Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlato ze short tracku na 1500 m zůstává v Koreji, Christieovou odnášeli z ledu

Zlato v závodě rychlobruslařek na krátké dráze na 1500 metrů zůstane v Koreji zásluhou Čche Min-čong. Olympijská smůla dál provází britskou mistryni světa Elise Christieovou, kterou museli lékaři po pádu v semifinále odvézt na nosítkách z ledu pryč. Češka Michaela Sejpalová při svém prvním a jediném olympijském startu obsadila ve své rozjížďce čtvrté místo a nepostoupila do semifinále. Závod mužů na 1000 metrů vyhrál Kanaďan Samuel Girard.

Britce Christieové museli z ledu pomáhat lékaři
zdroj: ČTK/PA/Mike Egerton

Korejky na pětistovce vyšly naprázdno a dobře se pro ně nevyvíjel ani tento závod. Sim Sok-hi, stříbrná ze Soči, k velkému zklamání diváků upadla už v rozjížďce. Dvojnásobná olympijská vítězka v této disciplíně Číňanka Čou Jang skončila v semifinále.

Čche Min-čong, světová rekordmanka a první žena letošního Světového poháru, však domácí naděje naplnila. Na pětistovce dojela druhá, ale za kolizi byla diskvalifikována. Na patnáctistovce o jejím triumfu nebylo pochyb.

Zato vítězka nejkratšího sprintu Italka Arianna Fontanaová na svou sedmou olympijskou medaili nedosáhla. Ve finále neuspěla ani Nizozemka Jorien ter Morsová, která po triumfu na kilometru na dlouhém oválu mohla být první ženou s olympijskou medailí z obou rychlobruslařských sportů, ale dojela až pátá.

Závod přinesl další olympijské zklamání Christieové, jež nedojela po pádu už v úterním finále závodu na 500 metrů a hrozí, že kvůli případnému zranění přijde i o klání na trati 1000 metrů. Britky se na Hrách drží smůla dlouhodobě. Na předchozí olympiádě v Soči byla diskvalifikována ze všech tří závodů.

Dvacetiletá Sejpalová se před dvěma lety na mistrovství světa v Soulu nečekaně dostala až do finále a v něm obsadila šesté místo, ale to se jí při návratu do Koreje zopakovat nepodařilo. S konečným 24. místem ale byla maximálně spokojená.

"Panuje totální spokojenost. Nečekala jsem, že bych mohla skončit do 24. místa. Povedlo se to, z čehož jsem nadšená," řekla Sejpalová. Od postupu do semifinále ji dělila sekunda. "Na víc už jsem neměla. Postup byl hodně vzdálený," uznala závodnice z Benátek nad Jizerou. Věří, že jí start pod pěti kruhy pomůže v další kariéře. "Korejští fanoušci jsou ti nejlepší na světě a užívala jsem si, že jsem v takové atmosféře mohla závodit," dodala Sejpalová.

V závodě mužů na 1000 metrů si při neúčasti ruských rychlobruslařů, kteří tuto disciplínu ovládli v Soči, ale do Koreje je MOV nepustil, dojel pro zlato Kanaďan Girard. Velkým překvapením bylo druhé místo Američana Johna-Henryho Kruegera, který na světových šampionátech ještě nikdy nejel finále. Korejský mistr světa So I-na se musel spokojit s bronzem.

Rychlobruslení na krátké dráze (Kangnung):

Ženy:

1500 m: 1. Čche Min-čong (Korea) 2:24,948, 2. Li Ťin-jü (Čína) 2:25,703, 3. Boutinová (Kan.) 2:25,834, 4. Kim A-Lang (Korea) 2:25,941, 5. Ter Morsová (Niz.) 2:25,955, 6. Jaszapatiová (Maď.) 2:26,138, 7. Fontanaová (It.) 2:27,475, ...24. Sejpalová (ČR).

Muži:

1000 m: 1. Girard (Kan.) 1:24,650, 2. Krueger (USA) 1:24,864, 3. So I-na 1:32,619, 4. Lim Hjo-čun (oba Korea) 1:33,312, Shaolin Sandor Liu (Maď.) diskvalifikován.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články