10 Uvidíme, když to začne chytat,
    tak to tam přikryjeme.
  • 00:13:15 Diváci, kteří by pekli normálně,
    tak mám pro vás vzkaz,
  • 00:13:20 dejte na asi na 230 stupňů,
    strčte tam chleba,
  • 00:13:24 jak to začne hnědnout,
    snižte to na 200 stupňů
  • 00:13:27 a dopékejte, dokud to nebude hotové.
    Ještě někdy pomáhá,
  • 00:13:31 jak jsou formy z různých materiálů,
    tak se to nedopeče zespodu,
  • 00:13:35 tak je dobrý po asi 40 minutách
    vyklopit a dopéct na krovkách.
  • 00:13:40 -Jsme u konce.
    -Jsme ve finále, konečně.
  • 00:13:44 -Konečně po 39 hodinách.
  • 00:13:48 Ten je božský.
  • 00:13:50 Ten je krásnej, to je zlatá cihla
    našeho pořadu.
  • 00:13:54 -Musíme jej nechat vychladnout
    na prodyšném podkladu,
  • 00:13:59 tak prkýnko,
    nebo ještě lépe mřížka poslouží.
  • 00:14:05 -Úplně dokonalej toustovej chleba.
    Děcka, pojďte ochutnat.
  • 00:14:10 Lepší než kupovanej tousťák.
  • 00:14:12 Tak máš to privilégium
    si dát první plátek.
  • 00:14:16 Tak dobrou chuť.
    -Děkuju.
  • 00:14:27 -Tak tohle byl jednoduchý, rychlý,
    toustový chléb od Maškrtnice.
  • 00:14:31 Jak by řekla Rita Pe: "Boží".
  • 00:14:38 -Vidíte tu lištu?
    A čtete, to co já?
  • 00:14:42 DMS ELPIDA 30, 60, nebo 90?
  • 00:14:46 -My tady hospodaříme na necelých
    370 ha orné půdy
  • 00:14:51 a ten katastr má 2x tolik,
    ale doopravdy, co vidíte,
  • 00:14:55 až s výjimkou na 3 nebo 4 pole,
    je to bio tady.
  • 00:15:02 Je to krásně zcelené.
    To je na tom výhoda,
  • 00:15:06 že nemusíme řešit sousedské vztahy
    s tou chemií, kdyby někdo postříkal.
  • 00:15:14 Tak to je výhoda.
  • 00:15:20 Učíme se to pořád,
    pořád na tom pracujem
  • 00:15:23 a je to nekonečný příběh.
    Každý rok je to jinak.
  • 00:15:28 Jednou je moc sucho, jednou mokro,
    jednou moc svítí, jednou málo.
  • 00:15:33 To je to krásný
    na ekologickým zemědělství.
  • 00:15:38 -Jdeme na další recept.
  • 00:15:41 Ale víte, že to dnes není
    jen o koukání, jo?
  • 00:15:44 Nezapomeňte, že máme dnes
    charitativní díl.
  • 00:15:49 Prosím vás, jen trošku strpení,
  • 00:15:51 já tady melu kamut
    pro Hanku Zemanovou,
  • 00:15:54 která přijede a něco dobrýho
    nám zase uvaří.
  • 00:15:57 Jo, kamut, to je takováhle
    krásná obilovina.
  • 00:16:01 Kamut je prapůvodní druh pšenice,
    který neprošel procesem hybridizace,
  • 00:16:07 genetických úprav.
  • 00:16:09 Jeho pěstování nebylo dotčeno
    moderními zemědělskými postupy,
  • 00:16:13 a tak si zachoval
    své původní vlastnosti.
  • 00:16:15 Oproti pšenici vynikají zrna kamutu
    dvojnásobnou velikostí
  • 00:16:19 a vyšším obsahem živin
    se silně oříškovou příchutí.
  • 00:16:22 Tohle je Hanka Zemanová
  • 00:16:24 a dnes nám Hanka ukáže,
    jak dělá kaší z kamutu.
  • 00:16:28 To jsem ještě nikdy nejedla.
    -Ne: -Ne.
  • 00:16:30 Máš ráda kaše?
    -Nemám. ?Já jo.
  • 00:16:33 Tak to je skvělý, že...
    -Ale já je vařím pro děti.
  • 00:16:36 -Tak to je perfektní.
    -Uvaříš je i pro mne?-Tak jo.
  • 00:16:40 -Už večer si smíchám do kastrůlku
    mouku s mlékem.
  • 00:16:43 Mléko může být jakékoliv,
    buď mandlové,
  • 00:16:46 tohle je rýžový nápoj.
    Zrno, když se čerstvě namele,
  • 00:16:49 tak je plné živin a obsahuje
    všechny cenné látky,
  • 00:16:54 které už v déle
    namleté mouce nejsou.
  • 00:17:00 -Co s jablíčkama,
    ty se dávaj dovnitř?
  • 00:17:03 -Ne, to jsem si myslela,
    že je to taková podzimní dobrůdka,
  • 00:17:07 že si můžeme dát na kostičky
    a dát je opíct na másle a na sirup.
  • 00:17:11 -Tak já to udělám.
  • 00:17:12 -Máš ráda takovouhle hustotu?
    -Jo, to bude skvělý.
  • 00:17:16 Kaši stačí provařit tak 3 minuty.
    A teď ty jabka.
  • 00:17:19 -Dáme rozpustit máslo,
    přidáme trošku javorovýho sirupu
  • 00:17:23 a přidáme jabka.
    -Se skořicí a mletým hřebíčkem.
  • 00:17:28 Přidej, to si myslím,
    žes vzala málo.
  • 00:17:32 Nechci tě opravovat, ale...
    -To si dosypeš pak.
  • 00:17:36 Už to vypnu.
  • 00:17:38 Ještě do kaše přidám lžičku
    přepuštěnýho másla,
  • 00:17:43 anebo já to mám moc ráda
    s mandlovým máslem.
  • 00:17:47 -A já tady vidím ořechy.
    Ty si tam můžu taky dát, jo?
  • 00:17:50 -A ořechy předem lehce opražit
    nasucho na pánvi, nebo v troubě.
  • 00:17:55 -To je fakt super kaše.
    -To jsem ráda, že ti chutná.
  • 00:17:58 -Vařte podle Herbáře
  • 00:18:00 a taky vařte podle receptů
    Hanky Zemanové.
  • 00:18:07 -Tak jsem si odskočila od plotny
    ze statku do Český televize.
  • 00:18:12 Sedím tady na chodě a pletu.
  • 00:18:16 Za mnou jsou dámy ze sboru Elpida
    a budou zpívat
  • 00:18:21 a já s nimi trochu,
    ale to uvidíte za chvíli.
  • 00:18:24 Než nám zvukaři nastaví mikrofony,
  • 00:18:27 než se to všechno
    ve studiu připraví,
  • 00:18:30 tak tady s paní Dagmar Melicharovou
    si krátíme čas a pleteme ponožky.
  • 00:18:35 Podívejte se, krásný
    pruhovaný ponožky.
  • 00:18:37 Vy si je můžete koupit na:
    www.elpida.cz
  • 00:18:41 A odkud máte tu vlnu?
    Tu si kupujete, ne?
  • 00:18:43 -Ne, nekupuju.
    Něco jsem měla doma sama
  • 00:18:46 a něco mi sežene dcera,
    ale v Elpide mi dají vybrat,
  • 00:18:50 která se mi líbí.
  • 00:18:52 -Vy už určitě máte mobily v ruce.
  • 00:18:55 Koukám támhle za kamerou
    taky někdo drží mobil.
  • 00:18:59 Tak pro tebe za kamerou
    a pro vás u televizních obrazovek
  • 00:19:03 je to: DMS ELPIDA 30, 60, 90.
    My jsme se dohodli na 90 Kč, že jo?
  • 00:19:09 A pošlete to na číslo: 87777.
    Máš to, Pavle? -Je to poslaný.
  • 00:19:17 -Tak to je super.
  • 00:19:19 Tady na liště tam to jede,
    tam to přibývá.
  • 00:19:23 Doufám, že vybereme miliony.
    Děkujeme, že jo?
  • 00:19:28 -Ano, děkujem a na shledanou.
    -Na shledanou.
  • 00:19:32 Ještě nikam nechoďte,
    ještě budeme zpívat.
  • 00:19:37 Tohle je statek před 100 lety,
    to tady byli ještě koně.
  • 00:19:41 A tady je prababička
    se svejma dětma.
  • 00:19:45 Mimochodem, prababička měla
    během sedmi let 5 dětí
  • 00:19:49 a z toho dvě děti měly
    stejnej ročník narození.
  • 00:19:52 A nebyly to dvojčata.
    To se asi pradědeček hodně modlil.
  • 00:19:58 Vítám vás v rubrice
    Jídla ze skanzenu
  • 00:20:02 a dnes si uvaříme pobožný buchty.
  • 00:20:05 Mám pro to perfektní
    skanzenovou formu,
  • 00:20:09 kterou si dám teď na stranu.
    Je litinová, pěkně těžká.
  • 00:20:13 A už teď vymazaná sádlem.
    Na těsto si nastrouhejte brambory,
  • 00:20:17 které jste si před tím uvařili
    už oloupaný
  • 00:20:21 a je lepší to dělat
    ze starejch brambor.
  • 00:20:24 K bramborám přidám krupici.
  • 00:20:27 Všechny poměry budete mít napsaný
    v naší knížce.
  • 00:20:31 Posolím, promíchám to se solí
    a ještě to trošku opepřím
  • 00:20:36 a teď tam přidám housku,
  • 00:20:38 kterou jsem si před tím
    osmažila na másle.
  • 00:20:41 A přidám vajíčko.
    Teď těsto hezky zadělám.
  • 00:20:50 800 g vařených brambor
    250 g krupice, jedno vejce,
  • 00:20:54 dvě osmažený žemličky na másle,
    prohníst a poslat DMS.
  • 00:20:59 Už mám připravený těsto.
  • 00:21:01 To si nechám odpočinout
    a jdu na náplň, na to maso.
  • 00:21:08 Osmažím si cibuli,
    nakrájím si na kostičky uzený maso,
  • 00:21:13 s cibulí si to prosmažím.
    Vezměte si ještě trochu krupice,
  • 00:21:19 nasypte si to na vál,
    nebo na stůl,
  • 00:21:22 teď si vemte půlku těsta,
    ať se vám s tím líp pracuje,
  • 00:21:27 udělám si váleček a nakrájím si ho
    na stejně velký kusy
  • 00:21:35 a dám do něj trošku masa s cibulí.
    Schválně jsem to nesolila,
  • 00:21:39 protože mi uzený maso
    přijde slaný dost.
  • 00:21:42 Posolený je i to těsto, tak myslím,
    že to bude vyhovovat všem.
  • 00:21:47 Takhle zavřu tu buchtičku,
    tu kuličku.
  • 00:21:53 Tak takovouhle kouli hodím
    do ty krásný formy.
  • 00:21:59 Až to budete mít hotový,
    tak ještě potřít sádlem,
  • 00:22:03 aby byly křupavý.
  • 00:22:05 Jak tam hezky přibývají,
    skoro jako dmsky.
  • 00:22:20 Zbožňuji buchty přímo z trouby.
    Tak to si dám.
  • 00:22:24 Jau, to to pálí!
    Tak to si asi nedám.
  • 00:22:28 Tak já to tady nechám
    a přijdu si později.
  • 00:22:35 A ne, že mi je budete brát!
    Dívá se, tak jo.
  • 00:22:42 Za každou buchtičku jednu dmstičku.
    Hned jsem zpátky.
  • 00:23:01 Jsou dobrý, že jo?
  • 00:23:14 -A zvuk 012! Režie! Akce!
  • 00:23:19 -Už jsme skoro na konci
    a abyste viděli,
  • 00:23:22 jak se dá stáří, nebo stárnutí
    krásně aktivně prožít,
  • 00:23:26 tak nám zazpívá sbor dam z Elpidy
    a Šimon nás doprovodí na perkuse
  • 00:23:31 a Zuzka ta bude řídit dámy,
    jak mají zpívat i mne
  • 00:23:36 a s Vaškem Havelkou my se známe,
    my jsme spolu zpívali v mojí kapele.
  • 00:23:41 Ty máš taky kapelu? -Taky.
    -Jak se jmenuje?-Please The Trees.
  • 00:23:45 -Please The Trees to je taková
    kapela do Herbáře.
  • 00:23:49 Já myslím, že to bude krásný
    zakončení tohoto dílu.
  • 00:23:52 A mezi tím, jak budeme zpívat,
    tak musíte posílat DMS, jo?
  • 00:23:56 DMS ELPIDA 90 na číslo: 87777.
    Tak můžem, dámy?
  • 00:24:01 -Ano. -Tak je to super.
    -Je to tvoje.
  • 00:24:09 ZPÍVÁ Oh happy day...
  • 00:25:03 Dnešní díl byl charitativní.
    Herbář pomáhá Elpidě.
  • 00:25:07 Třeba tenhle sbor
    by bez Elpidy nebyl.
  • 00:25:10 A těchto 30 dam by nevystoupilo
    na předních českých festivalech.
  • 00:25:14 Dopoledne, kdy jsme mohli společně
    nahrávat tenhle koncert
  • 00:25:19 mne přesvědčil, že pomoc seniorům
    má opravdu smysl. Co myslíte?
  • 00:25:23 A pomáhat můžete
    i po skončení pořadu.
  • 00:25:26 Více na facebooku Herbáře.
    Moc a moc děkujeme.
  • 00:25:59 DMS ELPIDA 30, 60, 90
    na číslo: 87777.
  • 00:26:06 To nejsou moje míry, to je
    dárcovská SMS pro Elpidu. Děkujeme.