Různé

Pobožný buchty s masem

Tentokrát recept trochu složitější a díky masu bohatší. Velmi podobné plněným knedlíkům, ale díky pečení získají jednotlivé kusy krásnou kůrčičku a dají se jíst rukama, takže se hodí i ke svačině.

45 minut, vaření 20 minut, pečení 40 minut

na 1 pekáč

800 g brambor (lépe starších)
300 g uzeného masa
2 housky
1 lžíce másla
80 g sádla sůl
1 vejce
200–250 g krupice
mouka na pomoučení
1 cibule
50 g škvarků nebo sádla se škvarky

Brambory uvaříme ve slupce v neosolené vodě doměkka. Mezitím povaříme 20 minut uzené maso ve vodě, aby se zbavilo slanosti. Housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na rozehřátém másle dozlatova. Pekáček vymažeme sádlem. Maso slijeme a nakrájíme na kostičky.

Uvařené brambory slijeme, necháme mírně zchladnout, oloupeme je, rozmačkáme, prolisujeme nebo nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, osmaženou housku a krupici. Vypracujeme hladké tužší těsto, ze kterého odkrajujeme lžící kousky, vyválíme je na pomoučené ploše na placku, střed poklademe uzeným masem, přeložíme protilehlé rohy do středu a zakulatíme těsto tak, aby náplň nikde nevypadávala. Zbylé sádlo rozpustíme.

Buchty potřeme ze všech stran rozpuštěným sádlem a skládáme je vedle sebe do pekáče. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme zhruba 40 minut dozlatova.

Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ji na zbylém sádle dozlatova. Upečené buchty vyjmeme, necháme je lehce zchladnout, rozdělíme na talíře a přeléváme sádlem se škvarky a restovanou cibulkou.

Další recepty Celý díl