Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

DEN ČTRNÁCTÝ: Hokejisté se poperou o finále s Rusy, biatlonisty čeká štafeta

Po "penaltovém" thrilleru s USA čeká hokejovou reprezentaci semifinále olympijského turnaje, v němž se od 8:40 střetne s favorizovanou sbornou. Biatlonisté se vrátí do střediska Alpensia ke štafetovému závodu, kde bude nejúspěšnější účastník Her Martin Fourcade útočit od 12:15 na čtvrté pchjongčchangské zlato. České kvarteto nastoupí ve složení Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Michal Krčmář. Medaile se budou udělovat i v krasobruslení, kde bude patnáctiletá Ruska Alina Zagitovová hájit vedení po krátkém programu. Přímé přenosy z Her sledujte na ČT sport a webu olympiada2018.ceskatelevize.cz. Program vysílání najdete zde.

Pavel Francouz v utkání s USA
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Lední hokej: Česko  OSR, Kanada  Německo

Rusové jsou od začátku turnaje považovaní za hlavního aspiranta na zisk nejcennějšího kovu. Od úvodního kolapsu se Slovenskem (2:3) kosí jednoho soupeře za druhým. V následujících třech zápasech totiž vstřelili osmnáct gólů a inkasovali jen tři.

"Je to semifinále olympiády. Půjdou do toho po hlavě, protože mají jen jeden cíl  získat zlato. Respekt k nim máme, ale v žádném případě se jich nebojíme," prohlásil trenér české reprezentace Josef Jandač, jehož svěřenci prohráli se sbornou šestkrát v řadě.      

Devětačtyřicetiletý kouč dále uvedl, že před pátečním střetnutím piloval s týmem hru v početní výhodě. "Během tréninku jsme změnili přesilovky, respektive rozestavení, protože nám minule moc nešly. Potřebujeme, aby mnohem více puků létalo na branku."

Z většího počtu střeleckých pokusů si zkušený stratég slibuje mimo jiné i zlepšení produktivity. "Nicméně je pro nás důležité, že i přes menší počet gólů dokážeme vyhrávat. Podstatné je, abychom i zítra vstřelili více branek než soupeř," dodal Jandač.

V brance českého týmu nastoupí opět Pavel Francouz, gólman s druhou nejvyšší procentuální úspěšností zákroků na turnaji. Do obrany by se měl vrátit Michal Jordán, který čtvrtfinále kvůli svalovému zranění vynechal.

Ve druhém semifinále je Kanada jednoznačným favoritem, ale Němci udolali Švýcary či Švédy a touží po první hokejové medaili od ZOH v Innsbrucku 1976. Na loňském MS prohráli s reprezentací ze země javorových listů až po velkém boji 1:2.

Biatlon: štafeta mužů

V pátek naposledy ožije biatlonový areál, konkrétně závodem mužských štafet. Francouzský mušketýr Martin Fourcade bude usilovat o čtvrté zlato z Her. Na loňském mistrovství světa v Hochfilzenu prohrála reprezentace galského kohouta jen s Ruskem. To však po trestech za doping nemá v Jižní Koreji kompletní družstvo.  

Českou štafetu rozběhne Ondřej Moravec, vzápětí nastoupí Michal Šlesingr, na třetím úseku čeká pchjongčchangská premiéra Jaroslava Soukupa a finišmenem bude Michal Krčmář. "Je tam hodně kvalitních týmů a hodně těch, které můžou překvapit. Doufám, že překvapíme," řekl Soukup.

Krasobruslení: volný program žen

Olympijský program v krasobruslení uzavřou volné jízdy žen, v nichž se po krátkém programu přetahují o zlato dvě ruské závodnice. Zatím má podobně jako na letošním mistrovství Evropy mírně navrch teprve patnáctiletá Alina Zagitovová.

Dvojnásobná mistryně světa Jevgenija Medveděvová bude útočit z druhé pozice. Vzhledem k jejich letošním výkonům asi nikdo nepochybuje, že poprvé zazní v Koreji olympijská hymna na počest prvního ruského vítězství.

Páteční program na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu:

2:00 krasobruslení - volný program žen
3:20 skikros žen (Kučerová)
7:35 curling mužů - o 3. místo
8:40 hokej - semifinále Česko - OSR
11:00 rychlobruslení 1000 m mužů
12:15 biatlon - štafeta 4x7,5 km mužů (Moravec, Šlesingr, Soukup, Krčmář)
13:10 hokej - semifinále Kanada - Německo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články