Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Rusové, které MOV nechce pustit na olympiádu, se odvolali k arbitráži

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nechce do Pchjongčchangu pustit patnáct ruských reprezentantů, které sportovní arbitráž minulý týden zbavila doživotních trestů za doping. Nyní se třináct sportovců a dva trenéři proti postupu MOV k arbitráži odvolali znovu.

Alexander Legkov
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Carl Sandin

Arbitrážní soud pro sport (CAS) ve čtvrtek anuloval kvůli nedostatku důkazů doživotní zákaz startu na olympijských hrách 39 ruským sportovcům. Ti byli původně potrestáni za dopingové podvody na ZOH 2014 v Soči a přišli i o dosažené výsledky z domácích Her.

Patnáct z nich včetně běžce na lyžích Alexandra Legkova, skeletonisty Alexandra Treťjakova nebo rychlobruslařky Olgy Fatkulinové pak požádalo MOV o dodatečnou nominaci do Koreje. Zbylí ruští sportovci osvobození od trestů už ukončili kariéru.

Komise MOV pod vedením bývalé francouzské ministryně sportu Valérie Fourneyronové případy ruských sportovců a trenérů posoudila a vyslovila se jednomyslně proti jejich pozvání do Pchjongčchangu.

CAS se zároveň zabývá ještě jiným ruským případem. Dvaatřicet sportovců včetně hvězdného rychlobruslaře Viktora Ana, biatlonisty Antona Šipulina či běžce na lyžích Sergeje Usťugova se odvolalo k arbitráži proti tomu, že je komise MOV nezařadila do výpravy a znemožnila jim účast na Hrách.

Arbitrážní soud též oznámil, že před začátkem soutěží nestihne projednat odvolání šesti Rusů, jejichž start komise MOV rovněž zamítla. O hry tak přijdou rychlobruslařští mistři světa Pavel Kuližnikov a Denis Juskov, Irina Starychová a Alexandr Loginov, skokan na lyžích Dmitrij Vasiljev a rychlobruslařka na krátké dráze Taťjana Borodulinová. Všichni si v minulosti odpykali tresty za doping.

Na pozvání komise MOV bude v Pchjongčchangu startovat 168 ruských reprezentantů, kteří budou závodit pod oficiálním označením "olympijský sportovec z Ruska".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články