Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Originální teen romance Ani ve snu zažila svou úspěšnou premiéru na prestižním Berlinale

17. 2. 2016

Na právě probíhajícím 66. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Berlinale se 15. února uskutečnila slavnostní světová premiéra filmu Ani ve snu! v Zoo Palast. Snímek byl vybrán do soutěžní sekce Generation 14+, která prezentuje to nejlepší ze současné světové tvorby pro děti a mládež.

Premiéra byla v doprovodu netradiční show parkouristů, kteří si zahráli i ve filmu. Diváci sledovali skvělé akrobatické kousky a triky v podání parkouristické skupiny IN MOTION v čele s hlavní představitelkou Barborou Štikarovou, která ve snímku ztvárnila paličatou šestnáctiletou dívku Lauru snažící se dostat do skupiny parkouristů. V delegaci tvůrců se rovněž objevil režisér Petr Oukropec, významný český producent, který debutoval jako režisér dobrodružným rodinným snímkem Modrý tygr (2012) a Ani ve snu! je jeho druhým režijním počinem.

O přijetí na Berlinale a významu této přehlídky Petr Oukropec prozradil:

Reakce diváků i atmosféra v sále byla pozitivní a nesmírně povzbuzující. V sále byly i stovky mladých lidí, pro které je film určený především. Bavili se, reagovali, tleskali. Dojalo nás to. V delegaci s námi byli i naši parkouristé, kteří jsou překvapeni zájmem publika a médií. V rámci premiéry zde předváděli naživo své triky a pro velký zájem si to ještě další den zopakují.

Vážíme si toho, že si nás Berlinale z tak ohromného množství filmů vybralo. Dává nám to i ohromný kredit do budoucna. Už před Berlinale jsme dostali pozvání do soutěží dalších velkých festivalů filmů pro mládež. Tady se ten zájem ještě zvýšil. Z festivalového pohledu jsme dosáhli maxima. Vážím si toho a filmu to rozhodně pomůže i v zahraniční distribuci.“

Film Ani ve snu! vyniká svou autenticitou, citem pro výběr neotřelých prostředí, atmosférou města a práci s mladými neherci. Snímek byl natočen podle scénáře Egona Tobiáše. Příběh filmu se odehrává v prostředí parkouristů, mladých lidí, kteří se snaží posunovat hranice vlastního těla a fyzických schopností v současném industriálním světě. Jejich životní styl, schopnost lezení, skákání a překonávání objektů jim přináší svobodu. Parkour je životní styl převážně kluků. Parkouristé zdokonalují tréninkem svůj pohyb a připravují se tak na možné extrémní životní situace. Parkouristé mezi sebou nesoutěží, při trénincích se vzájemně jistí a spolupracují i na společných choreografiích. Parkour je pro teenagery synonymem nezávislosti. Letní příběh Laury se odehrává právě v této komunitě mladých lidí. Vizuálně působivá salta, skoky a přemety tvoří kulisu paralelního příběhu teenagerů, kteří se parkour učí a každý k jeho filozofii přistupuje trochu jinak. Laura ho vnímá jako novou životní cestu, pro jejího partnera Lukyho znamená spíše způsob, jak na sebe upozornit. Tím, že Luky riskuje, se navíc myšlence parkouru zpronevěří.

Film, který je také nabit snovými scénami, fantazií, humorem, skvělými triky a animacemi, byl realizován v současné Praze, ve Vysokých Tatrách a Normandii. Pro hlavní role objevil režisér Petr Oukropec talentovanou Barboru Štikarovou, Tomana Rychteru a Veroniku Pouchovou. V dospělých rolích se představí uznávaní herci Klára Melíšková, Jan Vondráček nebo Ivan Martinka. Film vznikl v koprodukci s Českou televizí.

Režisér a producent snímku Petr Oukropec o svých mladých hrdinech a tématu snímku řekl:

„Obdivuji energii a přímočarost, se kterou se náctiletí vrhají do života. Zajímá mě křehkost a zranitelnost, která jejich hledání doprovází. (…) Nebylo to jednoduché a přímočaré psaní. Dařit se nám začalo až od chvíle, kdy jsme našli pro naši hlavní postavu Lauru autentickou komunitu a prostředí, které v sobě nese adrenalin typický pro dospívání, fyzičnost a touhu se svobodně projevit. Je to navíc prostředí, ve kterém je velký kus romantiky a pochopitelně i vztahů. Urban parkur a freerunning jsme začali více sledovat a uvědomili si, jak jsou v něm mladí Češi výjimeční.“

Do českých kin titul uvede distribuční společnost CinemArt 28. dubna 2016.

O filmu:

Ani ve snu! (ČR, Slovensko, Bulharsko, 2016, 79 minut)

Režie: Petr Oukropec
Scénář: Egon Tobiáš
Dramaturg: Kateřina Kačerovská
Hrají: Barbora Štikarová (Laura), Klára Melíšková (matka), Jan Vondráček (Ota), Ivan Martinka (otec), Toman Rychtera (Luky), Adam Mišík (Andreas) a parkouristé ze skupiny IN MOTION.
Kamera: Tomáš Sysel
Hudba: Filip Míšek
Zvuk: Richard Muller
Střih: Jakub Hejna
Architekt: Henrich Boráros
Producent: Petr Oukropec a Pavel Strnad
Koproducent: Česká televize, Arina, The Chouchkov Brothers
Distributor: CinemArt

Přílohy:

Další zprávy:

 [ 51 - 60 ]  [ 61 - 70 ]  [ 71 - 80 ]  [ 81 - 90 ]  [ 91 - 100 ]