Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Šťastný odraz od finské brusle nasměroval hokejisty k úvodní výhře

Zodpovědný defenzivní výkon a bezchybný Dominik Hašek v brance nasměrovali české hokejisty k úvodnímu vítězství 3:0 nad Finskem na olympijském turnaji v Naganu. Rozhodující branku si připsal v polovině utkání Pavel Patera, jehož přihrávku si srazil do vlastní sítě obránce Tuomas Grönman. Hašek potřeboval na čisté konto 17 zákroků.

Utkání Česko - Finsko
zdroj: AP autor: Djansezian Kevork

Patera se prosadil ve 30. minutě v přesilovce po spolupráci s Martinem Ručinským. Centr švédského AIK Stockholm dostal přihrávku od zadního mantinelu a hledal před brankou najíždějícího obránce Petra Svobodu. Před ním ale šťastně pro český tým zasáhl Grönman a bruslí usměrnil puk za bezmocného Jarmo Myllyse.

Výhru výběru Ivana Hlinky pojistili v závěrečné třetině Robert Reichel a Vladimír Růžička. Národní tým dal zapomenout na dva roky starý debakl 3:7 s Finy ze Světového poháru a vytvořil si dobrou výchozí pozici pro útok na první místo ve skupině, které by zajistilo pro čtvrtfinále přijatelnějšího soupeře.

Klíčovým momentem v defenzivní fázi byla především eliminace skvělého bruslaře i střelce Temmu Selläneho, vedoucího muže kanadského bodování NHL. Finský blesk se proti Haškovi neprosadil, stejně jako další hvězdy Suomi – Saku Koivu, Jere Lehtinen, Ville Peltonen nebo veterán Jari Kurri.

V komorním prostředí menší naganské haly Aqua Wing zvládl český tým, který v tomto složení neodehrál předtím jediný zápas, duel s nepříjemným Finskem skvěle. Soupeři brali vítr z plachet zodpovědnou obrannou hrou, přiměřenou tvrdostí a nebezpečnými protiútoky. Před Myllyse se v úvodu dral především Straka, scházela mu ale přesnost.

Jaromír Jágr: "Před utkáním jsem byl nervózní a výkon v úvodu, kdy jsem si zvykal na širší kluziště i nové spoluhráče, ideální určitě nebyl. Ve druhé půlce zápasu to už nebylo špatné."

První třetinu nedohrál Jaromír Jágr, obavy ze zranění třísel se ale naštěstí nepotvrdily, hvězdný útočník Pittsburghu si potřeboval pouze přebrousit brusle. Hned na začátku prostřední části Jágr vymyslel šanci pro Reichela, ten ale sám proti finskému brankáři neuspěl.

Utkání Česko - Finsko
zdroj: AP autor: Djansezian Kevork

Skóre tak otevřel až v polovině utkání v početní výhodě Patera. "Stál jsem v rohu kluziště a viděl, že si od modré najíždí Svoboda. Chtěl jsem mu puk přihrát, ale finský obránce Grönman si ho sám srazil do branky," popsal kladenský odchovanec gólovou situaci.

Rozhodující údery si ale český tým nechal až na třetí třetinu. Reichel kouzlil s pukem za finskou brankou, čímž zmátl Myllyse a po bleskovém výjezdu propasíroval puk mezi tyčkou a gólmanovým betonem.

"Přesně takhle jsem nedávno vstřelil gól Phoenixu a vzpomínám, že ve Spartě to kdysi podobně odskákal Šindel. Myllyse jsem zpoza branky rozhodil, útočníci navíc na sebe chytře navázali obránce a já měl najednou kousek volného prostoru," prozradil útočník Islanders.

Na největší hokejový úspěch vzpomínali Slavomír Lener, Jaroslav Špaček a Petr Vichnar ve speciálním díle Hokej fokus podcastu:

Reprezentanti už v tu chvíli diktovali tempo hry a byli evidentně nebezpečnějším týmem na ledě. Na druhé straně ojedinělé finské pokusy spolehlivě neutralizoval Hašek. Suomi za stavu 0:2 museli otevřít hru a tím jen nabídli soupeři větší prostor k brejkům.

Jeden z nich ideálně zakončil Vladimír Růžička po přihrávce Jágra. "Tušil jsem, že mi to šoupne před branku. Z takové přihrávky by dal gól snad každý," usmíval se český kapitán.

Další šance Straky a Ručinského zůstaly nevyužity. "Byli jsme jasně lepší, od poloviny zápasu Finové vůbec nevěděli, co na nás mají hrát. Zmohli se jen na střely z větší vzdálenosti, zapomněli však na to, že v bráně máme nejlepšího gólmana na světě," řekl Reichel.

Hašek naopak chválil své spoluhráče: "Komunikace s obránci byla výborná. Pustili Finy jen do dvou nebo tří šancí, neměl jsem zase tak moc práce. Důležité rovněž bylo, že dokázali z brankoviště odtlačit stínící Finy, takže jen při dvou střelách jsem puk neviděl. Jedna mě naštěstí trefila do ramene, druhou zblokoval obránce," přiznal Hašek.

Skupina C olympijského turnaje v Naganu 1998:

Česko – Finsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 30. Patera (Ručinský), 45. Reichel (Lang), 49. Růžička (Jágr). Střely: 29:17. Rozhodčí: Fraser - Broseker, Rönnmark. Vyloučení: 3:3. Využití 1:0. Diváků: 5050.

Česko: Hašek - Šmehlík, Šlégr, Svoboda, Hamrlík, Kučera, Špaček - Straka, Růžička, Jágr - Lang, Reichel, Ručinský - Beránek, Dopita, Moravec - M. Procházka, Patera, Čaloun.

Finsko: Myllys - Numminen, Niinimaa, Berg, Lumme, Laukkanen, Grönmann - Peltonen, Koivu, Selänne - Lehtinen, Helminen, Nieminen - Törmänen, Kurri, Tikkanen - Kapanen, Ylönen, Lind.

Zdroj
ČT sport, deník Sport, LN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články