Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Erbanová medailí na kilometru nepřekvapila, v olympijském rekordu zazářila Ter Morsová

První dvě kola jako rozená sprinterka zvládla skvěle, ve třetím už ale neudržela krok s nejlepšími. Karolína Erbanová na své druhé nejoblíbenější trati, olympijské tisícovce, na medaili nedosáhla, skončila ale sedmá, a to i před všestrannou Ireen Wüstovou. Zlato po fantastické jízdě vybojovala Nizozemka Jorien Ter Morsová, která zvítězila v olympijském rekordu 1:13,56. Nikola Zdráhalová skončila devatenáctá. 

Karolína Erbanová
zdroj: Reuters autor: DAMIR SAGOLJ

Karolína Erbanová měla při své jízdě těžkou výchozí pozici. Jen o pár minut před ní skvělým výkonem zazářila Nizozemka Jorien Ter Morsová, která sice patřila do okruhu favoritek, letos ale ještě ve Světovém poháru ani jednou nezvítězila. Přesto dokázala osmadvacetiletá rodačka z Enschede zajet trať v olympijském rekordu.

Několikrát se do konce závodu na mezičasech zdálo, že by Ter Morsovou přece jen mohla některá z větších kandidátek na olympijský titul ještě překonat. Nizozemka si ale první místo v dramatickém závodu na 1000 m pohlídala.

Erbanová byla jednou z rychlobruslařek, které v prvních dvou kolech zajely srovnatelný čas jako Ter Morsová. Pětadvacetiletou českou reprezentantku vybičoval i výkon její spolujezdkyně z dvojice, Japonky Miho Takagiové, která platila za hlavní kandidátku na zlato vedle své krajanky Nao Kodairaové, jež letos ve Světovém poháru na kilometru zvítězila hned třikrát. 

Jenže Erbanová naplno ukázala, že její hlavní síly leží v závodu na 500 m, který se pojede v neděli. Tak, jako rodačka z Vrchlabí skvěle nastoupila, jí také ve finiši zcela odešlo tempo a za Ter Morsovou skončila o vteřinu a 29 setin.

"Momentálně mám trochu mix pocity. Je to můj nejrychlejší kilák v sezoně, ale kvalita ženského bruslení je teď ve sprintu tak vysoká, že se nestačím divit, co tady Jorien předvedla," kroutila hlavou Erbanová nad výkony Ter Morsové. "Odjela jsem si to, co jsem chtěla. Prvních 800 metrů jsem jela dobře a s prvním kolem i rozběhem jsem opravdu spokojená. V poslední zatáčce mi ale došlo," doplnila.

Ani Kodairaové ale výkon 1:13,82 minuty stačil jen na stříbro, když skončila 26 setin za zlatou Nizozemkou. Třetí skončila o dalších šestnáct setin velká kandidátka na triumf Takagiová.

Erbanová tak předvedla svůj nejlepší výkon na olympiádě, Ter Morsová si zase zajistila druhé individuální olympijské zlato v kariéře po triumfu na patnáctistovce v Soči. Nizozemka také ukázala neuvěřitelnou efektivitu – ze tří olympijských startů získala tři zlaté medaile, když ke svým vlastním úspěchům přidala i zlato ve štafetě v Soči. 

To hlavní ale na Erbanovou teprve čeká, a to nedělní závod na 500 m. "Do pětistovky půjdu s trošičku větším sebevědomím, protože level, který jsem v sezoně předváděla, mě nejprve trošičku překvapil, ale poté jsem si na něj zvykla. Bylo tam hodně čtvrtých míst a hlavně jsem se při nich dobře cítila. Našla jsem se tam a budu se na závod těšit," uvedla Erbanová, které patří v průběžném pořadí Světového poháru na této trati třetí místo.

Druhá česká zástupkyně v závodě, Nikola Zdráhalová, skončila devatenáctá s odstupem dvou vteřin a 87 setin za vítěznou Nizozemkou. "Je to můj osobák na nízko položené dráze, takže jsem spokojená a zároveň je to druhý nejlepší čas vůbec, takže super," těšilo Zdráhalovou, která jela na kilometru rychleji jen v prosinci v Calgary. "A tam se čas nedá porovnávat," poukázala na vysokohorské podmínky a rychlý led v Kanadě.

"Těší mě, že jsem dnes porazila spoustu dobrých sprinterek, což mě překvapilo. Kvalifikovala jsem se s nejhorším časem," upozornila Zdráhalová.

Výsledky závodu rychlobruslařek na 1000 m

1. Ter Morsová (Niz.) 1:13,56, 2. Kodairaová 1:13,82, 3. Takagiová (obě Jap.) 1:13,98, 4. Boweová (USA) 1:14,36, 5. Herzogová (Rak.) 1:14,47, 6. Leenstraová (Niz.) 1:14,85, 7. Erbanová (ČR) 1:14,95, 8. Bergsmaová (USA) 1:15,15, 9. Wüstová (Niz.) 1:15,32, 10. Njatunová (Nor.) 1:15,43, ...19. Zdráhalová (ČR) 1:16,43. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články