Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Další nizozemský triumf zařídila Wüstová, Zdráhalová byla jedenáctá

Královna zůstává. Iren Wüstová prodloužila nizozemskou vládu nad rychlobruslařským oválem v Pchjongčchangu, když v této sezoně jako jediná dokázala na trati 1500 metrů porazit Japonku Miho Takahiovou o 0,2 vteřiny. Nikola Zdráhalová skončila na jedenáctém místě.

Iren Wüstová
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Jednatřicetiletá Wüstová, která chce po této sezoně ukončit kariéru, získala páté olympijské zlato a desátou olympijskou medaili vůbec. Obhájila tak zlato ze Soči a ke stříbru ze závodu na 5000 metrů přidala další úspěch. V historickém pořadí rychlobruslařů se posunula na první místo před Němku Claudii Pechsteinovou. Také se díky pátému zlatu stala nejúspěšnějším nizozemským reprezentantem v historii letních i zimních Her.

Za poraženou Japonkou, která přepálila začátek závodu, skončila na třetí pozici další nizozemská reprezentantka – majitelka nejrychlejšího času mezi Evropankami na této trati Marrit Leenstraová. Pro tu je to úplně první olympijská medaile.  

Nikola Zdráhalová, která při neúčasti Martiny Sáblíkové byla jedinou českou zástupkyní na této trati, nakonec skončila na jedenáctém místě. 

"Jsem spokojená. S časem a rozhodně i s umístěním. Opravdu jsem nečekala, že bych mohla být jedenáctá. Byla jsem kousek od desítky, ale ono je to i o tom, s kým člověk jede. A já jsem si to zase jela celé sama," řekla Zdráhalová, jejíž soupeřka Polka Luiza Zlotkowská byla až sedmnáctá.

Trenér Petr Novák svou svěřenkyni v průběhu závodu hodně povzbuzoval. "Tušil jsem, že její čas bude hodně dobrý, protože led dnes extra nejel. Bylo vidět, že v konci všichni umírali. Proto jsem na ni řval. Niki mohla jet po 1:58, a kdyby jela o desetinku rychleji, tak byla devátá," řekl Novák.

I tak byl ale s vystoupením Zdráhalové spokojený. "Nedostala se sice do desítky, ale nás to ani nemrzí. Říkal jsem jí, že jí nestačí jednička, že musí mít dvě," pousmál se.

Martina Sáblíková patnáctistovku, na které získala bronz ve Vancouveru 2010, vynechala stejně jako v Soči. Po čtvrtém místě na trojce bude trojnásobná olympijská vítězka usilovat o šestou medaili z Her na své silné trati 5000 metrů.

Rychlobruslení - Ženy:

1500 m: 1. Wüstová (Niz.) 1:54,35, 2. Takagiová (Jap.) 1:54,55, 3. Leenstraová 1:55,26, 4. Van Beeková (obě Niz.) 1:55,27, 5. Boweová (USA) 1:55,54, 6. Kodairaová (Jap.) 1:56,11, 7. Njatunová (Nor.) 1:56,46, 8. Bergsmaová (USA) 1:56,74, 9. Czerwonková (Pol.) 1:57,85, 10. Lollobrigidaová (It.) 1:57,94, 11. Zdráhalová (ČR) 1:58,03.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články