Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na olympiádu i přes handicap. Neslyšící Nosek bude startovat ve čtyřbobu

Bobista Jakub Nosek se probojoval na zimní olympijské hry i přes svůj handicap. Neslyšící sportovec začínal s jízdou na bobech jako mnoho jeho kolegů – Nosek je dalším z řady bobistů, který se dostal k ledovému korytu přes atletiku. To, že bude prvním handicapovaným sportovcem na olympiádě, přitom nevěděl. Handicap ho však při závodech nelimituje, jak sám říká.

Bobisté Dominik Dvořák, Jaroslav Kopřiva, Jakub Nosek a Jan Šindelář
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Je součástí výpravy českých bobistů jako jeden z posádky čtyřbobu. Jakuba Noska nezastavila na cestě na olympiádu ani překážka v podobě handicapu. "Já o tom prvenství v podstatě nevěděl, mezi korejskými bobisty by měl být někdo s implantáty. Ale to si nejsem jistý, takže to nechám na médiích, takže jestli to tak je, tak jsem samozřejmě rád," uvedl Nosek k nečekanému prvenství.

U neslyšícího závodníka na bobech se nabízí otázka, jak moc a v jaké části závodu by mohl Noska handicap omezovat. "Mě to prakticky neomezuje. Ale pokud jde o část závodu, tak jde o start. Je důležitý startovní rytmus a je potřeba slyšet se se spolujezdci," řekl Nosek.

Je nám líto, video expirovalo.
Neslyšící bobista Nosek: Handicap mě téměř neomezuje

Neslyšící si tak musí pomoct jinak. "Máme to zautomatizované. Máme rytmus, kdy se pravé křídlo zhoupne do vyfouknutí. Já následuji se slovem 'dobrý', pilot na to odpoví 'dobrý' a po krátké pauze jedeme všichni společně. Je to v podstatě zautomatizované a nemáme problém," přiblížil Nosek.

K jízdě na bobech se dostal přes atletiku, které se stále ještě věnuje. Pilot Radek Matoušek si vyhlédl Noska na vysoké škole, ten shodou okolností jezdí letos za Slováky. "Zeptal se mě, zda to nechci zkusit. V létě jsem jel s ostatními zatrénovat si na trenažér a docela mi to šlo. Chytlo mě to a jsem tady," popsal Nosek jednoduchou cestu k bobům.

Nosek vnímá se startem na Hrách přes svůj handicap pocit hrdosti. "Je to super, můžu inspirovat a motivovat spousty dalších, nejen s tímto handicapem, že můžou dosáhnout svého," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články