25 minut
Tep 24

16. dubna 2011

Obsah dílu

Pes Equinovarus a Ponsetiho metoda — Jak se žije s tzv. golfovou nohou — Ostatní vady dětských nohou, správná obuv

Části dílu

00:51
Pes Equinovarus a Ponsetiho metoda
    Narodí se s ní jedno dítě ze 750 miminek. Pes Equinovarus je druhá nejčastější vada dětských nožiček a její léčba je dlouhodobý a náročný proces ? hlavně ale pro rodiče, kteří musí na několik let obrnit své nervy. Od roku 2005 lékaři na mnoha pracovištích začali používat techniku, která má velmi dobré výsledky a není až tak náročná jako dřívější způsob ? několikahodinové operace plné rizik. Ponsetiho metodu ? tedy naději na život bez berlí, kulhání nebo jiných ortopedických problémů, představí lékaři ze špičkových pracovišť v Praze, Brně a Hradci Králové.
    08:43
    Jak se žije s tzv. clubfoot
      Genetika hraje u tzv. golfové nohy důležitou roli. Vyprávět by mohli třeba Bašatovi - jejich dcera Eliška, má po tatínkovi také pes equinovarus, ale doba pokročila a ona je důkazem, že dobrá práce doktorů a skvělé rodinné zázemí dokážou divy. Jak rodina po prvotní intenzivní léčbě udržuje Eliščinu nohu správně narovnanou, zjišťoval Jiří Kokmotos.
      15:27
      Ostatní vady dětských nohou, správná obuv
        Vůbec nejčastější dětskou vadou ale zůstává dysplazie kyčlí, neboli vrozené vykloubení kyčelního kloubu. Každý rok se s nějakou formou této vady v Česku narodí 3 až 10 tisíc novorozeňat. Lékaři ji dokáží rozpoznat už v porodnici, kde vyšetřují každé miminko. A maminky pak v prvních letech dítěte řeší nákup správných botiček. O tom, jak dokáží ovlivnit dětskou nohu, natáčela Silvie Friedmannová.
        23:06
        Stručný přehled
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          23. dubna 2011

          Přehled dílů

           

          Tep 24 na sociálních sítích

          Napište nám