Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

SOUHRN 12. DNE: Všichni zimní olympionici se sklonili před Björgenovou

Z českého pohledu byl největší událostí 12. dne čtvrtfinálový postup českých hokejistů. V Koreji se však udála o stupeň významnější událost: Marit Björgenová získala svou čtrnáctou olympijskou medaili a stala se nejúspěšnějším sportovcem historie zimních olympiád. Rozběhl se i dechberoucí krasobruslařský souboj mezi Jevgenijí Medvěděvovou a Alinou Zagitovovou.

Medailový ceremoniál v Koreji
zdroj: Reuters

Běh na lyžích: Björgenová má svůj rekordní bronz

Mluvilo se o tom dlouho – Marit Björgenová se může stát nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympijských her. Nyní už se o tom nemusí pouze mluvit. Norská lyžařka ve dvojici s Maiken Caspersen Fallaovou dosáhla na bronz v týmových sprintech a získala svou rekordní čtrnáctou olympijskou medaili.

Dosud se o rekord dělila s Olem Einarem Björndalenem. "Těžko se mi o tom mluví, protože si to zatím moc neuvědomuji. Když závodíte, tak myslíte jenom na závody. Myslím, že bude ještě nějakou chvíli trvat, než se zastavím a dojde mi, co všechno jsem dokázala. Ale teď takhle bezprostředně po závodě je těžké si to plně uvědomit," prohlásila.

Z překvapivého vítězství se radují Američanky Kikkan Randallová a Jessica Digginsová, v mužské kategorii se nejlépe vedlo norským lyžařům Johannesi Hösflot Klaebovi a Martinu Johnsrud Sundbymu. Český ženský tým ve složení Kateřina Beroušková, Petra Nováková obsadil jedenáctou příčku, Aleš Razým s Martinem Jakšem skončili sedmí.

Lední hokej: Češi jsou v semifinále

Trvalo to dvanáct let, než přešla česká reprezentace přes klíčové utkání na olympijském turnaji. Ve čtvrtfinále proti Spojeným státům se musely jet za stavu 2:2 samostatné nájezdy, které rozhodl Petr Koukal. Češi tak budou hrát semifinále, ve kterém změří síly s výběrem olympijských sportovců z Ruska, poprvé od Turína 2006. 

České reprezentaci stačil v Pchjongčchangu k postupu do bojů o medaile jediný úspěšný nájezd, který zařídil Petr Koukal. Všechny střelce soupeře totiž vychytal Pavel Francouz. "Přesně na tohle jsme si hráli jako malí kluci za barákem při nájezdech. Přišlo mi to neuvěřitelné. Je to super pocit," líčil český gólman.

Ten se nyní může začít chystat na semifinálové soupeře, kteří vysoce porazili Norsko. Na vítězství 6:1 se třemi body podílel útočník Gusev, kromě kterého se prosadil ještě Kalinin nebo Něstěrov. Druhou semifinálovou dvojici utvoří Kanada a Německo, které překvapivě vyřadilo švédské hokejisty.

Krasobruslení: Zagitovová vede po krátkém programu

Velký souboj začal. Duel mezi ruskými krasobruslařkami Jevgenijí Medvěděvovou a Alinou Zagitovovou patří mezi vrcholy olympijských her, což úvodní krátký program jen potvrdil. Obě překonaly rekordní známku Medvěděvové z týmové soutěže, navrch však má patnáctiletá Zagitovová.

Medvěděvová navzdory osobnímu rekordu před pátečními volnými jízdami ztrácí na zlato 1,31 bodu. Její krajanka, která se rovněž připravuje pod vedením trenérky Eteri Tutberidzeové, ji totiž "přeskákala". Díky kombinaci lutzu s rittbergerem a sólovému flipu získala za tyto prvky o více než dva body více.

Medvěděvové nepomohla ani kombinace flipu s toeloopem a sólový rittberger. "Ani jsem si nemyslela, že bych tady na olympiádě mohla závodit. Kdyby mi to někdo řekl před dvěma nebo třemi lety nebo dokonce i před rokem, tak bych byla velmi překvapená," svěřila se vedoucí žena závodu Zagitovová.

Alpské lyžování: Goggiaová předčila Mowinckelovou i Vonnovou

Královnou olympijského sjezdu je italská lyžařka Sofia Goggiaová. Už druhou stříbrnou medaili na Hrách slaví Ragnhild Mowinckelová, bronz získala americká hvězda Lindsey Vonnová. Kateřina Pauláthová obsadila v nabité konkurenci šestadvacáté místo, její ambice však budou hlavně v kombinaci.

"Normálně se mnou cloumají mnohem víc emoce, nevím, proč dneska ne. Když jela Mowinckelová, jen jsem si říkala: 'Prosím, ať mi moje zlato zůstane.' V horní pasáži jsem nebyla moc rychlá, ale jela jsem takticky a zkušeně," řekla Goggiaová, jež vyhrála v Koreji před rokem testovací závod v rámci Světového poháru.

Pauláthová zaostala za vítězkou o pět a půl sekundy. "Můžu být spokojená s třicítkou, nicméně vím, že spousta holek vypadla, takže to tak uspokojivé není, ale já ráno počítala, kolik mám sjezdů, a mám čtyři," řekla Pauláthová. "Začala jsem s nima loni a teď jsem na olympiádě," líčila česká lyžařka.

Je nám líto, video expirovalo.
Goggiaová je královnou sjezdu, Pauláthová obsadila 26. místo

Rychlobruslení: Japonky ve finále porazily nizozemské trio, slavili i Norové

Obhajovaly zlato ze Soči, na dráze zajely v rozjížďkách olympijský rekord a obecně platily za největší favoritky týmové stíhačky. Nizozemským reprezentantkám to ovšem bylo ve finále málo platné. Sklonit se musely před skvělými japonskými rychlobruslařkami, které navíc Nizozemkám uzmuly jejich dva dny starý rekord.

Reprezentantky Země vycházejícího slunce, které vyhrály poprvé v historii, jeho hodnotu posunuly na 2:53,89. Miho Takagiová, Ajana Satoová a Nana Takagiová přitom ještě tři kola před koncem prohrávaly, ale závěr jim vyšel lépe. Favorizované Nizozemky díky skvělému výkonu porazily o více než sekundu a půl.

Olympijský rekord překonali ve stíhačském finále také norští reprezentanti, kteří zajeli čas 3:37,32 a porazili Koreu o více než sekundu. Ve finále trojice Haavard Bökko, Simen Spiler Nilsen a Sverre Lunde Pedersen nepodlehla bouřlivé atmosféře a díky drtivému závěru si dojela pro triumf. Na favorizované Nizozemsko zbyly jen bronzové medaile. 

Skikros: Vítězství slaví Brady Leman

Ve finále v Soči se musel spokojit s "bramborovou" medailí. V Pchjongčchangu ale kanadský skikrosař Brady Leman ujel všem a získal nejcennější kov. Druhé místo obsadil švýcarský lídr hodnocení Světového poháru Marc Bischofberger, pro bronz si i přes pád dojel reprezentant ruské olympijské výpravy Sergej Ridzik.

Leman je v aktuálním pořadí SP až třináctý, ale formu na načasoval ideálně. Kraloval ve čtvrtfinále, semifinále i ve finále a stal se zaslouženým olympijským šampionem. V boji o zlato se pral s favorizovaným Bischofbergerem a s bezpečným náskokem uspěl. Mohl začít slavit své vytoužené zlato.

Soutěž ve Sněžném parku Phoenix poznamenala řada "karambolů" a několik lyžařů bylo odvezeno do nemocnice. Hrozivě vyhlížel zejména dlouhý let a tvrdý dopad bývalého mistra světa Christophera Del Bosca. Slavný Kanaďan ležel několik minut nehybně na svahu a záchranáři jej poté naložili na saně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články